Bewust single zijn: drie lezeressen delen hun ervaringen
Hoewel sommige vrijgezellen het liefst zo snel mogelijk weer een relatie aangaan, is er ook een groot deel dat bewust single is. Omdat ze genieten van het vrijgezellenleven en er geen plek is voor een (vaste) partner of omdat ze na een slechte ervaring liever wat afstand houden. Ann, Monique en Annette vertellen hier waarom zij single blijven.
Het aantal mensen dat alleen woont in België neemt al jaren toe. En het Federaal Planbureau verwacht dat het aantal alleenwonenden enkel nog maar zal stijgen. De tijden zijn immers veranderd en vrouwen hoeven – gelukkig – niet meer afhankelijk te zijn van mannen. Ook het taboe rond alleen zijn, is al iets minder groot geworden tegenover vroeger. Daardoor is (een tijdje) bewust single zijn doorgaans niet meer zo’n grote drempel. De verhalen van deze drie vrouwen tonen alleszins dat je helemaal geen partner nodig hebt om een interessant leven te leiden.
Drie lezeressen over hun bewuste keuze om single te blijven
Ann (58) is al 20 jaar single, maar is gelukkig zonder partner
Ann: “Na mijn scheiding, die niet bepaald van een leien dakje liep, was mijn (zelf)vertrouwen wat aangetast, waardoor ik niet meteen weer een relatie wilde en kon aangaan. Veel mensen onderschatten toch wel de tijd die je nodig hebt om die vorm van verlies een plaats te geven. Ik gaf tijdens die periode ook de absolute voorrang aan de opvoeding van onze toen 11-jarige dochter. Zij stond centraal in mijn leven. Maar ik had natuurlijk toen niet gedacht dat ik echt zó lang alleen zou blijven. 20 jaar is toch niet niets.
Ik heb wel sporadisch gedatet, maar er is nooit een relatie uitgekomen die ik zelf duurzaam zou noemen. Het was vooral op aanraden van mijn omgeving dat ik begon te daten. Intussen was mijn dochter immers uit huis en behaalde ik de mijlpaal van 50 jaar, dat was voor mijn omgeving voldoende om wat druk te zetten, om het datinglandschap te verkennen. Maar uiteindelijk bracht dat daten meer ontgoochelingen dan verrijkingen met zich mee. De meeste mensen die ik ontmoette, bleken zelf ook al een redelijk zware rugzak mee te dragen en waren niet klaar om met iemand nieuw, met mij, samen vooruit te kijken. En weet je, ik neem geen genoegen meer met iemand die niet 100 procent voor me gaat.
“Uiteindelijk bracht daten meer ontgoochelingen dan verrijkingen met zich mee”
Komt er in de toekomst toch nog iemand op mijn pad waarmee het helemaal goed zit en die écht een meerwaarde is voor mijn leven, dan zou dat natuurlijk fijn zijn. Maar als dat niet gebeurt, vind ik dat geen ramp. Ik ga er zeker niet meer actief naar op zoek, ik heb beseft dat ik ook zonder partner gelukkig ben.
Ik werk voltijds en ga op elke uitnodiging van mijn familie- en vriendenkring in waardoor ook mijn weekends goed gevuld zijn. Daarbij maak ik jaarlijks enkele reisjes met een vriendin, geniet ik er enorm van om te gaan mountainbiken, kweek ik allerlei soorten bloemen in mijn tuin, heb ik huisdieren die ik met liefde verzorg… En sinds zeven maanden ben ik daarbovenop ook nog een fiere oma, wat zalig is. Aan bezigheden dus geen gebrek! Ik kijk vooral naar wat er wél is in mijn leven in plaats van wat er niet is en zo geniet ik van elke dag.”
Monique (72) ziet een relatie door haar leeftijd niet meer zitten
Monique: “Ik ben in 1970 getrouwd en heb twee – intussen volwassen – kinderen uit dat huwelijk. In die tijd zag je elkaar een paar uurtjes per week en daarna trouwde je. Nochtans kun je elkaar pas écht leren kennen als je gaat samenwonen, want dan komen de verschillen tussen twee mensen naar boven. Gelukkig heeft de huidige generatie daar wat meer vrijheid in.
Na 20 jaar liep mijn huwelijk uiteindelijk stuk. Nadien heb ik nog een relatie gehad van 14 jaar, maar met een getrouwde man. Ik ben daar eerlijk in dat dit een fout is geweest van mij. Het was goed dat deze relatie stukliep. Hij vertoonde eigenlijk ook altijd al narcistische trekken, was agressief en op een zeker moment bleek hij zelfs met drie vrouwen tegelijkertijd iets te hebben… Daarna heb ik nog wel iemand leren kennen waarmee ik écht een toekomst zag. Maar jammer genoeg heeft hij toen een hersenvliesontsteking gekregen. Hij raakte een deel van zijn geheugen kwijt en moest veel dingen opnieuw leren. Uiteindelijk ging hij terug naar zijn vroegere vrouw.
