De kracht van hypnose: 5 lezeressen getuigen
Hypnose, het blijft intrigeren. Deze vijf lezeressen zochten hun heil bij een hypnotherapeut, de ene met meer succes dan de andere.
Hille overwon haar spinnenfobie
Hille (33): “Twintig jaar lang zapte ik elke kerst snel weg als mijn favoriete kinderfilm ‘Home Alone’ op de buis was. Het idee alleen al dat ik naar de tarantula van Kevins gemene broer Buzz moest kijken, deed mijn hart op hol slaan. Maar na een bezoek aan een hypnotherapeut overwon ik mijn angst voor spinnen. Nu zijn het mijn ouders die een kreet slaan als de harige spin in beeld komt. (lacht)
Trip naar Thailand
Spinnen zijn nooit mijn favoriete huisgenoten geweest, maar op mijn twaalfde veranderde die lichte afkeer in pure angst. Als ik nog maar het woord ‘spin’ geschreven zag staan of in de krant toevallig op een foto van een tarantula botste, brak het zweet me uit en schoot mijn hartslag de hoogte in. De angst was zo groot dat ze me met geen stokken in het reptielenhuis in de dierentuin kregen en ik een trip naar Thailand maar bleef uitstellen. Helaas was er geen ontkomen aan. Zag ik ze niet overdag, dan wel ’s nachts in mijn dromen. Hoe ouder ik werd, hoe vaker ik badend in het zweet wakker werd na alweer een vreselijke nachtmerrie. Soms begon ik in bed zelfs te hallucineren en zag ik plots honderden spinnen over mijn lakens kruipen.
Twee jaar geleden kwam de grote ommekeer. Ik snakte zo naar een goede nachtrust en een reis naar een exotisch land, dat ik komaf wilde maken met mijn angsten. Ik had twee opties: cognitieve gedragstherapie of hypnose. Het eerste is een therapie waarbij je geleidelijk aan met je angsten geconfronteerd wordt: van kijken naar foto’s tot een spin over je hand laten kruipen. Van het idee alleen al kreeg ik een heuse paniekaanval. Dan maar hypnose!
Ik snakte zo naar een goede nachtrust en een reis naar een exotisch land, dat ik komaf wilde maken met mijn angsten
Ik herinner me nog goed dat de hypnotherapeut me vertelde dat ik op slechts twee sessies mijn angsten zou kunnen overwinnen. Ik kon niet anders dan met mijn ogen draaien. Hij had duidelijk geen flauw idee hoe ernstig het was. Wat aarzelend ging ik in een zachte fauteuil zitten, waarin ik niet veel later helemaal wegzonk terwijl de man zachtjes op me inpraatte. ‘Een vogelspin, dat is een spin met vleugels die niet kan vliegen door z’n acht poten. Als je voortaan aan een spin denkt, dan zie je er eentje voor je met een afropruik.’ Het klinkt belachelijk, maar het was doeltreffend.
Vóór ik naar huis ging, zei ik tegen mijn therapeut dat mijn vrienden me ongetwijfeld met beelden van spinnen zouden confronteren, als test. ‘Wil je het eens proberen?’ Op zijn telefoon zocht hij enkele foto’s op en duwde daarna het toestel in mijn handen. Met dichtgeknepen ogen hield ik zijn gsm voor me, maar ik voelde me nog steeds heel rustig. Terwijl ik vroeger de telefoon meteen door de kamer zou gesmeten hebben, scrolde ik nu probleemloos door alle foto’s.
Wat later ging ik voor een tweede keer onder hypnose, al was dat vooral om zeker te zijn dat mijn onderbewustzijn alles nauwkeurig had opgeslagen. Opnieuw praatte de man rustig op me in. Dat vogelspinnen vleugels hebben en dat ze een afropruik dragen. Ik denk dat ik toen pas écht besefte hoe belachelijk het allemaal klonk. Tegelijk was ik onder de indruk dat het effectief hielp. Al zal niet iedereen met een spinnenfobie geholpen zijn met een kwinkslag. Humor werkt voor mij om dingen makkelijker te relativeren, maar sommigen hebben misschien een serieuzere aanpak nodig, of concrete handvaten om hun angst te overwinnen.
