Viooltjes in de winterbloembak: zo combineer je ze
Ze brengen steevast een vrolijkheid met zich mee, de viooltjes die je hier en daar ziet opduiken tijdens de herfst- en wintermaanden. Heb je dus nog ergens een lege bloembak staan? Vul hem dan zeker op met deze kleurrijke bloemetjes!
Viva viooltjes!
Winterviooltjes bloeien eigenlijk van oktober tot in juni, met uitzondering van vorstperiodes. Je hebt er dus veel langer plezier aan dan enkel in de winter. Waarom heten ze dan winterviooltjes? Omdat ze opgekweekt zijn in de zomer en dus nu bloeien. Voorts verschillen ze niets van de viooltjes die je ziet in de lente of zomer.
Viooltjes zijn eetbaar. Maar enkel als ze niet chemisch behandeld zijn, natuurlijk. Eet daarom nooit viooltjes uit een tuincentrum of van bij de bloemist. Kweek je ze zelf? Dan zijn ze lekker bij een slaatje of in desserts.
Maak eens miniboeketjes van viooltjes. Je huis fleurt ervan op en ze zijn zo schattig op een feesttafel.
Viooltjes: hoe verzorgen?
Viooltjes zijn perfecte bloemetjes voor mensen met lichtgroene vingers want ze zijn niet veeleisend.
Ze groeien in gewone potgrond en staan zowel graag in de zon als in halfschaduw. Het enige waar ze echt niet van houden is droogte en veel wind. Zet ze daarom beter dicht bij huis of bij een muur en geef zeker voldoende water.
Geef ze ook te drinken tijdens de winter, want dan kunnen vooral viooltjes in pot snel uitdrogen. Een rijke bloei krijg je door steeds de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Doe je dat niet, dan stoppen ze met bloeien.
Viooltjes combineer je mooi met…
- vetkruid of sedum. Een veelzijdige klassieker die eerst uitpakt met groene blaadjes, dan roze tot donkerrood wordt en bloemetjes produceert om te eindigen met vergulde blaadjes.
- bergthee en parelbes. Door hun felle bessen en opvallend groen vormen ze fantastische blikvangers.
- heuchera of purperklokje. Is door de vele kleuren de bladplant bij uitstek voor mooie composities.
- skimmia japonica. Deze wintergroene struik verrast je vanaf eind augustus met dichte trossen rozerode bloemknopjes, die pas in de maand maart openbloeien tot witte bloemen.
- siergrassen. De gezwinde zwierigheid geven je bloembakken een vrolijke toets. Denk aan helderblauw zwenkgras (Festuca glauca), Carex en Stipa.
- miniasters en -chrysanten. Dankzij hun uitbundige bloei fleurt heel je terras, balkon of vensterbanken tot in december op.
- kleine cyclamens. De sterren van najaar kunnen lichte vorst aan en blijven bloeien tot het einde van de winter.
- heide. Geen bloempjes zo sterk in de winter als die van dopheide. Een vaste waarde door de mooie tinten en uitzonderlijk lange bloei.
- klimop. Zoveel variatie en kleurschakeringen en ongelooflijk dankbaar om tussen andere winterbloeiers in de bloembak te zetten.
Planten in de winterbloembak: hierop moet je letten
- Werk enkel met vorstbestendige potten en bakken. Terracotta is mooi, maar kan net iets minder tegen vorst dan bijvoorbeeld beton. Let erop dat er een gat is onderaan de pot zodat het overtollige water weg kan.
- Ook in de winter hebben planten dorst: geef geregeld water, maar nooit als het vriest of kouder is dan 5 graden.
- Gebruik uitsluitend biologische potgrond. Die bevat goede voeding en geen kunstmest.
- Wissel in je bloembakken planten af die de hele herfst en winter mooi blijven en andere die bloeien vanaf december of pas vanaf februari. Zo valt er altijd iets te beleven!
- Plant de plantjes niet té ver uit elkaar. In de winter groeien ze bijna niet.
- Verstop hier en daar een klein voorjaarsbolletje. Voor je het weet, spot je een eerste sneeuwklokje.
Ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!