Pompoenen uit de moestuin: planten, oogsten en opeten
Pompoenen zijn geweldige vruchten om te hebben in de tuin. Ze zijn niet alleen veelzijdig in de keuken, maar ook leuk om naar te kijken én makkelijk om te planten. Ontdek hier alles over hoe je pompoenen plant in je tuin.
Pompoenen planten: kies de juiste soort
Je wilt graag pompoenen planten? Goed idee! Er is keuze te over. Want droom je van zo’n typische Halloween-pompoen aan de voordeur of heb je gewoon zin in verse pompoensoep, er is een pompoen voor iedereen.
Van kleine sierpompoenen tot reuzegrote exemplaren waar je zelfs een bootje van kunt maken.
Enkele populaire soorten waar je mee kunt starten zijn:
- Small Sugar: perfect voor pompoentaart.
- Jack-o’-Lantern: ideaal voor Halloween.
- Butternut: geweldig voor soepen en stoofschotels.
Waar pompoenen planten?
Pompoenen houden van compostrijke, luchtige grond. Ze groeien zelfs vlotjes op de composthoop. Pompoenzaden kunnen vanaf begin mei tot eind juni direct in de tuin worden gezaaid.
Zaai de zaden ongeveer 2 keer zo diep als hun grootte en geef flink wat water.
Laat ongeveer 1 meter ruimte tussen de planten. Pompoenen hebben veel plaats nodig om te groeien. Je kunt ze ook langs een schuin rek naar omhoog laten klimmen om plaats te besparen.
Op Instagram heerst er trouwens een heuse pompoentunnel-trend. Leuk om eens uit te proberen!
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Pompoenen verzorgen
Pompoenen vragen niet veel aandacht, eens ze zijn vertrokken heb je er bijna geen omkijken meer naar. De gevaarlijkste periode is wanneer de plantjes ontkiemen en een fris groen blaadje vormen voor de slakken.
- Water: pompoenen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond constant vochtig blijft, maar niet drassig.
- Mulch: breng een laag mulch aan rond de planten om vocht vast te houden en onkruid te verminderen.
Tip: pompoenplanten hebben zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Bijen en andere bestuivers spelen dus een cruciale rol bij de vruchtbestuiving. Je kunt daarom rondom de pompoen wat extra bloemen planten. En het ziet er nog eens mooi uit!
Pompoenen oogsten en bewaren
Pompoenen zijn klaar om te oogsten wanneer ze
- een rijke kleur hebben,
- de schil hard is geworden
- en als het steeltje is uitgedroogd.
Gebruik een scherp mes of snoeischaar en laat ongeveer 5 cm stengel aan de pompoen zitten. Laat de pompoenen nog eventjes in de zon zodat hun schil nog wat kan uitharden.
Pompoenen kun je gerust enkele maanden bewaren op een koele, droge plek met een goede luchtcirculatie.
Pompoenen eten!
Van voorgerecht tot dessert: pompoen past in elke gang. Experimenteer na een rijkelijke oogst er dus gerust op los. Wij geven je alvast enkele van onze favoriete Libelle Lekker-recepten:
Smakelijk en veel succes met het planten van je pompoen!
Nog meer nieuwtjes uit de moestuin
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!