Viooltjesorchidee: vleugje chic in je interieur
De viooltjesorchidee of Miltonia maakt als diva-kamerplant een heuse comeback in ons interieur. Een bijzonder decoratieve orchidee die aan niemands aandacht ontsnapt. En terecht!
Viooltjesorchidee: plantenpaspoort
De bladeren van de viooltjesorchidee zijn lang, vlezig en lancetvormig. In contrast met dat stoere blad heb je de grote, open en lieflijke bloemen in de vorm van een – je raadt het al – viooltje.
De bloemen van de Miltonia zijn dé absolute blikvangers: groot, kleurig en geurig. Je wordt namelijk getrakteerd op een natuurlijk, lichtzoet parfum. De bloemen kunnen trouwens tot wel 12 cm groot worden.
Je vindt de plant in verschillende kleuren, van roze, wit, paars tot tweekleurige bloemen. Iedere variant heeft naast een eigen kleur ook een individueel patroon. Zo zijn er bijvoorbeeld met vlinder-, masker- en watervaltekening.
Een viooltjesorchidee verzorgen
De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar ze langs rivieroevers groeit. Ze houdt dus van een vochtige omgeving zoals de badkamer of keuken.
De plant vraagt best wat aandacht als je ze in volle glorie wilt zien schitteren.
- Dompel ze om de tien dagen onder in een lauw waterbad (Let op: haal de plant niet uit zijn binnenpot).
- Benevel de blaadjes van tijd tot tijd zodat ze niet uitdrogen. Doe dat met regenwater of onthard water, anders komen er kalkringen op de bladeren.
- Zet ze op een lichtrijke plek zonder direct zonlicht.
- Geef 1 à 2 keer per maand speciale orchideeënvoeding, verkrijgbaar in tuincentra.
- Knip uitgebloeide bloemstelen op tijd weg.
- Zet de Miltonia daarna acht tot tien weken op een koelere plek. De plant maakt dan nieuwe scheuten waaruit later nieuwe bloemstelen komen.
Verzorg je ze goed? Dan krijg je wekenlang een spektakel aan prachtige, geurige bloemen. En dat zelfs tot twee keer per jaar.
Viooltjesorchidee: stijltips
1. Rust en sereniteit
Heb je een Scandinavisch interieur met veel wit en zachte kleuren? Dan vormt de viooltjesorchidee een geslaagde accentkleur in een lichte ruimte. Zet ze in mooie, sobere potjes en in een oneven groepje bij elkaar.
2. Etnische achtergronden
Zet je graag andere culturen centraal en hou je van veel kleur? Combineer vlinderorchideeën dan met bamboe, aardewerk, riet of rotan. Of wat dacht je van kleurrijke stoffen die door je bloempot zijn geweven. Wat een vrolijke toets!
3. Weelderige nostalgie
Is eenvoud niets voor jou? Dan kun je meerdere vlinderorchideeën in een grote contrasterende pot zetten, een stoer koperen exemplaar, bijvoorbeeld. Van een spektakelstuk gesproken!
Hou je van kamerplanten? Dit vind je vast ook interessant:
- Daarom moet je kamerplanten regelmatig afstoffen
- 7 kamerplanten die weinig zonlicht nodig hebben
- 9 planten die echt niémand kapot krijgt
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!