Enkele weken na die tweede hypnose ben ik met een vriend naar de Antwerpse Zoo gegaan, als dé ultieme test. Zonder aarzelen ben ik het reptielenhuis binnengewandeld om de tarantula’s te bewonderen. Dat hebben we nadien op café gevierd, natuurlijk. Vorig jaar heb ik zelfs in de wilde Afrikaanse natuur gekampeerd, goed wetende dat het daar krioelt van de spinnen. Maar wie kan er nu in hemelsnaam schrik hebben van een spin met een afropruik?” (lacht)
Lies probeerde haar overtollige kilo’s kwijt te spelen met een denkbeeldige maagband
Lies (28): “Dat ik moest afvallen, werd er al van kleins af aan stevig ingedramd. Ik was altijd het mollige meisje van de bende en deed eralles aan om wat kilo’s kwijt te spelen. Op mijn zevende werd ik naar mijn eerste dieetkamp gestuurd, en later stortte ik me van het ene dieet in het andere. Het was haast een obsessie. Maar wat ik ook deed, het resultaat op de weegschaal bleef uit.
Pestkop
Het was een vriendin van mijn mama die over hypnose vertelde. Jaren geleden ging ik voor het eerst naar een hypnotiseur om mijn eetlust weg te nemen, zonder succes. Achteraf gezien denk ik dat ik gewoon te jong was om onder hypnose te gaan. Het enige wat door mijn hoofd spookte bij het horen van die monotone stem was: niet lachen, Lies, niet lachen! Terwijl het me de eerste keer ontbrak aan vertrouwen, had ik de tweede keer hoop op overschot. Een kennis van me had een denkbeeldige maagband laten plaatsen en was zo op enkele weken tijd maar liefst tien kilo kwijtgeraakt. Dat zou mijn redding zijn.
Ik herinner me nog goed dat ik me in een lederen zetel mocht nestelen, en het me verbaasde hoe snel ik ‘weg’ was. Ik zag mijn hand op en neer gaan, zonder dat ik zelf iets deed. Nadien moest ik me inbeelden dat ik in een zwarte kamer zat, en moest ik mijn grootste hindernis een vorm geven. Het werd een grote, dikke pestkop, die ik in een hoekje moest proberen te duwen. Intussen werd de denkbeeldige maagband aanbracht. De therapeut legde haarfijn uit wat er gebeurde: hij ging zogezegd met een camera naar mijn buik, om vervolgens een elastiek rond mijn maag te doen. Na vijf tellen werd ik weer ‘wakker’.
’s Avonds zat ik aan tafel en had ik effectief na vijf happen genoeg. Maar dat effect verdween even al even snel als het kwam. Uiteindelijk viel ik net geen vijf kilo af… De zoveelste teleurstelling. Na al die mislukte pogingen om gewicht te verliezen leerde ik mijn lijf gewoon te accepteren. Om niet meer voor extremen te gaan, maar simpelweg blij te zijn met wie ik ben.”
’s Avonds had ik na vijf happen genoeg, maar dat effect verdween al even snel als het kwam
Martine raakte verlost van haar menopauzeklachten na een bezoek aan een hypnotherapeut
Martine (52): “Ik ben zelf hypnotherapeut, uiteraard geloof ik dus sterk in de kracht van hypnose. Zo hielp ik een jongedame haar skiangst overwinnen, verloste ik een oudere man van zijn pollenallergie en stapte een kettingroker mijn praktijk uit zónder sigaretten. Misschien was hypnose dan ook de oplossing voor mijn menopauzeklachten?
Opvliegers
Vooral de opvliegers en het nachtelijke zweten waren bij mij behoorlijk pittig. Op slechts een paar tellen voelde ik de hitte door mijn lijf stromen en besefte ik niet meer wat er rond mij gebeurde. Ik probeerde een natuurlijk middeltje van bij de apotheker, maar nog steeds leek het alsof de grond in brand stond als er een opvlieger zat aan te komen. Vriendinnen raadden me aan om hormonen te nemen, maar dat wilde ik mijn lijf besparen. Pas toen dacht ik aan hypnose. Zelf had ik nog nooit eerder een cliënte in de overgang gehad, maar als het chronische pijn kan wegnemen, waarom dan geen ‘simpele’ menopauzeklachten?
Eén koude rilling en ik voel de hitte letterlijk uit mijn lijf stromen
Niet veel later lag ik uitgestrekt in de zetel bij een collega-therapeut die zich toespitste op menopauzeklachten. ‘Als je een opvlieger voelt opkomen, denk je aan een ijsblokje en voel je hoe je lichaam onmiddellijk afkoelt.’ Twintig minuten, meer had ze niet nodig om dat idee in te prenten. Sindsdien heb ik geen last meer van opvliegers of nachtelijk zweten, integendeel. Eén koude rilling en ik voel de hitte letterlijk uit mijn lijf stromen.
Als hypnotherapeut hoop ik vrouwen in de menopauze voortaan een duwtje in de rug te geven, door op een veilige en vooral doeltreffende manier de denkbeelden in hun onderbewustzijn opnieuw te programmeren. Meer dan dat is het niet. Geen duistere magie, geen theater, geen hocus pocus. Het is een kwestie van je innerlijke kracht te activeren en te versterken, om zo de beste versie van jezelf te zijn.”
