In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.
Wie is Sara? 40, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (12) en Stina (9). Ze ruilden hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.
Vanmorgen werd ik wakker met zicht op een heerlijk sneeuwtapijt. Sneeuwwit en uitnodigend! Terwijl ik geniet van een eerste kopje dampende koffie kijk ik door het raam, plannen makend voor m’n dagelijkse lunchbreak-wandeling. In m’n gedachten kraakt de verse sneeuw al onder m’n voeten en ik kan niet anders denken dan ‘wat een lucky bastard ben ik toch!’.
Sneeuw voor iedereen
Zeker als de wij-willen-ook-sneeuw-berichtjes uit België bleven binnenstromen op m’n telefoon. Ik gunde jullie ook in Vlaanderen winterse taferelen, met prachtige uitzichten en dolle sneeuwpret voor de kinderen (en de ouders). En jullie gebeden werden zelfs verhoord! Ik genoot van de obligatoire snow angels en alle andere sneeuwpretfoto’s op Instagram. En hoera, zelfs de Hoge Venen waren weer open!
Maar toen diezelfde Hoge Venen ‘op slot’ gingen, begon mijn hart voor de natuur bloeden. Het overvolle karakter van het Belgenland was één van de redenen waarom wij ervoor kozen om het rustigere Zweden op te zoeken, dus verbazen doet het me niet. Ermee akkoord gaan is minder simpel. Mijn principe is: de natuur is van iedereen.
Allemansrecht
Hier in Zweden is de natuur een stuk toegankelijker dankzij het allemansrätt, vrij vertaald als ‘allemansrecht’. Dat betekent dat de natuur er voor iedereen is, zolang je niemand stoort en niets vernielt. Kan dit ook in België? Het antwoord is waarschijnlijk niet gewoon ‘ja’ of ‘neen’, én afhankelijk van verschillende factoren.
Maar de boel zomaar afsluiten en de mensen het recht afnemen om te genieten van de winterse pracht is volgens mijn bescheiden mening geen oplossing. Zeker in coronatijden, waar eenieder van ons meer dan ooit nood heeft aan rust en het kopke leegmaken. Wat is er beter dan de krakende sneeuw onder je voeten voelen en horen, ervaren wat echte koude is om nadien dubbel en dik te genieten van het warme drankje in je thermos. Lang leve #friluftsliv (het leven in de buitenlucht) en #allemansrätt.
En onze kinderen dan?
Denk ook eens aan de kindjes die al zoveel moesten opgeven in deze tijden. Geen speelpartijtjes meer, verjaardagsfeestjes moeten uitstellen, geen ‘echt’ bezoek meer bij oma en opa. Inclusief knuffels en kusjes dan, bedoel ik. Er mag al zoveel niet. En dan zou je moeten zeggen ‘sorry schat, het heeft heerlijk gesneeuwd, maar we mogen er niet naartoe’. M’n hart breekt, nogmaals. Zo’n sneeuwuitje zou een lichtpuntje moeten zijn in deze donkere tijden. Sneeuwmannen of zelfs heuse kastelen bouwen, heerlijk sleeën en de zoveelste sneeuwengel maken. Met sneeuwballen gooien of stiekem wat koude sneeuw onder mama of papa’s dikke trui stoppen en het uitgieren. Dàt zijn de momenten die je je later zult herinneren.
Latten huren of een warme choco drinken in een gezellig café zit er niet in. Hoe jammer dat ook is voor de uitbaters en lokale zelfstandigen, het is nu even noodzakelijk en dat begrijpt iedereen heus wel. Maar hele – vrij toegankelijke – gebieden afsluiten vind ik helaas onbegrijpelijk.
En een gemiste kans trouwens voor het zuidelijke gedeelte van ons land. In plaats van dingen te verbieden, kun je toch ook mensen wijzen op wat wél kan? Laat de Belgen zien dat er nog besneeuwde pareltjes te vinden zijn, naast de overbekende en té drukke Hoge Venen. Ook het toerisme en de lokale middenstand zullen jullie dankbaar zijn, want de mensen komen na deze coronacrisis gegarandeerd terug. Voor een weekendje in een hotel of huisje, een lekkere lunch of gewoon een koffietje.
Intussen geniet ik verder van de winterpracht met hashtag #priceless. De natuur is er niet enkel voor iedereen, maar is bovendien helemaal gratis. Terwijl ik m’n warme botten aandoe en naar buiten trek, droom ik van sneeuwpret voor alle kindjes!
Warme knuffel,
Sara
NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:
- Groeten uit Zweden: “Dit jaar geen traditionele voornemens. Ik ga me verdiepen in het puberbrein!”
- Groeten uit Zweden: “2020 was best eenzaam, ook zonder lockdown.”
- Groeten uit Zweden: “Het wordt een digitaal kerstfeest, via een videolijn met de bubbels in België”
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!