Pleegkinderen: enkele feiten en fabels
Zou je zelf graag voor een of meer pleegkinderen willen zorgen of twijfel je nog? Het is een moeilijke beslissing die je niet in een, twee, drie neemt.
Onderstaande overwegingen kunnen je misschien al een klein eindje op weg helpen.
Pleegkinderen opvangen vraagt veel tijd
WAAR. Pleegkinderen dragen vaak een hele geschiedenis met zich mee en hebben daardoor extra aandacht nodig. Bovendien moet je er bij minderjarige vluchtelingen rekening mee houden dat ze nog een hele administratieve molen moeten doorlopen. Ze hebben vaak nog geen verblijfspapieren en zullen zich geregeld moeten aanmelden bij de dienst vreemdelingenzaken. Het spreekt vanzelf dat je daar ook de nodige tijd voor zult moeten vrijmaken.
Pleegkinderen zijn altijd moeilijk en onhandelbaar
NIET WAAR. Pleegkinderen – en zeker kinderen op de vlucht – zijn vaak getraumatiseerd door wat ze hebben gezien en meegemaakt. Dat kan tot moeilijk gedrag leiden, maar dat is beslist niet altijd zo. Sommige kinderen zullen er open over vertellen, anderen zullen zich net afzonderen en niets kwijt willen. In beide gevallen is het belangrijk dat je hen de tijd en de ruimte geeft om alles op hun eigen manier te verwerken. Dwing hen niet om je alles te vertellen, maar ga op zoek naar afleiding, dan komt het vaak vanzelf. Hobby’s kunnen helpen hun zinnen te verzetten en ondertussen dingen te verwerken.
De biologische ouders blíjven belangrijk
WAAR. Pleegzorg is in principe tijdelijk. Contact en overleg met de biologische ouders moet altijd mogelijk zijn. Zodra die weer in staat zijn om voor hun kind te zorgen, gaat het terug naar huis. Bij kinderen op de vlucht ligt dat anders. Vaak zijn hun ouders onvindbaar of achtergebleven in een ander land. Maar ook in dat geval blijft de eigen familie belangrijk. Laat je pleegkind bijvoorbeeld zo mogelijk foto’s ophangen van z’n ouders, broers, zussen en vriendjes van vroeger. Zo verliest hij de band met z’n verleden niet.
Lees hier meer over pleegzorg.
Bron: Carolien Saey voor Libelle