Openhartig
“Niets dan goeds voor Charles, al zal hij nooit het charisma van de queen hebben”

Op 6 mei is het eindelijk zover: dan wordt de Britse King Charles officieel gekroond. Een eigen postzegel heeft hij al, en straks krijgt hij daarbovenop niet één, maar twee kronen, een staatsiegewaad én een troon. Maar natuurlijk ook een feest, waarvoor de voorbereidingen druk aan de gang zijn.

Engeland verheugt zich vooral op de extra vrije dag, want de kroning valt op zaterdag 6 mei, maar we mogen doorvieren tot en met maandag. En dus maken we er een lang weekend van. Er staat allerlei moois op het programma. Toch wordt het naar verhouding een redelijk bescheiden feestje, zoals dat past in deze moeilijke tijden. De begrafenis van de Queen was naar verluidt al klein gehouden, al vond ik dat in de praktijk best meevallen, en bij de kroning zal dat ook zo zijn.

Toen Elizabeth gekroond werd, waren er 8000 gasten uitgenodigd en moest Westminster Abbey vijf maanden dicht omdat er extra zitplaatsen moesten worden gebouwd. Bij Charles komen er maar zo’n 2000, en aangezien de Abbey al plaats heeft voor 2200 mensen, kan iedereen er heerlijk breeduit zitten.

Ikzelf heb er niet zo heel veel mee, met die kroning. Maar naarmate de dag dichterbij komt, raken de Britten meer en meer in feeststemming

Iedereen, dat zijn dan leden van de koninklijke familie, van de Houses of Parliament en de Kerk, vooraanstaande politici van over de hele wereld, plus een aantal persoonlijke vrienden van Charles en Camilla. Dat wordt dus keuzestress, al is het in principe een staatszaak en beslist de regering wie er komt. En net zoals bij elk familiefeest, waar er altijd wel een zwart schaap is of twee tantes die niet met elkaar kunnen opschieten, gaat ook hier die gastenlijst met hoofdbrekens gepaard. Maar dan op grotere schaal dan bij de gemiddelde boerenbruiloft, want het hele land leeft mee.

Het dilemma van de gastenlijst

Het onderwerp waar de Britten zich het meest druk om maken, is Harry en Meghan. Harry mag komen, zeggen de opiniepeilingen, maar Meghan mag thuisblijven met de kinderen, die heeft al genoeg ellende veroorzaakt. Vinden de Britten. De datum ligt sowieso moeilijk, want de kroning valt op de vierde verjaardag van Archie – die intussen toch weer prins Archie mag heten van zijn ouders – en Meghan had waarschijnlijk al een springkasteel gehuurd.

Maar volgens de laatste berichten komen ze allebei. Charles heeft ze Frogmore Cottage aangeboden, waar Harry en Meghan indertijd voor miljoenen aan verbouwd hebben, met onder andere een yogastudio, en waar ze zo ongeveer een kwartier in gewoond hebben. Eerlijk is eerlijk, ze hebben de verbouwingskosten terugbetaald, maar de cottage zelf blijft van de Kroon.

Net zoals bij elk familiefeest, waar er altijd wel een zwart schaap is, gaat ook hier de gastenlijst met hoofdbrekens gepaard

Dus is het aanbod best fideel van Charles, want in zijn boek heeft Harry zich niet bepaald van zijn meest familievriendelijke kant laten zien. Maar meezwaaien op het balkon mogen ze niet, en naar verluidt zijn een aantal Royals van plan hen zoveel mogelijk te negeren. Sophie Wessex, die sinds het overlijden van de Queen een Duchess is, is blij dat ze geen kniebuiging meer hoeft te maken voor Duchess Meghan.

Prins Andrew is nog zo’n moeilijk geval. Hij mag komen, maar er is kans dat hij een gewoon pak aan moet en zijn outfit van de Orde van de Kousenband, de hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk, thuis moet laten. Het is dus duidelijk: er zal zorgvuldig moeten worden omgesprongen met de tafelschikking.

