Sara
Groeten uit Zweden: “Bezorgt geluid je stress en is de stilte de reden dat ik me beter voel hier?”
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.
Wie is Sara? 43, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (15) en Stina (12). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.
Heel vaak krijg ik de vraag waarom ik me zo goed voel in Zweden. Een eenduidig antwoord geven is moeilijk, zeg ik dan, het gaat om het totaalplaatje. Maar af en toe duikt er iets op waarvan ik denk: dat is het!
Zoals aan alles raak je ook gewoon aan de stilte. Het valt pas op als je je stilte-coconnetje verlaat
De uitspraak die ik het meest heb gehoord afgelopen zomer – naast het feit dat het hier ongelooflijk mooi is natuurlijk – is ‘amai, wat is het hier stil’. Dat klopt, de geluiden die je hier hoort, zoals het ruisen van de wind in de bomen of het tsjirpen van de vogels zijn natuurlijk en catalogeer ik onder ‘rustgevend’, enkele spelende kinderen buiten beschouwing gelaten.
Maar zoals aan alles raak je ook gewoon aan die stilte, en valt het minder op. Het is er gewoon, als een zachte sluier die je beschermt tegen de lawaaierige wereld. Het valt pas op als je je stilte-coconnetje verlaat.
Geluid en gezondheidsproblemen
‘Wat is dat constante geruis toch?’, vroeg ik licht geïrriteerd als ik amper een halfuurtje bij mijn mama binnen was tijdens ons laatste bezoekje aan België. ‘Bedoel je de ring?’, antwoordde ze verbaasd. Die verwondering kwam enerzijds omdat zij dat al lang niet meer hoorde, maar vooral ook omdat we jarenlang met ons gezin tegenover haar hebben gewoond, daar aan de rand van een Belgische provinciehoofdstad. We kenden dit toch?
Is het door de afwezigheid van storend geluid dat ik me doorgaans beter voel in Zweden?
Ik kon me niet herinneren dat ik er toen last van had ondervonden, ook al moet het er toen ook geweest zijn. Je wordt eraan gewoon, net zoals iemand die naast het spoor woont de trein amper hoort. Maar de vraag is: bezorgt dat geluid je geen onderhuidse stress? En is het onder meer dankzij de afwezigheid ervan dat ik me hier, in dit dorp in Zweden, doorgaans beter voel?
Geluid is na luchtvervuiling, de tweede grootste milieugerelateerde oorzaak van gezondheidsproblemen
Toen ik hoorde over het nieuwe onderzoek van De Morgen en de Universiteit Antwerpen, spitste ik de oren. In De Oorzaak gaan de twee onderzoeken na wat de invloed van geluid is op onze gezondheid. In een opiniestuk van de krant wordt geluid, met enig gevoel voor ironie, een stille doder genoemd. Het is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie na luchtvervuiling, namelijk de tweede grootste milieugerelateerde oorzaak van gezondheidsproblemen.
Geluid kan ook rustgevend zijn
Het geruis van de wind in het bos klinkt als muziek in de oren
Het blijft me intrigeren, dat geluid en zijn effecten. Want naast het feit dat het erg subjectief is – ik stoorde me aan de ruis van de weg en mijn mama niet – kunnen bepaalde geluiden net erg rustgevend zijn. ‘Het bos maakt veel lawaai vandaag’, zeg ik soms luidop als ik ‘s morgens de tijd neem om even de tuin of de natuur in te trekken. Dat kan wind zijn, maar ook het vallen van de blaadjes hoor je en zelfs de dennenappels die opengaan geven een krakend geluid.
Waarom klinkt het geruis van de wind in het bos als muziek in de oren, maar zorgt het constante lawaai van voorbijrijdende auto’s in de achtergrond voor stress? Ik ben alvast benieuwd naar de resultaten. Ondertussen geniet ik verder van de magie van de stilte.
Meer verhalen uit Zweden:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!