Maarts viooltje: geurige voorjaarsbloeier
Waarom wij zo van viooltjes houden? Omdat ze bijna het hele jaar rond kleur geven aan de tuin. En er is eentje dat er met kop en schouders bovenuit springt: het Maarts viooltje. Daarom heeft deze soort een speciaal plekje in ons hart:
Oeroud plantje
Maartse viooltjes zijn inheemse plantjes. Wie inheemse planten in de tuin heeft, heeft alvast een streepje voor. Want hiermee help je de biodiversiteit enorm. Helaas komt het Maarts viooltje steeds minder in het wild voor. Het zijn nochtans waardplanten. Dat betekent dat deze vaste plant belangrijk is voor andere tuinplanten en insecten, vooral voor vlinders. Een extra reden om haar een plekje te geven in je tuin.
Verrukkelijke violet
De Latijnse benaming van Maarts viooltje is Viola odorata L. De naam verraadt het al: het plantje geurt fantastisch goed! Ze wordt ook wel eens het Welriekend viooltje genoemd. De bloem is eveneens eetbaar. Je kent haar vast wel van de bekende snoepjes: ‘Violetjes’. Maar de bloemen zijn ook populair in likeuren, parfums of voor in slaatjes. Vroeger was het de traditie om de bloemen te konfijten en samen met suikerbonen als geboortegeschenkje te geven.
Goede compagnon
Het Maarts viooltje is een vaste plant en een groenblijvende bodembedekker. Een volwassen plant wordt ongeveer zo’n 10 centimeter hoog. Ze gedijt prima in de lichte schaduw, onder bomen of struiken. De bloemen bloeien vroeg op het voorjaar, vanaf eind februari, en krijgen dus zo genoeg zon door de nog kale takken. Van zodra de bladeren aan de bomen staan, groeit het Maarts viooltje rustig verder in de schaduw.
Het Maarts viooltje leeft het liefst op niet te droge grond en niet in volle zon dus je kunt ze prima combineren met gelijkgestemden als
- akelei,
- bosaardbeien,
- Lievevrouwbedstro,
- longkruid
- of judaspenning.
Je leest het: keuze genoeg wanneer je een schaduwrijke tuin hebt!
Snoeien en bloeien
Het Maarts viooltje kan het beste worden geplant in de herfst of het vroege voorjaar. Het is niet nodig om viooltjes te snoeien. Maar je kunt de oude bloemen wel weghalen om een tweede bloei te stimuleren en de plant in topconditie te houden.
Dit vind je vast ook interessant:
- Waarom elke tuin verwilderingsbloembollen verdient
- 6 alternatieven voor buxus
- Bodembedekkers: een aanwinst voor elke tuin
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!