venkel uit de moestuin
© Getty Images

Venkel uit de moestuin: zaaien, oogsten en opeten

Aan de slag gaan met de oogst uit je moestuin: wat fijn! Met de tips van Wim Lybaert zaai jij als een pro én maak je binnenkort de lekkerste gerechten met je eigen groenten. Lees hier Wims beste weetjes over venkel:

Veelzijdige venkel in de keuken

Wim Lybaert: “Venkel in de moestuin is extra leuk omdat je hierdoor knollen mét loof hebt. Dat loof kun je gebruiken om salades mee af te werken of om een lekkere pesto mee te maken. De gele bloemetjes van doorgeschoten venkel zijn niet enkel mooi, maar geven ook een subtiele anijssmaak aan je gerechten.

venkel moestuin
Getty Images

Hoe venkel gebruiken?

  • Venkel is lekker rauw in een salade, maar ook gestoofd, geroosterd of zelfs gegrild op de barbecue.
  • Gedroogde venkelzaden worden gebruikt in allerlei Italiaanse salami ’s, zoals de Toscaanse finocchiona. Soms worden er ook venkelzaadjes in spaghettisaus gedaan om het (vette) varkensvlees wat makkelijker verteerbaar te maken.
  • De jonge, gele bloemen worden gedroogd tot venkelpollen, een heel fijne en dure specerij. Venkelzaad is ook een vast onderdeel van Chinees vijfkruidenpoeder, dat onder meer gebruikt wordt als rub voor het roosteren van vlees.
venkel moestuin
Getty Images

Venkel kweken

  • Venkel heeft altijd weer de neiging om door te schieten. Zaai hem vroeg en oogst hem voor 21 juni als lenteteelt, of zaai hem na 21 juni als herfstteelt, dan is de kans op succes het grootst. Venkel mag 21 juni niet zien.
  • Lentevenkel mag je jong oogsten, het hoeven geen immense winkelknollen te worden. Zie je in het midden een (bloem)stengel tevoorschijn komen, oogst dan meteen. Herfstvenkel verdraagt een paar graden vorst.
  • Gooi doorgeschoten venkel niet weg. Enkel de onderste 10 cm van de stengel zijn taai, de rest is nog perfect eetbaar.
  • Let op: op zandgrond is de kans op doorschieten groot. Geef de jonge planten dus extra water en strooi 3 cm grasmaaisel als mulch tussen de rijen tegen de verdamping.
venkel moestuin
Getty Images

Zo begin je eraan

  • Zaad tot oogst: 3 maanden
  • Zaaien: maart (binnen) of half juni tot half juli (buiten)
  • Planten: april of juli en augustus
  • Oogsten: juni of september tot november
  • Bewaren: tot zo’n 2 weken in de koelkast. Laat er zeker nog 5 cm loof aan.

6x venkel op je bord

Moestuinlectuur

‘Mijn Oogst’ -Wim Lybaert, Standaard Uitgeverij

Uit Libelle Lekker 4/2020

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."