Sara

Groeten uit Zweden: “De setting zorgde ervoor dat het de lekkerste wafels waren die ik ooit heb gegeten”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 44, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (16) en Stina (14). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Fika, een moment om even pauze te nemen met een kop koffie of thee en wat lekkers, moet ik je waarschijnlijk niet leren kennen. Maar wist je dat de Zweden voor bijna elke zoete lekkernij een heuse feestdag hebben? Zo vieren we op 4 oktober mijn all-time favourite, het kaneelbroodje, op 7 november is het kladdkakans dag (een soort kleverige chocoladetaart), 11 mei staat in het teken van de chocoladebol en afgelopen week was het wafeldag.

Wafels maken boven het vuur

Wist dat je de Zweden voor bijna elke zoete lekkernij een heuse feestdag hebben? Zalig!

Ik heb het lijstje bewust wat ingekort, maar je snapt dat de Zweden echte zoetekauwen zijn die hun tradities graag in ere houden. Van het écht zoete spul dat je veelvuldig in elke Zweedse bakkerij vindt – je kijkt je de ogen uit je hoofd! – ben ik minder fan, maar een lekkere wafel gaat er altijd in. De typisch Zweedse wafeltjes, die je makkelijk herkent aan hun hartjesvorm, zijn wat platter en anders van smaak dan de Belgische wafel. Ze worden ook traditioneel het liefst warm gegeten, met een beetje confituur en slagroom.

Alsof het zo had moeten zijn, vonden we in de keuken van ons nieuwe vakantiehuisje een tijdje geleden een oud gietijzeren wafelijzer bedoeld om te bakken boven het open vuur. Ik had het nog niet opgeborgen, wetend dat de lente eraan kwam en we die eerste kriebels niet zouden kunnen negeren. Vroeger zou ik het een heel gedoe gevonden hebben. Waarom zou je in hemelsnaam wafelbeslag maken om dat ergens boven het vuur te gaan bakken, terwijl het net zo goed thuis in jouw vertrouwde gerieflijke keuken kan?

Geniet van die kleine momentjes

Zodra het hout heerlijk knispert en ik geniet van het uitzicht, bedenk ik dat het helemaal niet gaat om hoe de wafels smaken of hoe ze eruitzien op de obligatoire foto.

Sinds we in Zweden wonen, probeer ik die kleine momentjes wel te pakken. Een vrij moment, de eerste zonnestralen, een oud wafelijzer, hoeveel hints heb je nodig? Ik veegde het laatste restje twijfel weg en begon aan het beslag. Ik had het nooit eerder gedaan, wafels gebakken boven het vuur, de kans bestond dus dat er het een en ander zou mislopen. Mijn brein is kampioen in het bedenken van doemscenario’s: van deeg dat aan het ijzer blijft plakken tot verbrande kindervingers en vuur dat zomaar overslaat naar het bos. Ik roep ze een halt toe, denk aan de spreuk ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’, neem een tas en stop er bedachtzaam alle benodigdheden in.

Aan grillplekjes geen gebrek, het is gewoon een kwestie van kiezen en gaan. Deze keer gingen we het niet te ver zoeken en trokken we naar het natuurgebied dat letterlijk in onze achtertuin ligt. Zodra we daar waren aangekomen, het hout heerlijk begon te knisperen en ik van het uitzicht genoot, bedacht ik dat het helemaal niet gaat om hoe de wafels smaken of hoe ze eruitzien op de obligatoire foto. Het draait om genieten van het moment. Laat je zintuigen gewoon hun werk doen. Luister naar het ruisen van de bomen, het kabbelen van de rivier en het knisperen van het hout en voel de warmte van de zon op je gezicht terwijl de wafels langzaam bakken op het vuur. En ook al zijn ze misschien niet perfect, de setting en de beleving maakten dat het de beste wafels waren die ik ooit heb gegeten.

Ook zin in een typisch Zweedse wafel (al dan niet gebakken op open vuur)? Hieronder een makkelijk receptje!

Receptje voor Zweedse wafels (met dank aan Visit Sweden):

Ingrediënten:

  • 1,5 koffielepel bakpoeder
  • 320 gram bloem
  • 295 milliliter koud spuitwater
  • 75 gram zachte boter + extra om het wafelijzer in te vetten
  • 200 milliliter slagroom + extra voor de topping
  • Jam, voor de topping

Zo maak je de wafels:

1️⃣Meng het bakpoeder en de bloem in een kom. Voeg het spuitwater toe en klop tot een gladde massa. Voeg vervolgens de zachte boter toe.
2️⃣Klop de slagroom stijf en spatel deze door het deeg. Verwarm het wafelijzer op vol vermogen en bak de wafels in porties. Leg ze dan op een rooster om even af te koelen.
3️⃣Klop de extra room op. Werk de wafels af met de room en frambozen-, aardbeien- of bergbraambessenjam of een andere topping naar keuze.

Meer verhalen uit Zweden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."