Hart voor dieren: Marina redt Turkse zwerfhonden
Zwerfdieren zijn een wereldwijd probleem. Niet alleen in België en Nederland zitten asielen overvol, maar bijvoorbeeld ook in Turkije, waar de Vlaamse Marina een opvang voor straathonden runt. Lezeres Linda adopteerde er onlangs een hondje en wil nu de eigenares en de stichting graag eens in de bloemetjes zetten.
“Waarom een hond uit het buitenland adopteren, terwijl je er in België ook een uit het asiel kunt halen?”, horen we je al denken. Dat klopt, maar iedere hond die gered kan worden, is er al eentje minder die uitgehongerd op straat moet leven. Zo dacht ook lezeres Linda, die binnenkort haar nieuwe viervoeter uit Turkije mag verwelkomen.
Straathond uit Turkije
Linda zocht al een tijdje naar een asielhond en stuitte per toeval op SOS Straathonden Turkije, een opvang die door de Vlaamse Marina en haar dochter Julie vanuit het Turkse Antalya wordt gerund. Dochter Julie verhuisde jaren geleden terug naar België om van daaruit de stichting te helpen, dus nu staat Marina samen met enkele vrijwilligers alleen in voor de opvang van de straathonden in Turkije. Dat doet ze met hart en ziel, want “het dierenleed daar kunnen wij als West-Europeanen niet begrijpen”, schrijft Marina op haar website.
Geen voedsel, water of medische zorg
“Zwerfhonden lopen los op straat, zonder eten of drinken. Ze hebben last van allerlei ziektes en mankementen, soms zelfs omdat de honden bewust omver gereden worden. Ze worden ‘voor de lol’ geschopt, geslagen, verminkt en verwond. Ook de honden die door mensen worden gehouden, hebben het lang niet altijd goed. Vaak zitten ze vast aan een te korte ketting en krijgen ze geen voedsel, water of medische zorg. Dat terwijl ze de hele dag in de brandende zon liggen en nergens kunnen schuilen. Hun nekbanden zijn ook nog eens te hard, waardoor ze diepe wonden en infecties kunnen krijgen.”
Leven in de opvang
Marina heeft een eigen domein waar ze zo’n 60 honden kan opvangen. Het stuk grond is in twee verdeeld: vooraan verblijven jonge of zwakke dieren, achteraan de gezonde en volwassen honden. Nieuwe dieren gaan eerst enkele weken in quarantaine omdat ze nog moeten worden gevaccineerd. Overdag lopen de honden er vrij rond zodat ze naar hartelust kunnen spelen en ’s avonds gaan ze naar een overdekte slaapplaats. Zo leren de honden onderscheid maken tussen dag en nacht én wordt het geblaf ’s nachts vermeden.
Een hond uit het buitenland adopteren
De procedure om een hond uit het buitenland te adopteren verloopt iets anders dan in België. Het grote verschil is dat je de hond (meestal) niet op voorhand kunt zien, enkel op foto. Op basis van de info die je krijgt van de opvang kun je dan beslissen of de hond bij jou past. Vaak komt er eerst ook een medewerker bij je thuis langs om te kijken in wat voor omgeving de hond terecht zal komen.
Asielhonden zijn wel altijd medisch behandeld, d.w.z. ontvlooid, ontwormd, ingeënt, gechipt en gesteriliseerd of gecastreerd. Daarnaast krijgen ze een paspoortje mee met alle nodige gegevens om het land van herkomst te mogen verlaten. Je kunt er dus zeker van zijn dat je een gezond hondje in huis krijgt, een garantie die je niet altijd hebt wanneer je een pup koopt bij een broodfokker.
Zin gekregen om een hondje te adopteren? Bekijk hier welke dieren uit Marina’s opvang nog wachten op een warme thuis. Meer info vind je op de website van SOS Straathonden Turkije.
Beeld: iStock
Lees ook:
- Dít hondenras past het best bij jou volgens je sterrenbeeld
- Het dierenasiel is dé plek om je goed hart te tonen
- Complimentendag: stuur een complimentje naar iemand die het verdient!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!