Sara
Groeten uit Zweden: “Kijken naar de grote elandentrek op televisie is de perfecte meditatie”
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.
Wie is Sara? 44, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (17) en Stina (14). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.
Het blijft bijzonder, een eland zien in het wild. In Småland, het stukje van Zweden waar we wonen, leven maar liefst 30.000 van deze impressionante beesten. En toch laat de koning van het bos zich niet altijd even makkelijk zien. Maar als je ’m spot aan de rand van het bos, vanuit je ooghoek bij ondergaande zon, dan maakt je hart een sprongetje van opwinding.
De grote elandentrek
Is de elandentrek dé vorm van slow tv waar we nood aan hebben, als compensatie voor ons drukke leven?
Eén van de redenen dat Den stora älgvandringen, of de grote elandentocht, op de Zweedse nationale omroep zo’n groot succes is. Het spreekt tot de verbeelding en je voelt je – zelfs achter het scherm – één met de natuur. Dat ik fan ben, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Prachtige dieren die af en toe opduiken in een magnifieke setting vormen het perfecte plaatje voor de betere slow tv. En is dat niet iets waar we allemaal nood aan hebben, als compensatie voor ons veel te drukke leven waarin we elk moment van de dag ‘aan’ moeten staan?
Dat heel Zweden jaarlijks uitkijkt naar de 20 dagen lang durende elandentrek was me bekend. Maar op het moment dat ik ook berichtjes uit België kreeg met de vraag of ik al een eland had gezien, besefte ik hoe enorm de fascinatie voor het Hoge Noorden geworden was. De liefde voor de ongerepte natuur haalt de koning van het bos zelfs – dankzij de moderne technologie – naar de Vlaamse huiskamer.
Een meditatieve staat
Ik zit niet dagenlang met diepvriesmaaltijden aan de televisie gekluisterd, maar ik moet toegeven dat de beelden het perfecte achtergrondplaatje vormen als ik aan het werk ben. De aanwezigheid van de natuur, inclusief de geluiden, zorgen voor een soort rust waardoor ik makkelijk in een staat van hyperfocus kom. Alsof het kabbelende water en het ruisen van de wind in de bomen letterlijk de filter vormen die ik nodig heb. En ben ik toch even het – hoge 🙂 – noorden kwijt, dan sta ik mezelf toe om tien minuutjes gewoon te staren.
Staren naar de magnifieke natuurbeelden voelt als een meditatieve staat, eentje waarin de beste ideeën ontstaan.
Zie ik daar in de verte een eland de rivier overzwemmen, of is het toch gewoon een stuk drijvend hout? En daar in dat dichte bos zag ik precies wat bewegen! Ja, langzaam worden de contouren duidelijk. Eén, en nog één, wat zeg ik, vier elanden, een heel gezin! Dat staren doe ik ook regelmatig in het échte leven, hier tijdens een wandeling in het bos of aan de rand van het meer. Het voelt als een soort meditatieve staat waarin de beste ideeën ontstaan.
Ik vergelijk het graag met de aha-momenten die je misschien wel beleeft als je onder de douche staat, of uit het raampje van de trein tuurt. Als het even niet moet en je brein tot rust lijkt te komen, ontstaan vernieuwende inzichten, of vind je het verrassende antwoord op de vraag waar je al dagen over aan het tobben was.
Heb je dus nog nooit over de grote elandentrek gehoord, check dan zeker de livestream op SVT play. Laat je gedachten meedrijven met de magische dieren die zich aan de grote oversteek wagen en waan je in het Hoge Noorden. Eindeloos veel rust gewenst, en misschien zelfs enkele bijzondere inzichten.
Meer verhalen uit Zweden:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!