Tuinieren in april: wat kun je deze maand doen?
De temperatuur gaat omhoog, de vogeltjes fluiten, vrolijke bloemetjes steken hun kopjes boven de grond … Kortom, de lente is in ’t land en dat betekent dat we volop in onze tuin aan de slag kunnen. Tuinieren in april? Dit kun je alvast doen om de hele zomer van een mooie tuin te genieten!
Tuinieren in april: jouw to-dolijst
Tuinieren in april: “Aprilletje zoet geeft ook nog wel eens een witte hoed”, maar laat ons hopen dat het witte bloesems zijn in plaats van sneeuw!
Border opruimen
Na de herfst en winter ziet je border er waarschijnlijk wat gehavend uit. Tijd dus voor een grote schoonmaak:
- Verwijder alle onkruid. Wied regelmatig om verspreiding van onkruid te voorkomen.
- Woel de grond los om te ventileren.
- Snoei de voorjaarsbloemen. Knip wel enkel de bloem af en laat de bladeren zelf afsterven.
- Heb je hortensia’s in de tuin? Dan mag je ze nu een flinke snoeibeurt geven. Tuinexperte Laurence legt uit hoe je hortensia’s nu het beste snoeit.
- Snoei de lavendel. Twee keer per jaar snoeien is het geheim voor een volle, bloeirijke struik. Knip de plant nu tot de helft in. Blijf wel altijd boven het onderste paar blaadjes. In augustus knip je de struik terug tot een mooi bolletje. Een met liefde verzorgde lavendel wordt makkelijk 15 tot 20 jaar oud.
Zodra je border is opgeruimd, begint het leuke werk: hem opnieuw beplanten. Wissel bloeiende planten af met mooie bladplanten en enkele siergrassen. Houd wel rekening met de zon, schaduw en halfschaduw. Werk eventueel af met een laagje compost.
Pluktuin vol bloemen
Droom je van een hoekje vol snijbloemen?
Plant of zaai deze soorten na 15 april direct in de tuin, op een plek met veel zon en geniet een zomer lang van eigen boeketten:
- Leeuwenbekjes
- Reukerwtjes
- Zinnia
- Cosmosbloemen
- Scabiosa
- Ammi majus
Geen plaats, maar wel een balkon of terras? Onze tuinexpert geeft je in deze video mooie voorbeelden van snijbloemen in pot.
Bloembakken schoonmaken
Tuinieren in april betekent ook een beetje schoonmaken in april!
Voor je je bloembakken opnieuw gaat vullen, geef je ze best een flinke schrobbeurt om groene aanslag en (kalk)vlekken te verwijderen:
- Natuursteen of aardewerk: vul een emmer met warm water en voeg hier (schoonmaak)azijn, soda of groene zeep aan toe. Schrob de bloembak vervolgens met een (wc-)borstel.
- Kunststof: afnemen met een zachte doek en water met afwasmiddel is voldoende.
Gebruik geen hogedrukreiniger, schuurpapier of oplosmiddelen, aangezien dat je bloembakken kan beschadigen.
En nu je toch aan het schoonmaken bent, neem dan meteen ook je terras en tuinmeubels onder handen!
Terrasplanten verzorgen
Geef je terrasplanten verse potgrond en een grotere pot, en start met voeding. Wil je graag je eigen citroenen kweken? Bemest je boompje van april tot september elke twee weken met voeding voor citrussen of een andere meststof met veel stikstof. Citrussen zijn erg gulzig!
Hagen en heesters verzorgen
De meeste hagen en heesters zijn erg onderhoudsvriendelijk. Met een jaarlijkse snoeibeurt zijn ze al tevreden, maar wat extra verzorging kan nooit kwaad:
- Plaats bodembedekking (mulch, houtsnippers, …) rond je hagen. Het verbetert de bodemstructuur en voorkomt uitdroging. Daarnaast helpt het ook tegen onkruid.
- Knip dode en dunne takken uit heesters. Snoei de hoofdtakken een flink stuk terug om mooie, volle planten te krijgen.
- Als je een buxushaag hebt, controleer je die best op rupsen van de gevreesde buxusmot.
Bloembollen planten
De tweede helft van april is het ideale moment om biologische zomerbollen te planten. Denk hierbij aan dahlia’s, gladiolen, lelies, siergember en canna’s. Bij bloembollen die enkele jaren in de grond blijven, strooi je best nog een laagje compost en organische meststof.
Het gazon
Tuinieren in april betekent ook je gazon verwennen met een laagje compost en starten met maaien. Zet je gazonmaaier voor de eerste maaibeurt op de hoogste stand, nadien mag het al wat korter. De ideale lengte voor weinig onkruid en mos is 5 cm (of stand 5). Hoe langer het gras, hoe beter het tegen de zomerhitte kan.
Opgepast voor meeldauw
Meeldauw is een plantenziekte die je kunt herkennen aan een wit, poederachtig laagje of grijze vlekken op de bladeren. Het is een schimmel die langzaam in het plantenweefsel dringt en de voedingsstoffen afneemt, waardoor de plant niet kan groeien. De schimmel verspreidt zich sneller bij warm en droog weer met nachtelijke dauw, wat in april weleens het geval kan zijn. Enkele tips om meeldauw te voorkomen en te behandelen:
- Laat voldoende ruimte tussen je planten, zodat ze genoeg lucht krijgen.
- Knip aangetaste bladeren af en gooi ze in de GFT-bak. Verwerk ze niet bij het compost, want dan komen de besmette bladeren opnieuw tussen je planten terecht.
- Zit je plant helemaal onder de schimmel? Informeer dan bij je tuincentrum voor een (natuurlijk) bestrijdingsmiddel.
- Geef je planten extra water bij droog weer.
- Plant geen meeldauwgevoelige planten op een plaats waar de schimmel de grond al heeft aangetast. Denk hierbij aan: rozen, begonia’s, kamperfoelie en ridderspoor. Ook tomaten, aardbeien, courgettes, komkommers, tomaten en druiven zijn erg gevoelig voor meeldauw.
Zaaien en planten in de moestuin
- Plant de zaailingen van groenten en geurige bloemen en planten.
- Vermijd aanvallen van slakken door gedroogd zeewier, koffie of gedroogde tijm rond je fruitbomen of plantjes te strooien.
- Download onze gratis moestuinkalender om te zien welke groenten je nu kunt zaaien.
- Voeg compost toe aan de voet van fruitbomen om de groei te bevorderen.
Graag meer tips & tricks om succesvol te leren moestuinieren? Schrijf je dan in voor onze gratis moestuincursus! In 5 praktische modules helpen we je stapsgewijs op weg naar een geslaagde oogst. Extra fijn: bij elk onderdeel krijg je ook een verduidelijkende video met onze groenexperte Laurence Machiels.
Bestrijd de eerste bladluizen
Bladluizen op de eerste malse rozenknopjes? Plet ze met je vinger, de geur trekt natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes aan. Of vul een plantenspuit met 1 liter warm water, een eetlepel bruine zeep, een eetlepel (koolzaad)olie en een eetlepel brandalcohol, en vernevel dat over de plant. Vergeet de onderkant van de bladeren niet! Herhaal na een uur, dat is het meest efficiënt.
Ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!