Binnenkijken in de zelfgebouwde serre van lezer Herman
Sommige lezers zijn zo creatief en handig dat ze wonderlijke dingen creëren. In de nieuwe Libelle Nest-reeks ‘Mijn Project’ stellen we ze graag aan je voor. Herman Abé bijt de spits af met zijn zelfgebouwde serre.
Tekst: Frank De Poorter – Foto’s: Ann De Wulf
Een serre die kunst en kennis samenbrengt
Herman Abé (70) werkte heel zijn leven bij de post – vandaag bpost – als adjunct sectiechef. Maar zijn echte passie lag in de kunst. Herman studeerde tot zijn 21ste aan de academie van Aalst en Gent. Nadien ontpopte hij zich tot restaurateur en maker van glas-in-loodramen, beeldhouwer en kunstschilder. Tijdens de coronaperiode besloot hij zich te storten op een project in zijn tuin in Sint-Katherina-Lombeek (Vlaams-Brabant).
“Ik had plots zeeën van tijd en wilde mijn droom waarmaken; zelf een serre bouwen. Ik heb ruim een jaar nodig gehad om de serre en de tuin helemaal af te werken. Als ik aan het werk ben, vergeet ik zelfs te eten. Het is een soort trance.”
In zeven stappen naar een serre
- Zo’n ambitieus bouwwerk zet je niet zomaar neer. Om een vergunningsplicht te omzeilen, bleef Herman binnen de maximaal toegestane afmetingen. “En natuurlijk begint alles met een eerste schets. Maar daarna heb ik gewoon uitgewerkt wat ik in mijn hoofd had.”
- Herman deed álles zelf. Zo legde hij eigenhandig de fundering. “Die eigenlijk steviger is uitgevallen dan nodig.”
- De onderste bouwlaag metselde Herman in een perfecte cirkel van gerecupereerde bakstenen, die hij ook gebruikte – in twee gekapt, weliswaar – voor de vloer. Daarop kwam een ring van beton, waarop de profielen rusten.
- Ook de aanleg van elektriciteitsleidingen voor de stemmige verlichting en een koelkast nam Herman voor zijn rekening.
- De magische schoonheid van de serre zit hem natuurlijk vooral in de conische koepel van glas en ijzer. Herman trok naar West-Vlaanderen om daar grote glasplaten te recupereren van een afgebroken serre. Maar toen moesten die natuurlijk nog tot op de millimeter versneden worden in steeds kleinere vlakken. Een titanenwerk. En dat geldt ook voor de ijzeren profielen. Herman moest die 54 banden plooien tot ze de gewenste, gebogen vorm kregen.
- Stellingen kwamen er niet aan te pas. Herman integreerde de ladder, waarop hij klom om steeds hoger te bouwen, in het ontwerp van de serre. Mooi, zeer zeker, maar ook handig om eventuele herstellingen uit te voeren.
- Als top van de koepel koos Herman voor een verweerde vuurschaal in cortenstaal, die hij ondersteboven draaide. Een geslaagde vondst, maar het werk is nog niet helemaal af. Herman broedt nog op een windwijzer. Die hij uiteraard zelf zal ontwerpen en maken, of wat had je gedacht?
In de serre? Druiven uit Hoeilaart!
In een serre horen vruchten. Daarvoor trok Herman naar Hoeilaart, om er drie rassen van Belgische witte druiven op de kop te tikken.
Al is het nog even wachten op de oogst…
1. Vitis vinifera ‘Baidor’
Vitis vinifera ‘Baidor’ produceert witte tafeldruiven. De druivelaars moeten zeer warm en zonnig staan tegen een zuidermuur, maar voor de beste resultaten heb je een kas nodig.
2. Witte Frankenthalers
Opvallend mooie trossen met daaraan prachtige bessen. De smaak is heerlijk sappig en zoet. Alle druiven hebben een karakteristiek donslaagje en een goede bite.
3. Vitis vinifera ‘Muscat d’Alexandrie’
Een druivelaar van Franse origine met een krachtig opgaande vorm en grote, drie tot vijflobbige, middelgroene bladeren die in de herfst mooi goudgeel kleuren. Wegens de vroege bloei in april en mei is het beter de plant in een onverwarmde kas te kweken. De plant is goed winterhard en lokt bijen en vlinders.
Dit vind je vast ook interessant:
- Tuinserre: alles wat je wilt weten om er volop van te genieten
- Ecologisch tuinieren: nieuwe videoreeks geeft je de beste tips
- 14 tips om je serre sfeervol in te richten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!