“Ik heb geen zin om nu nog in een relatie te stappen waarbij ik meteen voor iemand moet zorgen of rouwen, hoe erg dat misschien ook klinkt”
Sinds 2008 ben ik volledig alleen. Ik zeg niet dat ik sindsdien als een non heb geleefd, maar een relatie zie ik nu door mijn leeftijd niet meer zitten. Je moet realistisch zijn: veel mannen gaan er vroeger tussenuit dan vrouwen en ze worden ook sneller ziek. Ik zie het zó veel in mijn omgeving. Ik heb geen zin om in een relatie te stappen waarbij ik meteen voor iemand moet zorgen of rouwen, hoe erg dat misschien ook klinkt. Zelf heb ik dan ook nog een goede gezondheid, ik ben positief ingesteld en leef écht graag.
Ik heb altijd met plezier gewerkt en ook sinds ik op pensioen ben, zijn mijn dagen goed gevuld. Ik help twee dagen per week in een ziekenhuis als vrijwilliger, bezoek op mijn eentje musea, ga alleen op auto- of vliegvakantie… ik leef dan hélemaal op. Mijn leeftijd houdt me dus zeker niet tegen. En ja, ik voel me weleens eenzaam. Maar wie niet? Ook wie gehuwd is, is soms eenzaam. Ik ga regelmatig alleen op restaurant en ik zie daar dikwijls koppels die geen woord tegen elkaar zeggen tijdens het eten. Ik vind dat triest. Beter gelukkig alleen dan ongelukkig met twee, denk ik dan.”
Annette (56) werd al vroeg weduwe en had nadien een slechte ervaring in de liefde, waardoor ze nu liever single blijft
Annette: “Ik ontmoette mijn grote liefde op mijn 19de. Na één maand woonden we al samen en twee jaar later werden we de trotse ouders van een zoontje. Helaas was ons geluk van korte duur, want mijn vriend verongelukte op zijn 26ste, ik was toen 23. Ik heb het er heel moeilijk mee gehad, jarenlang heb ik gerouwd om hem. Intussen combineerde ik twee tot drie jobs en voedde ik mijn zoontje op met de hulp van mijn mama.
“Toen ik 37 was, kwam er opeens toch een nieuwe liefde in mijn leven, maar hij gebruikte me voor zijn verblijfsvergunning”
Rond mijn 30ste begon ik terug uit te gaan, te flirten en soms had ik eens een onenightstand. Een blijvende relatie kwam er niet van, daar had ik ook geen behoefte aan. Maar toen ik 37 was, kwam er opeens toch een nieuwe liefde in mijn leven. Ik was gecharmeerd door de nieuwe kok in het restaurant waar ik regelmatig kwam. En van het één kwam het ander. Op termijn trouwden we en ik liep werkelijk op wolkjes. Iedereen in mijn familie was er ook van overtuigd dat ik opnieuw de pure liefde had gevonden.
Maar na verloop van tijd kwamen er barsten in onze relatie. Hij was niet meer die lieve, attente man die ik had leren kennen, maar iemand die met niets tevreden was en ruzie maakte om het minste. Na drie jaar zijn we gescheiden. Uiteindelijk bleek dat hij in zijn geboorteland verloofd was en hij me enkel gebruikt had voor zijn verblijfsvergunning. Dit verraad en misbruik heeft een zware impact gehad op mij en hoe ik tegenover relaties sta. Ik denk niet dat ik ooit nog een man zal vertrouwen, ik ben te zwaar gekwetst.
“Ik denk niet dat ik ooit nog een man zal vertrouwen, ik ben te zwaar gekwetst”
Ja, er zijn momenten dat ik iemand mis om alles mee te delen en samen mee oud te worden. Maar me weer openstellen en een groot deel van mijn vrijheid moeten opgeven, dat heb ik er momenteel niet voor over. Ik leef nu op mijn eigen ritme en kan volledig mijn eigen ding doen. Als ik zin heb, stap ik op de trein voor een weekendje weg, ga ik naar de bioscoop of ga ik shoppen. En als ik géén zin heb om te koken, doe ik het lekker niet.
Ik heb ook een leuke zoon, een goede familie- en vriendenkring waarop ik kan terugvallen en er is niemand die mij pusht richting een relatie. Zij zien mij als de sterke, levenslustige single die alles goed op orde heeft en voor mijn jonge nichtjes ben ik de heldin die het allemaal op haar eentje klaart. Leuk toch?”
Lees ook deze artikels over relaties:
- Daten na corona: drie lezeressen delen hun ervaringen (+ tips van relatie-experte Rika Ponnet)
- Bestaat er echt zoiets als ‘gezonde jaloezie’, of is jaloezie sowieso slecht voor je relatie?
- Openhartig: Marlien (59) is al meer dan dertig jaar single
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!