Wintergroenten uit de moestuin: ken jij crosne al?
In november valt er ondergronds best nog wat te rapen (heb je ‘m?) in de moestuin. Zo zijn er naast raapjes ook nog kleine Japanse aardappeltjes die nu oogstklaar zijn. Heb jij ze al gegeten?
Crosne, ken jij het?
Japanse andoorn, Japanse aardappel of crosne (uitgesproken als ‘kroon’) zijn kleine spiraalvormige knolletjes die – eerlijk gezegd – hun uiterlijk niet erg mee hebben. Ze doen ons namelijk een beetje denken aan dikke, witte maden.
Maar beoordeel een boek niet op zijn cover, want crosne is lekker! De smaak wordt het best omschreven als een mix van schorseneren en artisjok met een nootachtige ondertoon. De textuur is dan weer te vergelijken met knapperige sojascheuten.
Crosne kweken
Crosne groeit goed in de moestuin. Soms té goed, want de groente blijft zichzelf vermeerderen en is dus een doorlevende groente. Net omdat ze zo klein zijn, is het vaak moeilijk ze allemaal te oogsten waardoor je – als je niet goed oplet – plots een hele lap grond vol crosne hebt staan.
De Japanse andoorn is eenvoudig te telen. Stop in maart enkele knolletjes zo’n acht cm diep de grond in op een vijftiental centimeter van elkaar. Je kunt ze zowel in volle grond als in pot planten. De plant wordt ongeveer 50 centimeter hoog en oogsten doe je voor de eerste vorstperiodes.
Crosne in de keuken
Crosne kun je blancheren, wokken, frituren of rauw eten. In Oosterse landen worden ze vaak gepekeld. Nadat je crosne uit de grond hebt gehaald, week je ze in water om de aarde los te maken. Daarna wrijf je ze met een propere vaatdoek droog.
Radiopresentator Sven Ornelis schreef op zijn website ‘The Would Be Chef’ een interessant recept over de knolletjes: hertenfilet met crosnes en braambessen. Misschien een ideetje voor de feestdagen? Smakelijk!
Lees ook:
- Winterse salades: 10x genieten van wintergroenten
- Pastinaak: 15x verrassend koken met een vergeten groente
- Moestuincolumn:’Als de kippentragedie ons iets geleerd heeft, is het wel om waarde te hechten aan wat er is’
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!