Hartverwarmend: deze buren doen dingen samen én smeden zo een hechte band
Een café openhouden, in een koor zingen, een straatfeest organiseren of tips delen via een internetplatform… iets ondernemen met je buren wordt almaar populairder. Waar wacht jij nog op?
Bezige buren
Isabelle zingt samen met de buren in het buurtkoor ‘Partiburen’
Waar? Sint-Amandsberg (Gent)
Isabelle (45): “Ben ik niet thuis? Veel kans dat je me in het Rozebroekenpark vindt, waar ik samen met een bende buurvrouwen én -mannen sta te zingen, altijd onder dezelfde boom. Bij één bepaald liedje zingen de merels met ons mee. Heerlijk is dat, net Sneeuwwitje die zingt en het hele bos fluit mee.
Het idee voor ons buurtkoor ‘Partiburen’ (van partituren en buren) ontstond aan de schoolpoort. Een paar mama’s wilden graag samen zingen, praatten erover met andere ouders, en het koor groeide spontaan. Iedereen uit de buurt die zin heeft om te zingen mag erbij, je hoeft geen Maria Callas of Pavarotti te zijn. Leeftijd speelt ook geen rol, onlangs kwam zeventiger Jean mee ‘proefdraaien’. We vinden dat fantastisch.
“Bij mooi weer staan we altijd onder die ene boom, en de merels zingen mee”
We bestaan nog maar drie jaar, waarvan twee tijdens corona. Maar net het zingen, voor zover dat kon, heeft ons erdoorheen geholpen en er is een diepe band ontstaan. Samen plezier maken, ongelooflijk wat dat doet voor je wijk. Ik raad het iedereen aan.”
Meer info op dewijzeouders.wordpress.com.
Anneke en Ruth bliezen met twee buren nieuw leven in cafetaria ‘Bardok’ van het plaatselijke zwembad
Waar? Mechelen
Anneke (41): “Toen de stad vorig jaar op zoek was naar nieuwe uitbaters voor de cafetaria van het zwembad en geen ‘klassieke’ overnemer vond, hebben wij onze stoute schoenen aangetrokken en zelf een voorstel ingediend. Als jonge gezinnen voelden we de nood om weer een plek te hebben om elkaar te ontmoeten op een gezellige manier. We hebben een dossier samengesteld en contact gezocht met reisorganisatie Joker, dat met het project ‘Sundry Seeds’ jonge mensen helpt om te ondernemen. Wij hadden de goesting, zij de keukenervaring, en zo vielen de puzzelstukken in elkaar.”
“Zodra de zon schijnt, komen jonge gezinnen naar de speeltuin, terwijl ouderen van een aperitiefje nippen”
Ruth (41): “We vullen elkaar goed aan. Een van ons vieren is grafisch vormgever, maar ook hobbykok, Anneke is geweldig in communicatie en boekhouding, iemand anders doet de planning van de mensen die meedraaien in Bardok, van wie de meesten ook uit de wijk komen.”
Anneke: “Zodra de zon schijnt, zie je wat ‘Bardok’ doet voor de buurt. Gezinnen komen naar de speeltuin en blijven iets drinken, ouderen komen voor een aperitiefje. Ik mag echt zeggen dat we een belangrijke ontmoetingsplaats aan het worden zijn voor onze buurt. En we zitten vol plannen voor de zomer: we denken aan een foodtruckfestival, willen iets doen voor de tieners uit de buurt… Ons project kwam uit het niets, maar met wat hulp en heel veel goesting hebben we dit in een paar maanden tijd uit de grond gestampt. In september, als we één jaar open zijn, organiseren we een feest voor de hele buurt!”
Meer info op bardok.be.