Over zware kronen en ivoren scepters

Voor de kroning zelf is er niet alleen bezuinigd op het aantal gasten, maar ook op andere zaken. Toen Elizabeth gekroond werd, werden er speciale groene stoelen gemaakt, die de gasten mee naar huis konden nemen. Nu zit iedereen gewoon op wat er al staat, en Charles krijgt de ongelooflijk oncomfortabele houten stoel van Koning Edward, die uit 1296 stamt. Als recycling kan dat tellen. En de Aartsbisschop van Canterbury mag dan in vol ornaat gaan, Charles bewijst dat hij een moderne man is en draagt zijn militaire uniform, weliswaar met een gouden zijden mantel over.

En dan is er de kroon, of liever de kronen. Tijdens de plechtige ceremonie krijgt Charles de historische St Edward’s Crown op, die normaal tussen de kroonjuwelen in de Tower te vinden is. Het is te hopen dat hij er geen hoofdpijn aan overhoudt, want de gouden kroon met 444 stenen en een fluwelen mutsje met een band van hermelijn weegt dik twee kilo.

Tegen het einde van de ceremonie wordt die verwisseld voor de Imperial State Crown, die Charles ook op het balkon van Buckingham Palace zal dragen als hij komt wuiven. Daarin zit de Cullinan II diamant, die Edward VII ooit kreeg van de regering van Transvaal, de vroegere Britse kolonie die nu Zuid-Afrika is. Toen die kroon op de kist van Elizabeth lag bij haar begrafenis, kwam daar nogal wat reactie op, maar Charles krijgt hem toch op.

Dat Camilla haar grote jeugdliefde eindelijk strikte, nu hij een zorgelijke man met gezwollen vingers is, heeft iets weemoedigs

Ook voor zijn Camilla lag het even moeilijk, want de laatste Queen Consort, de Koningin Moeder, droeg een kroon met de Koh-i-Noor, de omstreden diamant waarop zowel India, als Pakistan, Afghanistan en Iran aanspraak maken. Die mag dus niet, maar in plaats daarvan krijgt ze de kroon van Queen Mary, een tweedehandsje maar wel mooi.

Ze heeft dan weer wel een scepter met ivoor, en daar zal William, die zwaar anti de ivoorhandel is, niet blij mee zijn. De olie waarmee Charles tijdens de ceremonie gezalfd wordt, is gelukkig vegan. Er is trouwens een stuk van de Abbey nagebouwd op een discrete plek, zodat Charles en Camilla kunnen oefenen. We willen immers niet dat er iemand over een stoepje struikelt op de grote dag.

Niets dan goeds voor Charles en Camilla

Mooi zal het zeker worden, en naar verhouding sober. Charles lijkt me een bescheiden man, die liever met plantjes praat dan uit de bol te gaan op de dansvloer, dus hij vindt het waarschijnlijk best. Trouwens, de Church of England heeft nog nooit eerder een gescheiden man tot koning gekroond, en al zeker niet eentje die officieel heeft toegegeven dat hij overspel heeft gepleegd. En al helemaal niet als de vrouw in kwestie, die ook al gescheiden is, naast hem zit op haar eigen dure stoel, dus het moet misschien wat kleiner.

Harry mag komen, vinden de Britten. Maar Meghan blijft beter thuis, die heeft al genoeg ellende veroorzaakt

Mij lijkt Camilla een vlotte tante, die best van een grapje houdt en ook wel van een drankje. Ik heb niet de indruk dat ze zo nodig een titel wilde, en ik vermoed dat ze meer heeft met paarden dan met kroonjuwelen. Dat ze haar grote jeugdliefde eindelijk heeft, nu hij een zorgelijke man met gezwollen oedeemvingers is geworden, die in het normale leven allang met pensioen mocht, heeft iets weemoedigs, en ik gun haar alleen maar het beste.

Maar ze is op de troon natuurlijk lang niet zo decoratief als Diana geweest zou zijn, en of het Britse volk haar ooit echt helemaal gaat vergeven, weten we niet. Charles gun ik ook niets dan goeds, al zal hij nooit het charisma van de Queen hebben.