Marleen stopte met roken dankzij hypnose
Marleen (46): “Ik was een jaar of vijftien toen ik samen met een vriendin voor het eerst een sigaret opstak in het park. Stoerdoenerij, je kent dat wel. (lacht) Maar voor ik het wist, kon ik niet meer zonder. Doorheen de jaren ben ik wel meermaals gestopt: tijdens mijn zwangerschap, nadat ik mijn vriend leerde kennen… Maar toen mijn relatie twee jaar geleden op de klippen liep, was ik onmiddellijk weer vertrokken.
Ik wist dat het op eigen kracht niet zou lukken. Eén tegenslag en ik zou weer een sigaret opsteken
Tijd om te stoppen
Tot ik me enkele maanden geleden weer aan het daten waagde. Ik voelde meteen dat ik als rookster maar weinig kans maakte. De man van vandaag wil geen vrouw die naar sigaretten ruikt, of die tijdens een etentje meermaals naar buiten moet voor een nicotineshot. Wilde ik echt de liefde mislopen door een verslaving die slecht is voor mijn gezondheid en me ook nog eens een fortuin kost? Het was tijd om te stoppen, maar ik wist dat het me op eigen krachten niet zou lukken. Eén tegenslag en ik zou sowieso weer een sigaret opsteken.
Toen dacht ik aan een verhaal dat ik in Libelle had gelezen, van lezeres Wendy, die onder hypnose ging en al twee jaar geen sigaret meer aangeraakt had. Enkele dagen later zat ik al bij de therapeut. Onderweg naar daar had ik nog er nog eentje opgestoken, want het kon misschien wel de laatste zijn. Na een kort gesprek mocht ik gaan zitten in een comfortabele fauteuil en werd ik gehypnotiseerd. De vrouw praatte minutenlang op me in: ‘Roken is slecht. De geur van een brandende sigaret doet je niets meer. Vanaf nu ben je geen ex-rookster, maar een niet-rookster.’ Niet hélemaal overtuigd stapte ik naar buiten en reed ik in een roes naar huis.
Thuis merkte ik dat de onweerstaanbare drang naar een sigaret helemaal verdwenen was. Zelfs de rook die mijn beste vriendin in mijn gezicht blies toen we met een glaasje wijn samen op een terras zaten, deed me niets. Ik heb haar dan ook subtiel aangespoord om zelf eens naar een hypnotherapeut te gaan. (lacht) Met succes, want een week later ging ze al onder hypnose en gooide ze haar pakje de vuilnisbak in.
Nu, maanden later, praten we er nóg over. Hoe onwerkelijk het eigenlijk is om op een uur tijd de klik te maken. Al denk ik wel dat je de juiste doelen voor ogen moet hebben om het te doen lukken. Als mijn dochter me naar de hypnotherapeut had gestuurd omdat ik altijd naar sigaretten stonk, dan had het meer als een verlies gevoeld. Alsof ik afscheid moest nemen van iets wat ik zelf helemaal prima vond. Nu heb ik het puur voor mezelf gedaan, zoals het hoort. Ik kan alleen maar zeggen dat het die 120 euro meer dan waard was. Zo nu en dan hoor ik de stem van de therapeute nog door mijn hoofd galmen, en denk ik met een lach: ze had gelijk. Ik ben geen ex-rookster, maar een niet-rookster.”
Renata overwon haar angst voor narcose
Het lijkt wel alsof je naar de kermis gaat’, zei de verpleegster toen ze me kwam halen voor mijn operatie
Renata (51): “Dat ik bang was om niet meer wakker te worden na de ingreep, vertrouwde ik mijn therapeut toe. Ik stond voor een zware operatie aan mijn maag en darmen, maar door de angst voor de narcose schoof ik die telkens voor me uit. Ik zou niet de eerste zijn die na een ingreep sterft, toch? ‘Misschien moet je eens onder hypnose gaan’, zei mijn therapeut. ‘Ik kan je helpen.’
Ik moet toegeven: in het begin was ik sceptisch. Alsof een paar loze woorden me van mijn diepgewortelde angst zouden kunnen afhelpen? Maar ik wilde het een kans geven, het ging tenslotte om mijn gezondheid. Drie sessies lang praatte hij op me in. Dat als ik naar het operatiekwartier werd gebracht, het zou voelen alsof ik naar de kermis ging. Heel ontspannen, gelukkig zelfs. Ik kan het nog altijd moeilijk geloven, maar toen de verpleegsters me op de grote dag kwamen halen, was ik de rust zelve. Dat het een succes was, bleek jaren later opnieuw, toen ik geopereerd werd aan mijn elleboog. Het moment dat ze me kwamen halen, zat ik gezellig te keuvelen met mijn dochter. Een van de verpleegsters zei uit het niets: ‘Je bent zo vrolijk, het lijkt wel alsof je naar de kermis gaat.’”