Steffi en haar buren tuinieren samen in ‘De tuin van Adem en Eten’
Waar? Sint-Denijs (Zwevegem)
Steffi (32): “Mijn vriend en ik wilden al langer iets opstarten in de buurt. In 2019 deden de gemeente Zwevegem en Intercommunale Leiedal een oproep: ze zochten vrijwilligers die een duurzaam project wilden starten op een leegstaand stuk grond. Dat voelde als een teken. We gingen naar de infoavond en ontmoetten gelijkgezinden.
Met een kerngroepje van tien besloten we een voedselbos te starten. Duurzaamheid, natuur, gezond eten, samenzijn: allemaal aspecten die samenkomen in ons voedselbos. Binnenkort oogsten we vele soorten fruit, groenten, noten en rozen, die nu nog volop in de groei zijn. Om de veertien dagen is er een openwerkdag, waarop iedereen welkom is, of je nu groene vingers hebt of niet. We werken samen en ’s middags sluiten we af met iets lekkers, bijvoorbeeld soep met pompoenen uit de tuin. Dat is altijd heel gezellig. Hoe meer vrijwilligers, hoe meer mogelijkheden.
“Er is geen wifi, maar wel een sterke verbinding in ons voedselbos”
Een openluchtcinema, bushcraft voor kinderen, workshops: we hebben nog veel toekomstplannen. Onze slogan is: ‘Er is geen wifi in de Tuin van Adem en Eten, maar we garanderen je wel een sterke verbinding’. Dat klopt echt, we ontmoeten mensen die we anders nooit hadden ontmoet.”
Meer info op tuinvanademeneten.be of via Facebook ‘Tuin van Adem en Eten’.
Marleen en het ‘Begijnhof Buurtcomité’ vullen de buurt met gezelligheid
Waar? Sint-Truiden
Marleen (57): “Midden in het begijnhof staat de kerk, omringd door kastanjebomen, de ideale plek voor activiteiten. We proberen elke maand iets te doen, zoals een nieuwjaarsdrink, paasmenu of Dag van de Buren. Dankzij die initiatieven kent iedereen elkaar en groeit er spontaniteit.
“Een paar stoelen, koffie en taart: meer heb je niet nodig”
Op een mooie dag komen we samen buiten zonder dat het is afgesproken. Iemand brengt een fles wijn mee, iemand anders een zak chips en we zijn vertrokken voor het aperitief. Het hoeft niet altijd groots te zijn: lok alle buren naar buiten en breng taart en koffie mee. Mensen verwachten niet altijd een perfect gedekte tafel. Het is net zo fijn om samen iets te drinken uit kartonnen bekers!”
Meer info op Facebook via ‘Begijnhof Buurtcomité Sint-Truiden’.
Ellen startte wandelclub ‘De Ramsellen’
Waar? Ramsel, in de Antwerpse Kempen
“Met je enthousiasme haal je mensen wel over de streep”
Ellen (45): “Zeven jaar geleden werd mijn huis in Geel onteigend en kwam ik in Ramsel terecht. Op een zotte dag heb ik een berichtje geplaatst in de Facebookgroep ‘Ge zijt van Ramsel als ge…’: ‘Zijn er hier dames die willen wandelen?’ Er waren meer dan tien vrouwen op de eerste afspraak en ‘De Ramsellen’ (van ‘Ramsel’ en ‘Ellen’) waren geboren. Ondertussen ken ik het hele dorp en zijn er vriendschappen voor het leven gesloten. Gewoon doen dus, als je je buren wat beter wilt leren kennen. Met je enthousiasme haal je mensen wel over de streep.”
Gert runt samen met enkele buren boerderij ‘ ’t Gulderijtje’
Waar? Zemst
Gert (45): “Tien jaar geleden besloten we met een aantal buren om samen dieren te houden op een veld dat we huren van de gemeente. Ondertussen hebben we konijnen, kippen, cavia’s, paarden, schapen, alpaca’s, bijen… Je zou ons bijna een mini-Planckendael kunnen noemen. We zijn nu nog met drie buren die samen de dieren verzorgen, het terrein onderhouden en de administratie in orde brengen. Volledig vrijwillig, naast onze fulltimejob.
