Tuinieren tegen wateroverlast: zorg voor een regentuin
Een regentuin? Dat klinkt niet meteen als een tuin om enthousiast van te worden. Maar laat je niet misleiden door de naam, want een regentuin betekent enkel een tuin die meestrijdt tegen wateroverlast. Een euvel waarmee we in de toekomst steeds vaker rekening moeten houden.
Lees hier meer over tuinieren tegen wateroverlast.
Wateroverlast, een groot milieuprobleem
Wateroverlast is een belangrijk milieuprobleem. Vooral de waterafvoer na stortbuien die voor overstroomde rioleringen zorgt, is vervuilend en belastend voor onze omgeving. Duurzamer met water omgaan in je eigen tuin, is dus zeker het overwegen waard.
Wat is duurzaam waterbeheer in de tuin?
Duurzaam waterbeheer gaat ervan uit dat…
- regen opgevangen wordt om te bewaren,
- om langzaam weg te laten lopen richting grondwater,
- of als waterdamp weer terug te keren in de atmosfeer.
Vooral in steden kampen ze met de uitdaging wat ze met al het regenwater moeten doen zonder rioleringen te overbelasten. In bepaalde steden worden tuiniers daarom aangemoedigd om ‘regentuinen’ te maken. In zulke tuinen verdwijnt geen water uit de tuin richting riool en wordt er ook maar heel weinig extra water gebruikt om te gieten.
Tuinieren tegen wateroverlast: hoe doe je dat?
Om van je tuin een regentuin te maken, hoef je heus niet alles om te gooien en opnieuw te beginnen. Een paar kleine aanpassingen maken al een groot verschil. Private tuinen nemen een groot deel van Vlaanderen in beslag. Alle tuintjes samen vormen een groot groen lappendeken met veel potentieel om Vlaanderen klimaatkrachtiger te maken.
Denk daarom niet: ‘Wat maakt het uit, mijn tuintje is maar een (regen)druppel op een hete plaat.’ Of je nu een kleine of grote tuin hebt of een balkon, iedereen kan meehelpen om wateroverlast te voorkomen.
Regentuin: makkelijke tips
- Begin bijvoorbeeld met een simpele regenton waarin je regenwater opslaat om later weer te gebruiken voor de planten. Een regenwaterschutting is ook een goed idee. Dat is beschutting (bijvoorbeeld aan je terras) die ook regenwater opvangt dat je nadien kunt hergebruiken om je planten water te geven.
- Minder grijs, meer groen. Haal enkele tegels uit je terras en beplant ze. De groentegels vangen niet alleen water op, maar zorgen ook nog eens voor een koeler terras tijdens hete zomerdagen.
- Kies voor grasbetonstenen of grasdallen bij de aanleg van opritten. Dat zijn holle tegels met gras of steenslag tussen. Andere waterdoorlatende verharding kan grind, houtschilfers of schelpen zijn.
- Denk je aan een nieuw terras? Zorg dan voor brede waterdoorlatende voegen tussen de stenen.
- Leg een groendak aan op je overkapping, huis of tuinhuis … Zo’n dak neemt veel regenwater op en verwerkt heel wat fijnstof, bovendien zorgen ze ook nog eens voor koelere gebouwen.
- Maak van buitenmuren een groenmuur. In deze video maakten we alvast een kleurrijk voorbeeld.
- Een natuurlijk waterpartijtje zorgt voor veel leven, afkoeling en meer wateropname.
- Breng hoogteverschillen in de tuin aan, als je die mogelijkheid hebt. Lager gelegen delen vangen dan meer water op. Maak bijvoorbeeld een wadi, een mooie manier om regenwater in je tuin te bufferen. Een wadi is een soort klein ondiep vloeiveldje, beplant met inheemse planten die tijdelijk onder water kunnen staan, maar ook goed tegen droge omstandigheden kunnen.
Regentuin: beplanting
De beplanting bij een regentuin is niet anders dan bij andere tuinen. Zo verdient élke tuin een boom(pje) en hangt veel af van je grond en ligging. Je kunt bijvoorbeeld lager gelegen nattere stukjes tuin opvullen met planten die veel water verdragen, maar ook bestand zijn tegen periodes van droogte en hitte. Enkele voorbeelden:
- Grote kattenstaart (Lythrum salicaria)
- Daglelie (Hemerocallis citrina)
- Lagerstroemia indica
- Aster ageratoides ‘Stardust’
- Sierui (Allium atropurpureum)
- Gele duizendblad
- Astilbe
- Duifkruid (Scabiosa)
Wil je ook het beste uit je tuin halen door spaarzamer en bedachtzamer met water om te gaan? Vraag dan zeker eens na bij je gemeente of stad welke subsidies er bestaan. Er zijn verschillende financiële ruggensteuntjes als je beslist om zoveel mogelijk regenwater op te vangen, te hergebruiken en te infiltreren.
Dit vind je vast ook interessant:
- Groen Blaadje: ‘Tien klimaatacties die werken’
- Klimaatverandering: zo bereken je of je tuin er klaar voor is
- 6x kamerplanten die je amper water moet geven
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!