Een bloemenweide aanleggen: wat zijn de valkuilen en welke bloemen zijn geschikt?
Dat steeds meer mensen een stuk van hun gazon omvormen tot een weelderige wilde bloemenweide is fantastisch. Maar hoe bekom je dat mooie volle effect? Een bloemenweide zaaien is niet zomaar zaad rondstrooien en afwachten, zo blijkt!
Wilde bloemenweide? Willen we!
Een stukje tuin vol kleurrijke eenjarige bloemen schept een op-en-top ongedwongen zomerse sfeer in de tuin. Zo’n wilde bloemenweide is bovendien een feestmaaltijd voor belangrijke verstuivers zoals bijen, hommels en vlinders. Een goed idee dus om zelf een stukje gras om te vormen tot zo’n bloemenpracht.
Want eens je een goed functionerende bloemenweide hebt, wordt dit stukje tuin één van de goedkoopste, mooiste en nuttigste vormen van natuurbeheer. Doe je het meteen goed? Dan is de aanleg, nazorg en het onderhoud zelfs een stuk goedkoper dan gras. Goed voor planeet en portemonnee dus!
Wees je er vooral van bewust dat zo’n duurzame bloemenweide best wat geduld van je kan vragen. Wilde inheemse bloemen hebben vaak specifieke omstandigheden nodig om te kiemen en soms doen ze dat pas na 1 jaar.
Een paar tips voor je wilde bloemenweide
1. Opgepast voor onkruid
Strooi je bloemzaad op ‘kale’ aarde? Dan is het aartsmoeilijk om opkomend onkruid te onderscheiden van de bloemen. Daarvoor heb je al een zeer geoefend oog nodig. Vooral mengsels met uitsluitend eenjarige zaden hebben veel last van het kiemende bestaande onkruid. Vaak groeien ze daar niet eens bovenuit.
Hoef je al het onkruid te verwijderen? Zeker niet, maar je wilt natuurlijk ook niet dat het de bloemen gaat overwoekeren. Beginners starten daarom beter met een mengeling van vaste planten en eenjarigen in de stijl van een wilde bloemenborder. Dan kan het bijna niet misgaan! Je kunt er maandenlang bloemen van plukken en je doet de bijen en vlinders er een groot plezier mee.
2. Combineer vaste planten en eenjarigen
Vaste planten zoals…
…combineer je met deze eenjarigen
Kies vooral eenjarigen die zichzelf makkelijk uitzaaien. Dan hoef je niet elk jaar opnieuw te zaaien, maar komen de bloemen vanzelf terug. In het najaar kun je ook de wilde bloemenborder aanvullen met botanische lentebloeiers voor een vroeg kleurrijk voorjaar.
3. Ken je grond
Een andere belangrijke tip is om eerst wat research te doen over het soort grond je wilt bezaaien.
- Tuinier je op klei, zand, leem of een combinatie daarvan?
- Is de grond voedselrijk of juist niet (beter van niet)?
- Is de grond goed waterdoorlatend, droog of nat en ligt het perceel steeds in de zon, of ook een gedeelte van de dag in de schaduw?
- Groeien er in de buurt hardnekkige wortelonkruiden?
Allemaal factoren die een rol spelen in het succes van je bloemenweide. Kies je bloemen dus in functie van je bodem, want dan is de kans op slagen veel groter.
En natuurlijk niet te vergeten: hoeveel uren zon krijgt je stuk grond? Er bestaan zowel bloemenmengsel voor volle zon, halfzon of schaduw.
4. Bodem klaar voor bloemen?
Na de keuze van het juiste mengsel moet je met de bodem aan de slag. Die moet volledig kaal zijn en oppervlakkig geschoffeld worden. Verwijder zoveel mogelijk hardnekkig onkruid, maar bewerk de grond zo min mogelijk om slapende onkruidzaden niet te wekken. Tot slot: je hoeft je bodem niet extra te voeden of te bemesten want een bloemenweide dat het prima op voedingsarme grond.
Als de grond kaal is, en vrij van zoveel mogelijk onkruid, start je met zaaien.
- Hark de grond zo’n 2 cm.
- Meng het zaad met wit zand om het zaaien beter te verdelen en te zien waar je al heb gestrooid.
- Zaai niet te compact op elkaar, maar strooi wijds uit.
- Bedek de zaden met een dun laagje aarde, maximum 1 cm en geef water.
- Geef de bloemenweide nadien geen water meer. Dat is niet nodig, zinloos zelfs.
De bloemen komen niet allemaal tegelijk uit, maar geleidelijk aan. Kale plekken kun je bijzaaien of opvullen met vaste planten.
Een oppervlakte van eenjarige bloemen hoef je 1 keer te maaien in het vroege najaar. Laat de afgemaaide bloemen enkele dagen liggen op de bodem zodat het rijpe zaad er kan afvallen. Voer het maaisel nadien af, want je wilt de bodem schraal houden voor volgend jaar.
Veel succes!
Dit vind je vast ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!