Koen
Koens column: “Gelukkig zijn is zó groot dat je beter eerst begint met tevreden zijn”
Koen Strobbe (58) is na twintig jaar in het zuiden van Frankrijk met zijn vrouw Ilse en zoon Kwinten terug in ons land.
Ik ben onderweg naar het werk en op de radio vertelt een psychologe dat er in ons land een recordaantal mensen ongelukkig is. De journaliste vraagt haar wat dat eigenlijk is: gelukkig of ongelukkig zijn?
Die vraag werpt me meteen een jaar terug in de tijd. Toen Ilse en ik besloten om terug naar België te keren, was de belangrijkste vraag die we ons stelden immers niet of we wel een job en een plek om te wonen zouden vinden, maar wel: zullen we ginder wel gelukkig zijn? Goddank werd het antwoord ‘ja’, maar dat had ook met onszelf te maken, want er waren zoveel redenen om ons minder gelukkig te voelen.
“De raad van de psychologe is om alles wat je in je leven onderneemt altijd eerst door de lens van geluk te bekijken”
Ilses papa was net overleden, Ilse en ik ploeterden allebei door ons druk-drukke leven van nieuwe jobs, het zoeken naar een huis, het doolhof van de Belgische administratie en gezondheidszorg, en ga zo maar door. Op het einde van de dag ploften we meer dan eens zuchtend in de zetel neer. Maar één blik op Kwinten veegde alle twijfels weg over de vraag of we gelukkig waren: hij straalde, maakte hier volop vrienden en vriendinnen en ging plots graag naar school. Zo helemaal anders dan in Frankrijk, waar hij de lessen jarenlang alleen maar saai had gevonden.
Op de radio vertelt de psychologe dat veel mensen problemen hebben met het begrip ‘gelukkig zijn’. De term is voor hen zo groot dat ze er bang van worden. Zij raadt daarom aan om met de simpelere versie van geluk te beginnen: met tevreden zijn. Tevreden zijn met wat je hebt, met wat je doet, met het feit dat je graag ziet en graag gezien wordt. Mensen zijn vandaag de dag zo snel ontevreden, vaak over kleinigheden. En als je al die kleine stukjes ontevredenheid optelt, ga je je uiteindelijk ongelukkig voelen.
Er mengt zich nog een tweede psychologe in het gesprek. Haar raad is om alles wat je in je leven onderneemt altijd eerst door de lens van geluk te bekijken: als je voor een nieuwe job gaat, zal die je dan alleen rijker, of ook gelukkiger maken? Heb je die grotere auto of die kast van een huis echt nodig om gelukkig te zijn, of zou je net niet gelukkiger zijn als je bepaalde ambities wat minder groots maakt en sneller tevreden bent?
Ik begrijp wat ze bedoelt. Soms zie je mensen om je heen die objectief geen reden tot klagen hebben, maar zich zo hard in allerlei materiële details kunnen verliezen dat ze op het einde van de rit overtuigd zijn dat alles in het leven hen tegenzit. Toen ik jonger was, kon ik erg cru zijn als het over dat soort schijn-ongelukkigheid ging. Er is in de wereld zoveel echte miserie, dacht ik dan. Als je je hier zo diepongelukkig voelt, laat dan alles vallen en ga eens een jaar mensen helpen in een ontwikkelingsland. Wedden dat je herboren en gelukkig terugkomt?
Ondertussen begrijp ik dat het allemaal niet zo eenvoudig is, dat geluk ook samenhangt met je geestelijk gezond voelen en dat jezelf gelukkig mogen noemen voor heel wat mensen een erg complexe zaak is. Die complexiteit zorgt er dan weer voor dat geluk in onze moderne maatschappij een heuse business geworden is.
“Bestaat er zo’n algemeen recept, waarmee je elke mens kunt helpen om gelukkig te zijn? Ik denk het niet”
Lifecoaches, personal trainers en happiness goeroes lijken over elkaar heen te rollen, op zoek naar ontevreden stakkers wier geluk ze met hun recept weer op de rails kunnen krijgen. De actualiteit helpt hen daarbij een handje: de media staan vol met verhalen over mensen die de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen of mensen die op de loop zijn voor oorlog. En het is er ook het seizoen voor, met die donkere dagen die steeds korter worden.
Maar bestaat er zo’n algemeen recept, waarmee je elke mens kunt helpen om gelukkig te zijn? Ik denk het niet. Voor sommige mensen, ook hier bij ons, is geluk immers heel basic: dagelijks een gevulde maag en een plek om te slapen. Voor mensen die zich daarover geen zorgen hoeven te maken, kan het geluk in het hebben van allerlei dingen liggen. Mensen met erge gezondheidsproblemen lachen daar dan weer mee. Hen kan alle luxe en bezit gestolen worden als ze hun gezondheid maar terugkrijgen. Van die laatsten kunnen we allemaal nog het meest leren.
LEES MEER VAN KOEN STROBBE:
- Koens column: “Dat er straten afgesloten worden voor de kermis, vindt een aantal bewoners echt niet kunnen”
- Koens column: “Voorlopig zie je nergens om je heen echt grote armoede, vertelt het tv-nieuws. Dat betwijfel ik”
- Koens column: “Ik hoor het vaak en ik kan het beamen: moestuinier zijn, is een roeping”
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!