Komkommerkruid: zaaien, oogsten en opeten
Komkommerkruid, dat is prachtig blauw in je tuin én op je bord. Niet alleen smaakvol dus, maar ook mooi om te zien!
Bernagie: blauw en bijzonder
Bernagie, ook wel komkommerkruid genoemd, heeft hemelsblauwe, stervormige bloemen. Het is een kruid dat uitgroeit tot een forse plant van zestig centimeter. De ruwe, frisse blaadjes zijn fijngesneden lekker in een zomerse salade. Ze ruiken en smaken naar verse komkommer.
Zorg wel dat je het pas vlak voor gebruik plukt, dat smaakt het lekkerst.
Een leuke tip: maak eens ijsblokjes met de blauwe bloempjes erin. Een leuke verrassing in een gin-tonic of limonade.
Frisse gin-tonic met komkommerkruid
Komkommerkruid wordt niet enkel voor de smaak gebuikt. In oude geschriften rond 1100 was er al te lezen hoe geneeskrachtig het kruid is.
De tekening van de bloemen zie je ook vaak in middeleeuwse kruidenboeken opduiken. Er werd toen vooral thee van getrokken om verkoudheden te bestrijden.
Bernagie is ook een drachtplant. De blauwe bloemetjes bevatten behoorlijk wat nectar. Je lokt er dus ook hommels en bijen mee naar je tuin of balkon. Op plekken waar het kruid wordt geteeld, kun je soms speciale bernagiehoning kopen.
Bernagie in de tuin
Komkommerkruid zaaien is makkelijk. Dat doe je het liefst in het voorjaar of het najaar. De plant is eenjarig en je hebt er dus de zomer erop al plezier ervan.
Veeleisend is hij totaal niet, al groeit de plant wel graag op een humusrijke grond, en een plekje in de halfschaduw.
Bernagie zaait zichzelf weer uit. Met een beetje geluk vind je de plant elk jaar opnieuw in de tuin.
Veel succes!
Meer kruidenweetjes:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!