Uitstap van de week: fietsen door Van Eyckland
Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week maken we een fikse fietsrit ten zuiden van Gent.
Het stalen ros van heer Borluut
De kans dat Jan Van Eyck buiten de stadsgrenzen voor de lol op verkenning ging, is klein, tenzij hij werd uitgenodigd in een van de lusthoven die rijke patriciërs ten zuiden van Gent hadden gebouwd. Bij de familie Borluut bijvoorbeeld, een naam die in Gent klinkt als een klok. Met Het Stalen Ros van Heer Borluut trekken we langs de Keizerpoort de Schelde over, voor een zuidelijke fietslus in de groene rand rond Gent. Beurzensnijders zal je hier niet meer tegenkomen, maar de kastelen uit de tijd van Van Eyck staan er wél nog.
Dicht bij het startpunt, vlak voor de fietsersbrug aan de stadszijde van het Keizerpark, stond in Van Eycks tijd de meest zuidelijke poort van Gent, de Keizerpoort, een stevige versterking met vier torens, een voorpoort en een ophaalbrug. Vandaag herinnert niets aan de poort, behalve de naam van het park, een populair plekje voor kleine festivals, zondagse picknicks, of zalig nietsdoen.
We fietsen nu een eind langs de Schelde en de Gentbrugse Meersen, en dan door het Geboortebos naar Coninxdonck. Het huidige kasteel Coninxdonck werd gebouwd op de funderingen van een 13de-eeuws slot dat eigendom was van Elisabeth Muysconinckx, de echtgenote van Boudewijn Borluut, een rechtstreekse verwant van Elisabeth Borluut, die samen met haar echtgenoot Joos Vydt op het Lam Gods staat afgebeeld.
We passeren Melle en trappen dan richting Merelbeke. Het monument dat we hier tegenkomen is bijna onzichtbaar. De Kerkhoek valt immers vooral op vanuit de lucht. Een kniehoge haag oomzoomt de kruisvorm van een verdwenen kerk, die mogelijks dateert uit het einde van de 7de eeuw. Een ideaal plekje om eventjes uit te blazen voor we naar het schilderdorp Sint-Martens-Latem fietsen. Eerst komen we nog kasteel Borluut tegen. Dit kasteel staat gebouwd op de locatie van het 15de eeuwse ‘Wit Kasteel’ van de Gentse familie Borluut. De tuin is publiek toegankelijk. Fiets dus gerust naar binnen en geniet vanop een bankje van de rust in het park.
Onze route gaat naar Baarle en dan kronkelend over Drongen weer naar Gent. Het laatste dorpje op onze route is een tussenstop waard. Het schilderachtige Afsnee gaat terug tot de 7de eeuw. Het Romaans kerkje met omringend kerkhof is vermoedelijk niet veel jonger. Van hieruit is het nog een halfuur fietsen tot het centrum van Gent.
Meer weten?
Alle informatie kun je terugvinden op de kaart Fietsen en wandelen in het Gent van Van Eyck. Daarin zijn een vouwkaart van twee fietsroutes (waaronder deze) en een wandelroute opgenomen. Je kunt ze hier gratis bestellen.
Klik hier voor een heleboel wandel-, fiets- en vaartips in Oost-Vlaanderen.
Praktische info:
- Vertrekpunt: Bisdomplein, Gent
- Afstand: 50 km
- Periode: altijd
- Traject: start – 5 – 7 – 12 – 17 – 16 – 78 – 79 – 99 – 1 – 3 – 6 – 2 -87 – 88 – 67 – 74 – 71 – 61 – 58 – 57 – 62 – 63 – 56 – 52 – 4 – (richting 5)
- Extra info: deze kaart is niet online als pdf te vinden, maar je kunt ze gratis bestellen (zie hoger voor de link)
Coverbeeld: de Leie bij Drongen (c) Toerisme Oost-Vlaanderen
Nog meer genieten van de buitenlucht
- Uitstap van de week: fietsen door Brabants biergebied
- Uitstap van de week: wandelen over de rivierduinen van Berlare
- Thuiswerken: met deze praktische tips pak je het goed aan
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!