Leve de zomer: 10 manieren van Sandra Bekkari om de maand juli te beleven
Wil jij ook wat vaker uit de ratrace stappen, en de veranderingen in de natuur opmerken én beleven? Dan is deze rubriek voor jou! Elke maand vragen we iemand hoe hij het seizoen beleeft. Deze keer verklapt Sandra Bekkari haar favoriete manieren om de maand juli ten volle te beleven. Ontdek het hier, en doe inspiratie op voor je eigen seizoensbucketlist.
1. Leef buiten
Sandra: “Ik ben een echt buitenmens. In de zomer ben ik alleen binnen voor het hoogstnodige. (lacht) Ook eten doen we zo vaak mogelijk buiten. Zelfs als ik het eten voorbereid, zet ik me buiten onder de parasol. Als we op mooie dagen ook in de zon kunnen ontbijten, ben ik helemaal in mijn sas. Niks gezelligers dan zondagochtend lekker lang buiten te brunchen! Het gebeurt dat we de tafel mee verplaatsen met de zon. We beginnen op het terras, en doen dan de hele toer van de tuin.”
2. Kruid je gerechten
Sandra: “In de zomer zijn er veel verse kruiden, denk maar aan basilicum of rozemarijn. Die geur alleen al! Of munt, zoveel frisheid! Ik ben ook een grote fan van koriander, dat heerlijk is in oosterse gerechten. Kruiden zijn trouwens niet alleen ongelofelijke smaakmakers, ze maken een gerecht ook visueel af én zijn supergezond.”
3. Ga zelf bessen plukken
Sandra: “Blauwe bessen, knapperige kersen, zoetzure frambozen, sappige bramen… ik ben dol op zomerfruit! Toen mijn dochter Anna klein was, gingen we vaak bessen plukken in de zelfpluktuin Purfruit in Zulte. Soms heb ik heimwee naar die tijd, maar als ik vraag om het nog eens te doen, rolt ze nog net niet met haar ogen. (lacht) Deze zomer wil ik zelf nog eens teruggaan. Die verse bessen zijn zó lekker, net snoepjes! Ik hou ze voor bij het ontbijt: lekker puur bij granola en yoghurt.”
4. Hydrateer met frisse zomerdrankjes
Sandra: “Sinds ik aan het trainen ben voor een marathon, drink ik helemaal geen alcohol meer. Liever kies ik voor een alcoholvrij aperitief. Ik ben dus heel blij dat er steeds meer lekkere alcoholvrije varianten opduiken. Gimber vind ik heerlijk. Als ik thuis een feest geef, durf ik ook weleens wat kombucha in een champagneglas te gieten. De bubbels zien er hetzelfde uit, je voelt je dus niet de vreemde eend in de bijt. Ik pimp ook graag water met verse munt en limoen. Dat ziet er meteen helemaal anders uit. Voor mijn nieuwste boek maakte ik ook een gezondere en alcoholvrije versie van gin-tonic, op basis van thee, jeneverbesjes en kruiden als tijm en rozemarijn. Een echte aanrader: superlekker en verfrissend!”
5. Eet frietjes op een festival
Sandra: “Wij gaan heel graag naar festivals. Met zoveel mensen samen van een concert in openlucht genieten, dat blijft bijzonder. Dit jaar gaan we naar Werchter, Pukkelpop en misschien ook naar de Lokerse feesten. Het fijne is dat ook de kinderen graag meegaan: we maken er een echte familie-uitstap van. Én we eten altijd een pak friet! Ik eet niet vaak frietjes, maar op een festival hoort het erbij. Je moet kunnen genieten van een extraatje af en toe.”
6. Smul van garnalen
Sandra: “Als je in Oostende geboren en getogen bent, kun je natuurlijk niet anders dan van garnalen houden. Ze worden zeldzaam en zijn superduur, maar een goede tomatensalade met garnalen is het enige gerecht waarvoor je mij ’s nachts mag wekken. Op-en-top zomer. Als ik in Oostende ben, ga ik regelmatig naar de Vistrap.”
7. Maak zelf fruitijsjes
Sandra: “Op vakantie bestel ik graag een bolletje stracciatella, maar thuis maak ik steevast fruitijsjes. In mijn nieuwe boek heb ik een dame blanche met nicecream en pure chocolade opgenomen. Daar kan ik echt van genieten. Ook vul ik mooie ijsvormpjes graag met smoothies, bijvoorbeeld een van mango met gember en yoghurt. Of ik maak een açaibowl van diepvriesfruit, afgewerkt met vers fruit. Héérlijk!”
8. Sta vroeg op en beweeg
Sandra: “Ik sport het liefst in de ochtend. Het is nog fris, en je ziet de dag ontwaken. De zon zien omkomen is voor mij een echt geluksmoment. Het is nog zo stil dat ik het gevoel heb dat ik alleen op de wereld ben. Die rust, dat is geweldig. In de zomer betekent het wel héél vroeg opstaan, maar dat is voor mij niet echt een probleem. Ik ga dan liever op tijd slapen. Al betekent dat op mooie zomeravonden dat ik soms moet doseren. Dan wil ik alles en zijn de nachten te kort. Terwijl slaap ook heel belangrijk is.”
9. Haal mozzarella en feta in huis
Sandra: “Met een Italiaans kaasje in de koelkast zit je in de zomer altijd goed. Ze bewaren relatief lang, en je kan er in een wip iets lekkers mee klaarmaken. Favoriet is gegrilde perzik met sla en buffelmozzarella: zo eenvoudig en zo lekker. Van watermeloen met feta hou ik ook enorm van. Zo mag koken voor mij in de zomer zijn: puur, snel klaar, en toch superlekker!”
10. Wandel aan zee (met de voeten in het water)
Sandra: “Ik wandel altijd graag, maar hoewel ik in de winter vaker het bos intrek, staat de zomer gelijk aan wandelen aan zee. Eén van de mooiste momenten van de zomer is wandelen aan zee met mijn blote voeten in het water. Vooral dan op die plekken waar het niet superdruk is. In Oostende aan de Oosteroever ga ik bijvoorbeeld graag. In mijn eentje of met een vriendin, dat is voor mij genieten.”