Tuinieren zonder pesticiden: 7 tips
09 jul 2020
- Voorkom onbedekte grond. Dat doe je door te mulchen of, in de moestuin, door groenbemesters te zaaien op percelen die je (tijdelijk) niet gebruikt.
- Leg alleen verhardingen aan op plaatsen waar je veel loopt; daar krijgt onkruid geen kans.
- Eén keer per week de verhardingen vegen voorkomt dat bladeren zich opstapelen en een geschikte voedingsbodem voor onkruid vormen. Vegen met scherp zand helpt bij algen- en mosgroei.
- Groeien er plantjes en mos tussen de voegen? Gebruik een onkruidkrabber om ze te verwijderen. Of bewerk het onkruid met een brander.
- Kies planten die geschikt zijn voor de bodem- en lichtomstandigheden in je tuin. Gelukkige planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen.
- Trek natuurlijke belagers aan door veel bloeiende planten, struiken en loofbomen te zetten. Laat in een hoekje van de tuin het gras wat langer; nuttige insecten vinden er voedsel en een schuilplaats. Lieveheersbeestjes, zweef- en gaasvliegen zijn geweldige bondgenoten in de strijd tegen bladluizen.
- Kijk eens hoe anderen het doen. Velt organiseert jaarlijks in juni de Ecotuindagen, waarbij meer dan 200 ecologische tuinen in Vlaanderen hun poorten open zetten. Door de coronacrisis viel de editie van dit jaar in het water, maar op 5 en 6 juni 2021 zijn bezoekers weer meer dan welkom. Meer info: http://www.velt.nu/ecotuindagen
Verbod op pesticiden
Wist je trouwens dat het in Vlaanderen al een tijdje verboden is om als particulier pesticiden te gebruiken om de stoep onkruidvrij te houden? Meer duidelijke en verhelderende info over pesticiden vind je op http://www.2020pesticidevrij.nu.
Ook interessant:
- Deze groenten en fruit kun je kweken als je veel schaduw in je tuin hebt
- Dit is wat tuinieren doet voor je mentale gezondheid
- Tuintrend: zo leg je je eigen maantuin of ‘moon garden’ aan
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!