Het hele land (toch bijna) viert feest

En net als de grote dag voorbij is en Charles en Camilla kunnen bijkomen met een voetbadje en een stevige borrel, barsten in het land de andere festiviteiten los. Op zondag 7 mei vindt er een groot concert plaats in Windsor Castle, met artiesten uit de hele wereld.

Een orkest speelt gloednieuwe composities, er is een dansgroep, enkele vooraanstaande acteurs komen een woordje meespreken, en is er een Coronation koor, samengesteld uit amateurzangers van over heel Groot-BrittanniΓ«. Daar komt dan nog een virtueel koor bij met zangers uit de Commonwealth, en het zal ongetwijfeld ontroerend zijn.

Het hoogtepunt wordt β€˜Lighting up the Nation’, een klank- en lichtspel van de mooiste plekken van de UK, via projecties, lasers en drones. In een loting konden leden van het publiek een kaartje winnen om het spektakel bij te wonen. De gelukkigen zijn inmiddels verkozen en staan ongetwijfeld hun mooiste jurk al te strijken.

Charles lijkt me een bescheiden man, die liever met plantjes praat dan uit de bol te gaan op de dansvloer, dus hij vindt het waarschijnlijk best

Met de optredende artiesten is het allemaal wat minder soepel gelopen. Harry Styles heeft het te druk, Elton John is op toernee in Europa (niet helemaal onlogisch, als je bedenkt hoe Elton tijdens de begrafenis van Diana het schrijnende β€˜Candle in the Wind’ vertolkte. En dan is er het feit dat Camilla hem niet op haar bruiloft wilde). Ook Adele blijkt geen tijd te hebben, net zo min als Ed Sheeran.

Even waren er geruchten dat de Spice Girls zouden komen, inclusief Victoria Beckham die wel van een koninklijk feestje houdt, maar ook dat gaat niet door. Kylie heeft intussen ook al afgezegd. Als je ziet welke wereldsterren er kwamen opdraven voor het jubileum van Elizabeth, is dit toch wel wat gΓͺnant. Gelukkig komt Lionel Richie, en zeker drie leden van Take That, en misschien wel vier, maar Robbie Williams had al wat anders te doen.

Big Lunch en Big Help Out

Op diezelfde dag is er de Big Lunch, waarbij de Britten straatfeesten organiseren. Met ongetwijfeld grote televisieschermen op openbare plekken, zodat we tussen een hapje en een drankje door kunnen genieten van Lionel & Co. Er is een website waarop je kunt zien hoe je zo’n feest organiseert.

En dan is er maandag 8 mei, de dag van de Big Help Out, en iedereen wordt aangemoedigd om vrijwilligerswerk te doen. Lijsten van de instanties die hulp nodig hebben, staan op internet, en de bedoeling is dat meer Britten de smaak te pakken krijgen om hun steentje bij te dragen. Een mooi initiatief, dat helemaal van deze tijd is en dat ongetwijfeld navolging zal vinden.

Naarmate de dag dichterbij komt, raken de Britten meer in feeststemming. Ikzelf heb er niet zo heel veel mee, met die kroning. Ik ga wel kijken op televisie, zeker als het stortregent. Maar als het mooi weer is, is er kans dat ik ga wandelen en alleen ’s avonds de hoogtepunten bekijk, zoals ik dat doe bij alle koninklijke huwelijken en begrafenissen. En vrijwilligerswerk? Ooit ben ik naar de plaatselijke soepkeuken gegaan om te helpen, maar het aantal vrijwilligers was er driemaal zo groot als het aantal mensen die soep wilden. En dat was op een doodgewone doordeweekse dag, waar Charles niks mee te maken had.

Verder zijn er ongetwijfeld heel wat Britten die al druk feesten aan het organiseren zijn voor de buurt, maar in mijn directe omgeving merk ik er niet zo veel van. Een straatfeest zit er bij ons niet zo in, want wij wonen in een straat die rond een cricketveld is aangelegd en die is veel te lang om met iedereen een feestje te bouwen. Maar er is één vriend van ons die grootste plannen heeft, en misschien ga ik wel bij hem vieren die dag. Gek genoeg is dat geen Brit, maar een Nederlander…

Uit: Libelle 16/2023

Dit vind je vast ook leuk:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."