In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.
Wie is Sara? 42, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (15) en Stina (12). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.
De juiste school kiezen
Pling, een sms’je van Elias. Een screenshot van een e-mail die hij kreeg, zonder veel uitleg erbij. Typisch, grijnsde ik, terwijl ik nieuwsgierig naar de mail keek. IB, was het onderwerp, wat staat voor International Baccalaureate. Mijn hart maakte een extra sprongetje. Zou het écht gelukt zijn, dacht ik bij mezelf? Ik las en herlas de tekst.
Ik hoorde mezelf een zucht van verlichting slaan. Hij heeft het gedaan!
‘We look forward to welcoming you to the IB Diploma in August here in Växjö’, stond er duidelijk te lezen. Ik hoorde mezelf een zucht van verlichting slaan. Hij heeft het gedaan!
Ik zie ons een half jaar geleden nog bij de studiebegeleidster zitten. Elias was moegestreden en leek de vriendelijke mevrouw gewoon naar de mond te praten toen hij zei dat hij zijn punten wel zou optrekken op het moment dat het ertoe deed. Was hij aan het bluffen of wist hij waar hij mee bezig was?
Motivatie is alles, zeker op school
De school ging moeizaam de laatste jaren, maar de laatste tijd lukte het hem om betere punten te halen. Alsof hij besefte dat het nu of nooit was. Wilde hij volgend jaar naar de school van zijn keuze gaan, dan had hij immers goede cijfers nodig.
Hij heeft school nooit interessant gevonden, maar na een dagje testen in de IB-opleiding was hij voor het eerst enthousiast. “Het lijken écht goede leerkrachten”, zei hij. “Ik denk wel dat zij me wat kunnen leren”.
Ik gun hem leerkrachten die hem kunnen motiveren
Ik gun het hem zo erg, leerkrachten die zijn manier van denken begrijpen en hem kunnen motiveren. De eerste stap is in ieder geval gezet. Hij behaalde mooie resultaten op het ingangsexamen, als hij wilt kan hij er starten in augustus. Ik zei het al, alles start met motivatie.
In het buitenland studeren?
Zijn doel is om verder te studeren, en als het even kan in het buitenland. Dan is deze internationale opleiding alvast een prima start. “Misschien ga ik wel in België studeren”, zegt hij. “Dan kan ik bij oma of opa gaan wonen”.
Weet je op je vijftiende eigenwel wel wat je met je leven wilt doen?
“We zien wel”, glimlach ik. Het klinkt nu alsof hij het mooi voor elkaar heeft, maar weet je op je vijftiende eigenlijk wel wat je met je leven wilt doen? Twee jaar geleden was hij ervan overtuigd dat hij game-ontwikkelaar wilde worden. Die passie heeft hij nog niet opgeborgen, maar door te kiezen voor de meer algemene opleiding laat hij alle pistes open.
Al blijft de creatieve school zonder twijfel op een mooie tweede plaats staan op zijn voorkeurslijstje. “Ik kan op de universiteit ook nog in de IT-richting verdergaan”, zegt de puberzoon op een heel volwassen manier. Komt het dan toch allemaal goed?
Nog meer verhalen uit Zweden:
- Groeten uit Zweden: “Waarom Zweden steeds in de top 10 van gelukkigste landen staat? Wel, hierom”
- Groeten uit Zweden: “Hier in Zweden loert naast het roken of vapen nog een ander gevaar: snus”
- Groeten uit Zweden: “Ze mogen wat vaker douchen, die pubers. Zeker omdat ze in Zweden véél sporten”
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!