1 mama op 10 belandt na de bevalling in een depressie
Pas toen ze geen andere uitweg zag, koos Lisa voor een opname.
Lisa: ”Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik drie kinderen wou. Dat ik net nu, na mijn derde bevalling, in een depressie ben beland, voelt zo fout. Ik heb wat ik wou. Hoe kan ik dan ongelukkig zijn? Omdat ik niet wou dat mijn twee andere kinderen er de dupe van zijn, heb ik eerst nog geprobeerd om er in dagopname uit te geraken: overdag kwam ik naar hier, 's avonds was ik er thuis voor de kinderen. Of dat probeerde ik toch. Maar hoewel de kindjes superbraaf waren, had ik steeds minder energie voor hen. Ik voelde me zo'n slechte mama; zelfs hun vrolijke babbelstemmetjes kon ik niet verdragen. Dus ik trok me terug in de zetel en sliep – uren aan een stuk. Toen mijn dochter van drie op een dag met een dekentje kwam aandraven om me toe te dekken en te verzorgen, besefte ik: dit gaat te ver. Nu moet ik écht ingrijpen.”
In Vlaanderen zijn er twee centra waar vrouwen met een postnatale depressie of postpartumdepressie samen met hun baby’tje kunnen worden geholpen: het Centrum Moeder en Baby van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Camillus in Sint-Denijs-Westrem en de Moeder-Baby-Eenheid van het psychiatrisch ziekenhuis Bethanië in Zoersel.
Voor wie de drempel van een opname te hoog is, zijn er ook andere formules mogelijk. Dankzij thuisbehandelingen kunnen moeders in eerste instantie in hun vertrouwde thuisomgeving worden geholpen. Bij dagopnames worden ze overdag behandeld in het ziekenhuis, maar keren ze ’s avonds gewoon naar huis terug.
Meer lezen? In Libelle van 8 oktober 2015 krijg je een blik achter de schermen in het Centrum Moeder en Baby van psychiatrisch ziekenhuis Sint-Camillus.