Planten in bakken en potten: 9 essentiële zaken
Planten in bakken en potten zijn een must als je houdt van groene afwisseling. Wil je ook een verzameling aanleggen en popel je om eraan te beginnen? Haal dan zeker deze onmisbare zaken in huis voor een succesvolle start.
1. Potten, bakken en co
Van hout, plastic, terracotta, gietijzer, zink tot vlechtwerk…Er is heel veel keuze in potten en bakken, dus kies gewoon volgens
- je budget,
- de toepassing die je voor ogen hebt
- en je smaak.
Aarzel ook niet om eens tussen je ‘rommel‘ te kijken. Denk aan een hyacint in een afgedankt theekopje of cyclamen in een rieten broodmandje.
Vergeet niet te kijken of er gaatjes onderaan je bak of pot zitten, dit is nodig om het water goed te laten doorlopen. Geen gaatjes? Verwarm een breinaald of metalen spiesjes en prik ze erin.
Tip: Positioneer grote bakken en potten op hun definitieve plaats terwijl ze nog leeg zijn: zo kun je nog makkelijk tillen en eventueel verplaatsen.
2. Kleikorrels
Die zijn nodig voor een goede drainage op de bodem van je pot of bak. Leg daarom een dikke laag kleikorrels op de bodem van de pot of bak. Ze zorgen dat het water makkelijk wegvloeit zonder dat de aarde mee wegspoelt. En mocht je te veel water hebben gegeven, dan schaadt dat op deze manier veel minder. Je kunt hiervoor ook grind gebruiken, maar dat is niet ideaal voor potten die je regelmatig verplaatst. Kleikorrels zijn veel lichter!
3. Teelaarde
Welke teelaarde je ook kiest: zorg ervoor dat hij turfvrij en biologisch is. Vervang de grond elk jaar, of strooi er bij grote bakken en bij doorlevende planten elk jaar een vers laagje op. Ook bladaarde is geschikt voor veel vaste planten, zoals horensia bijvoorbeeld.
Hoe vol? Schep een dikke laag potgrond op de kleikorrels en duw zachtjes aan de met rug van je hand. Vul 5 tot 10 cm van de bovenrand.
4. Zand
Kies je voor vaste planten? Meng dan zand met de teelaarde voor een nog betere drainage.
5. Een gieter
Een gieter met een lange tuit is de beste keuze voor bloemen en planten in potten. Zet hem in het groei- en bloeiseizoen binnen handbereik en hou hem gevuld, klaar voor gebruik.
6. Klein gereedschap
Een handharkje, een snoeischaar, een schaar en een plantschopje: meer heb je niet nodig. Het harkje en schopje kun je voor een aantal klussen zelfs vervangen door een vork en een lepel, zeker voor heel kleine potjes en bakjes.
7. Een emmer of kom
Daarin zet je systematisch de wortelkluit van planten te week in fris water voor je ze verplant: zo hebben de planten al een goede start.
8. Compost
Dit zorgt voor een optimale structuur van de grond en voor extra voeding: ideaal voor vaste planten en struiken. Gebruik geen compost bij vetplanten en cactusachtigen, die hebben maar heel weinig voeding nodig en verdragen geen compost.
Ziezo, nu heb je een volledige basisset om mee aan de slag te gaan, maar het leukste moet natuurlijk nog komen: je planten uitkiezen!
Lees nog meer over planten in bakken en potten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!