Terras gezellig maken in de winter: 10 tips
Wat heb je nodig om ook hartje winter te genieten op je terras? Een makkelijke stoel, een paar warme plaids en vooral: deze maak-het-gezellig-tips!
Zo creëer je de warmste buitenplekjes
Comfortabel onderdak
Een overkapping van je terras heeft heel wat voordelen. De grootste troef is dat je daardoor een extra (buiten)kamer creëert, waarin het gezellig en beschut zitten is, ook in de winter. Zo kun je je terras voorzien van een metalen of houten constructie van staanders en liggers waarover een zeil schuift – de klassieke zonnewering, zeg maar – die dan in de winter ook beschutting kan bieden tegen winterse neerslag.
Maar als het echt koud wordt, geniet je wellicht meer van een volledig houten constructie, die je tegenwoordig steeds vaker in tuinen ziet verschijnen. Door het gezellige karakter krijg je het gevoel dat je in een blokhut zit. En als je handig genoeg bent om met een zelfbouwpakket (bijvoorbeeld bij gadero.be) aan de slag te gaan, hoeft zo’n ‘open chalet’ niet duurder uit te komen dan een op maat gemaakte metalen constructie.
Lampjes voor de sfeer
Of het nu gaat om een paar lichten om je ’s avonds veilig over het tuinpad te loodsen, of om een vloerspot die die machtige boom in de kijker zet … Licht geeft sfeer. Nieuw is het idee om onder je houten overkapping een hanglamp te voorzien: daarmee maak je het ‘woonkamergevoel’ compleet.
Wel even opletten: hang niet zomaar de kristallen kroonluchter van je oma onder je overkapping, want die is vast niet voorzien op een veilig gebruik buiten. Outdoorlampen moeten immers goed bestand zijn tegen vocht.
Op zoek naar iets originelers dan de metalen scheepslantaarn? Hanglampen in de vorm van een kooi(tje) hebben een bijzondere charme. Of misschien matcht een gevlochten kap wel beter met je tuinset?
Stemmige stolpen
Staat je tuintafel er maar troosteloos bij in de winter? De oplossing is simpel: zet er een pot of schaal met een winterbloeier op (of een tak in een vaas) en voorzie een paar windlichten, lantaarns of buitenkaarsen. Dan nog een beetje schuiven en combineren, want het is de compositie die het ‘m doet. Vers groen en sfeervol kaarslicht, meer moet dat niet zijn …
Tip:
Zo’n stilleven kun je ook op een bank, een krukje, een tuinstoel of gewoon op de grond maken.
Rond de vuurkorf
Niets zo fijn als je kunnen verwarmen aan een vuurkorf, vuurschaal of tuinkachel, zeker als je een winters buitenfeestje bouwt. Er zijn heel wat mogelijkheden, waarbij je rekening houdt met de grootte van je terras (of balkon), maar ook met gebruiksgemak, verbruik en liefst ook gezondheid en milieu. Hout stook je veilig in gietijzer, metaal en terracotta. Wil je de uitstoot van fijn stof en dioxines beperken, kies dan voor geperste houtblokken of goed gedroogd haardhout. En zorg ervoor dat je vuurschaal stabiel staat.
Hout stapelen
Stapel je voorraad brandhout in een strak metalen rek of integreer de opslag mee in de houten overkapping, als je daar plaats voor hebt. Voordeel is dat het hout goed droog blijft, maar het creëert vooral ook dat unieke blokhutgevoel.
Zo hou je het groen
Als je een beetje rondkijkt, zie je ’s winters best nog veel groen. Vooral klimop valt nu op, royaal tegen de gevel of in minivorm in een pot. Klimop speelt een heel belangrijke rol in je tuin: vogels slapen erin, vlinders en lieveheersbeestjes overwinteren er, en merels en spreeuwen komen van de zwarte bessen smullen. Graag wat meer groen op je terras? Laurier, Osmanthus, hulst en tal van minisparretjes zorgen voor kleur en structuur.
Let op, laurier wikkel je vanaf -5°C in een vliesdoek of haal je tijdelijk naar binnen – het blijft een zuiderse plant. Bij hulst krijg je er vaak nog mooie bessen bovenop. Een keer te veel of te weinig water vormt geen probleem voor de sterke plant.
Kerstrozen à volonté
Kou of geen kou, daar trekken kerstrozen (Helleborus) zich niets van aan. Nu vind je er volop witte in het tuincentrum, maar je hebt ook tal van andere prachtige vormen en tinten, van bijna zwart tot wijnrood, roze en geel. Koop één grote, mooie plant in knop en vul er een bloempot mee. Combineer ze met een paar miniklimopjes, die over de rand hangen, zo oogt je pot natuurlijker. Een ronde bloempot straalt trouwens meer gezelligheid uit dan een vierkante. Potten in terracotta en grijstinten werken in de winter beter dan witte.
Tip:
Zet kleine kerstrozen, sneeuwklokjes, wintercyclamen, madeliefjes en viooltjes in een bak op de vensterbank. Plant ze dicht tegen elkaar, want veel groeien ze in de winter niet.
Een pluim voor grassen!
Tal van siergrassen blijven in de winter ‘groen’, zoals zegges (Carex) en de limoengroene Sesleria autumnalis, of het blauwe schapengras (Festuca glauca ‘Elijah Blue’). Zet groenblijvende siergrassen ’s winters op de meest zonnige plek van je terras. Kam de bladeren gerust eens met je handen of een hark, als ze er wat slordig bij staan.
2x sneeuwpret
Ook sneeuwklokjes trekken zich van de kou niets aan, integendeel: hoe frisser, hoe langer ze bloeien. Zet ze op de vensterbank of in een schaal op tafel, met toefjes mos ertussen, en je hebt er zeker twee maanden plezier van.
Plant de sneeuwklokjes na de winter terug in de tuin. Ook als het niet sneeuwt, brengt Viburnum sneeuwballenpret. Sommige blijven in de winter groen, andere verliezen hun blad, maar compenseren dat met wit-roze bolle bloemtrosjes aan de kale takken, van november tot maart. Zet je struik op een lichte plek met veel zon.
Hippe winterlounge
Het hoeft geen peperduur tuinstel te zijn, want een houten bank en een paar goedkope pallets kun je ook perfect buiten laten overwinteren. Een salontafel of bed gemaakt van pallets is bovendien supertrendy. Een paar warme bontvellen, wollen plaids, kleedjes en kussens maken er een uitnodigende loungeplek van.
Dit vind je vast ook interessant:
- Siergrassen: dit zijn de mooiste en makkelijkste voor in de tuin
- Tuinavonturen met Xavier: takkenwal van snoeiafval
- Veilig vuurtje maken in eigen tuin: zo doe je het
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!