Drie vragen aan de hypnose-expert
Dr. Nicole Ruysschaert is psychiater en pr-verantwoordelijke van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging. Naast haar jarenlange ervaring in de klinische praktijk geeft ze ook opleidingen en supervisies in hypnose.
Wat is hypnose precies?
Dr. Nicole Ruysschaert: “Hypnose is een toestand van ‘veranderd bewustzijn’, waarbij je brein actief is en je je focust op innerlijke processen, gevoelens en ervaringen. Wat je onder hypnose allemaal oproept, heeft een directe invloed op je ervaring, omdat je onder hypnose veel meer openstaat voor suggesties. Zo krijgt de therapeut de kans om je een andere betekenis te laten geven aan beangstigende gedachten, traumatische herinneringen, pijnklachten of vastgeroeste gewoontes. Het is dus niet – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – dat je in slaap valt of het bewustzijn verliest en de therapeut je volledig in zijn macht heeft. Je verlegt gewoon de focus van het hier en nu naar die innerlijke processen, om meer grip te krijgen op je klachten. Omdat bijna iedereen er vatbaar voor is en het geen enkele zware bijwerking heeft, is hypnose zonder twijfel een waardevolle techniek binnen de psychotherapie en in de medische wereld.”
Voor wie kan het interessant zijn?
“Zoals ik al zei, is bijna iedereen vatbaar voor hypnose, als je er maar voor openstaat. Het toepassingsdomein van hypnose is trouwens heel breed. In de medische wereld kan het gebruikt worden om pijn te bestrijden: niet alleen acute, maar ook chronische pijn. Het ontspannen gevoel dat je onder hypnose ervaart, kan het leed verzachten, maar het kan je ook helpen om de perceptie van pijn te veranderen, waardoor je er simpelweg beter mee kunt omgaan. Ook wie aan astma of het prikkelbaredarmsyndroom lijdt of wie huidproblemen heeft, kan geholpen zijn met hypnose. Binnen de psychotherapie is het dan weer een ideaal hulpmiddel om mensen met angsten en fobieën, eetstoornissen, verslavingen of een gebrek aan zelfvertrouwen te behandelen. Het is dan vaak een eerste stap naar gedragsverandering en een betere regulatie van de emoties.”
Is hypnose dé mirakeloplossing?
“Het is zeker geen instant wondermiddel, waarbij je al na één sessie verlost bent van je angst of je verslaving. Een klacht of een slechte gewoonte vloeit meestal voort uit een onderliggend probleem. Denk maar aan een traumatische gebeurtenis. Zolang je die niet hebt verwerkt, geraak je gewoonweg niet verder. Enkel een goede therapeut die grondig zoekt naar wat aan de basis ligt van je verslaving, fobie of pijnklachten, kan een behandelplan op maat opstellen om niet alleen de symptomen, maar meteen ook de wortels aan te pakken.”
Hoe vind je een betrouwbare therapeut?
Een professionele hypnotherapeut vinden is niet gemakkelijk. Dat weet Erik de Soir, traumapsycholoog en voorzitter van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging, als geen ander. “In mijn praktijk zie ik genoeg patiënten die al honderden euro’s hebben uitgegeven aan zogenaamde hypnotiseurs die je beloven je in enkele sessies van je rookverslaving, eetproblemen, depressie of trauma te verlossen. Zonder resultaat. Uit die frustratie is een werkgroep ontstaan om komaf te maken met charlatans en om mensen in contact te brengen met echte professionals.”
Waarop moet je letten als je onder hypnose wilt?
• Hypnotherapeut is geen officieel erkend beroep. Iedereen kan dus het bordje van ‘hypnotiseur’ aan zijn voordeur hangen. Kijk goed na of je therapeut wel de juiste opleiding heeft gehad: een master in de psychologie of geneeskunde, of een bachelor in de gezondheidszorg. Meestal gaat het dan om artsen, psychiaters, psychologen, verpleegkundigen en vroedvrouwen.
• Een niet-medisch geschoolde hypnotherapeut rekent meestal flink door. Als je 150 euro voor één sessie moet neertellen, dan moeten je alarmbellen afgaan. Doorgaans kost een hypnosesessie in het kader van psychotherapie 40 tot 60 euro per uur.
Op zoek naar een betrouwbare hypnotherapeut? Op vhyp.be vind je een overzicht van hypnotherapeuten die aangesloten zijn bij de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging.
Uit: Libelle 07/2021 – Tekst: Diny Thomas
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!