groenten groepen
© Getty Images

Teeltplan: welke groenten behoren tot dezelfde groep?

Groenten kun je onderverdelen in groepen: gewassen. Gewassen behoren net zoals wij ook nog eens tot een familie.  Om het jezelf als moestuinier makkelijk te maken, groepeer je je moestuinvakken het liefst per gewas. Daarom een klein overzicht dat je helpt voor het maken van je teeltplan!

Teeltplan maken: prima idee

In onze Moestuincursus leer je uitgebreid over moestuinieren. We praten er over rotatieteelt, een techniek waarbij je elk jaar de soort groente van plaats verwisseld. Aan de hand daarvan kun je een teeltplan opstellen.

Een perfect teeltplan waar er nooit iets kan misgaan, dat bestaat natuurlijk niet. En het staat ook niet in steen gebeiteld dat je hoe dan ook deze techniek moét volgen. Maar het is wel bewezen dat rotatieteelt, wisselteelt of vruchtwisseling (allemaal synoniemen) de bodem minder uitput, onkruid minder zijn gang kan gaan én dat je minder risico loopt op ziektes en plagen.

Wij kiezen voor een eenvoudige opdeling van 6 groepen, hier kun je niet veel verkeerd mee doen:

Groenten in groep

1. Aardappelen

Hiertoe behoren alle aardappelen maar ook aardbeien kunnen in dit bed.

2. Peulgewassen 

We eten de peul of de inhoud van de peul.

  • Alle soorten erwten en bonen,
  • linzen,
  • sojabonen,
  • tuinbonen,
  • kapucijners.

3. Koolgewassen 

We eten de bladeren.

  • bloemkool,
  • boerenkool,
  • broccoli,
  • Chinese
    kool,
  • daikon,
  • koolrabi,
  • paksoi,
  • raapsteel,
  • radijs,
  • rammenas,
  • rapen,
  • rodekool,
  • savooi,
  • spitskool,
  • spruiten,
  • wittekool

4. Bladgewassen 

We eten de blaadjes die meestal niet lang nodig hadden om te groeien.

  • Alle soorten sla en selder (zelfs knolselder)
  • andijvie
  • ook veel kruiden als basilicum, dille, kervel,
    koriander, peterselie
  • postelein,
  • prei,
  • radicchio,
  • rucola,
  • spinazie,
  • warmoes,
  • tuinkers
  • veldsla

5. Vruchtgewassen 

We eten de vruchten na de bloei.

  • aubergine,
  • augurk,
  • courgette,
  • komkommer,
  • mais,
  • paprika,
  • patisson,
  • peper,
  • pompoen
  • tomaat
  • meloen

6. Wortel- of knolgewassen 

We eten de wortel of knol.

  • wortel en winterpeen
  • bosui,
  • look,
  • pastinaak,
  • rodebiet,
  • schorseneer,
  • sjalot,
  • stengelui,
  • ui,
  • knolvenkel,
  • witloof
  • wortelpeterselie

En de cirkel ronden we dan weer af met aardappelen.

Naast deze stoelendans heb je ook nog gewassen die jaar in jaar uit in hetzelfde groentebed mogen blijven staan. Dat zijn de doorlevende groenten en kruiden.

Doorlevende groenten:

  • aardpeer,
  • artisjok,
  • asperge
  • , Egyptische ui,
  • kardoen,
  • oerprei,
  • rabarber,
  • zurkel

Doorlevende kruiden

  • bieslook,
  • bonenkruid,
  • citroenmelisse,
  • dragon,
  • kerrie,
  • laurier,
  • lavas,
  • mierikswortel,
  • munt,
  • oregano,
  • pimpernel,
  • roomse kervel,
  • rozemarijn,
  • salie,
  • tijm

Veel plezier met onze moestuincursus en succes de moestuin!

Ontdek meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."