Wat mag er allemaal op de composthoop?
Composteren verkleint niet alleen je afvalberg, je maakt ook een goedkope én rijke voedingsstof voor je bloemen en planten. Maar wat mag er nu allemaal op die composthoop? Wij stelden een overzicht samen:
Zelf compost maken
Zelf compost maken, hoe begin je daar nu aan en wat mag er op de composthoop? Het is heel simpel!
Je begint natuurlijk met het verzamelen van keuken- en tuinafval. Zorg ervoor dat je een goede mix hebt van ‘groen’ materiaal (rijk aan stikstof) en ‘bruin’ materiaal (rijk aan koolstof).
Bouw de lagen op in je compostbak en zorg voor voldoende vocht en lucht. Na enkele maanden heb je rijke, donkere compost die je in je tuin kunt gebruiken.
Het groene deel zoals afval van fruit en groenten is meestal erg vochtig en breekt snel af. Dit wil echter niet zeggen dat het materiaal ook effectief een groene kleur heeft. Zo is bijvoorbeeld koffiegruis ook erg rijk aan stikstof, maar is het niet groen van kleur.
De bruine delen zoals bladeren en takjes zorgen voor de verluchting en structuur van je composthoop. Dit materiaal is vaak groter, droger en breekt minder snel af.
Wat mag er op de composthoop?
Voor het groene deel
- Groente- en fruitresten
- Koffiegruis
- Theeblaadjes
- Papieren (thee)zakjes
- Overrijpe groenten
- Snoeisel van kamerplanten
- Onkruid dat nog geen zaad heeft
- Grasmaaisel
- Verse bladeren
- Dode bloemknoppen
- Dode planten (die niet besmet zijn met ziektes)
- Zeewier
- Schil van maïs
- Maïskolven
- Steel van broccoli
- Graszoden of stukjes grond die je hebt weggehaald om een moestuinbed te maken
- Groene restjes van een kerstkrans (verwijder wel eerst plastic, ijzer of ander materiaal)
- Oude, gedroogde kruiden die geen smaak meer hebben
- Eierschalen
Voor het bruine deel
- Stukjes krant
- Resten papier
- Stukken karton (zonder blinkende coating)
- Hooi en stro
- Bodembedekking voor knaagdieren
- Herfstbladeren
- Kleine takjes en twijgjes
- Dennenappels
- Notendoppen
- Houtwol
- Raffia
- Servetten
- Toilet- of keukenpapier
- Lege, kartonnen rolletjes
- Oude vogelnesten
- Dennennaalden
- Papieren koffiefilters
- Karton van eieren (in stukjes)
- Bruine papieren zakken (in stukken)
- Resten turf of kokos van zaden
- Inlegvellen van kokos voor hangmanden
- Houtsnippers
- Bodembedekking voor kippen
Dit mag niet op de composthoop
Gekookt voedsel, vlees, zuivelproducten, vetten en zieke plantenresten hou je maar liever ver weg van de composthoop. Het trekt ongewenste dieren (ratten!) aan, besmet de compost met schimmels en ziektes en de composteerprocessen worden bovendien ook nog eens verstoord..
Wat mag er op de composthoop: hoe begin je er aan?
In onderstaande video legt tuinexperte Laurence uit wat je nodig hebt om compost te maken en hoe je eraan begint:
Composteren voor beginners: vijf gouden regels
- Kies een geschikte plek: een schaduwrijke plek in je tuin is ideaal.
- Start met een basislaag: gebruik takjes en stro voor een goede luchtcirculatie.
- Laagjes opbouwen: wissel natte (groente- en fruitresten) en droge materialen (bladeren, karton).
- Voeg wat water toe bij langdurige droogte en te veel droog materiaal. Het houdt de compost vochtig, maar niet doorweekt.
- Roer de compost regelmatig om: dit zorgt voor een snellere afbraak en een betere luchttoevoer.
Soorten compostbakken
Heb je geen plaats voor een grote, open composthoop? Geen probleem! Zelfs als je in de stad op een appartement woont, kun je composteren. Van wormenhotel tot een klassiek afgesloten vat: via jouw gemeente, online of in DIY-zaken vind je tal van kleinere compostsystemen.
Een andere mogelijkheid is om je afval meteen in de tuin te integreren, door bijvoorbeeld een verhoogd moestuin- of bloemenbed te maken waarbij je start met een laag grof materiaal zoals gesnoeide takken met daarop ander tuinafval. Zo creëer je een soort heuveltje dat afgetopt wordt met teelaarde en mulchmateriaal waarin je kunt gaan planten en zaaien.
Wat met (veel) gras?
Gras is rijk aan stikstof en dus waardevol op de composthoop, maar tijdens het maaiseizoen kan het soms de overhand nemen waardoor composteren een uitdaging wordt. Te veel gras kan samenklonteren waardoor de luchtigheid uit je compostbak verdwijnt. Je krijgt dan een natte, stinkende brij die heel traag zal vergaan. Met deze tips kun je problemen voorkomen en blijft je compost op en top:
- Verspreid het gras een beetje en laat het eerst een dag of twee drogen.
- Meng het gras met droge, bruine materialen zoals bladeren, stro, takjes of versnipperd papier.
- Voeg gras in dunne lagen toe aan de composthoop, niet dikker dan 5-10 cm. Wissel deze lagen af met bruine materialen om een goede balans te behouden.
- Roer de composthoop wat meer om als je veel gras hebt toegevoegd.
- Gras is zuur, dus een handvol kalk toevoegen kan helpen om de pH-waarde van de compost te balanceren en het afbraakproces te verbeteren.
Veel succes met het composteren!
Meer tips voor een gezonde tuin:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!