“Inmiddels zijn we bijna een mini-Planckendael geworden”
Hoe wij dat allemaal combineren? Gemotiveerd en positief in het leven staan, dat is belangrijk. Buurtbewoners komen langs met hun kindjes, maar ook veel wandelaars en fietsers passeren hier. Ondertussen gaan we al een hele generatie mee. Heel wat kinderen die hier vroeger kwamen, zijn ondertussen tieners. Als ik hen tegenkom, kennen ze mij nog steeds als boer Gert.”
Meer info op Facebook via ‘Gulderijtje Zemst’.
Nicole startte samen met buurman Luk het krantje ‘Het Kwartiertje’
Waar? Het Groen Kwartier (Antwerpen)
Nicole (67): “Luk en ik wonen allebei in Het Groen Kwartier, het oude militair hospitaal dat werd omgetoverd tot woonsite. Nu wonen hier veel mensen, maar wij waren bij de eersten. Nieuwkomers vroegen ons vaak welke nieuwe projecten er nog kwamen. Daardoor kregen Luk en ik het idee om een krantje te starten, waarin mensen konden lezen wat er zoal gebeurt in Het Groen Kwartier.
De naam verwijst naar Het Groen Kwartier, maar ook naar de lengte van het krantje: je kunt het in een kwartier lezen. We brengen sport, cultuur, nieuwe zaken, maar geen politiek of geklaag. We zijn een positief en verbindend krantje. In het begin hadden we een oplage van vierhonderd krantjes, om alle brievenbussen van Het Groen Kwartier te vullen. Ondertussen ligt ons krantje ook in de bib en in horecazaken in de aangrenzende wijken.
“We brengen sport, cultuur en nieuwe projecten, maar geen politiek of geklaag”
We zijn een team van dertig hardwerkende vrijwilligers: de ene doet interviews, de andere verzorgt de lay-out. Het is ongelooflijk hoe het krantje buren samenbrengt. We organiseren elk jaar een quiz, er is een leesclub opgestart en een groepje petanquespelers zoekt nieuwe mensen. Benieuwd wie zich aanmeldt!”
‘Het Kwartiertje’ verschijnt elk seizoen. Je kunt de digitale versie lezen op issuu.com/hetkwartiertje.
Op de gevelbank van ‘bank-directeur’ Ilse is iedereen welkom
Waar? Herentals
Ilse (45): “Toen ik na mijn scheiding in de Boerenkrijglaan in Herentals kwam wonen, zocht ik een manier om de goede band die ik daarvoor had met mijn buren, ook daar op te bouwen. En toen viel ‘Bank-Contact’ uit de lucht, een project van de stad, Gekoro (Gek op Ruimtelijke Ordening) en het Agentschap Integratie en Inburgering. Ik vertelde mijn verhaal en won een gevelbank, waarvan ik nu de fiere ‘bank-directeur’ ben.
Mijn bank is een plek waar mensen even kunnen rusten, of waar we met de buren rond samenkomen. Zo kwam er al een accordeonist spelen, echt super was dat! Soms zet ik ook leuke spreuken voor mijn raam en één keer per jaar is er het evenement ‘Bank-Contact’, waarbij je een tocht kunt maken langs de verschillende gevelbanken van Herentals. Aan elke bank valt er dan wel iets te beleven.
“Dingen doen voor en met je buren, dat geeft echt betekenis aan je leven”
Ik doe wel vaker dingen voor de buurt: zo bracht ik tijdens corona oudere mensen een ‘voordeurbezoek’ en samen met mijn zoontje ruim ik zwerfvuil op. Ik geloof echt dat dat betekenis kan geven aan je leven: verbondenheid, ambiance, het gevoel ergens bij te horen en bij elkaar terecht te kunnen. Mijn bank is daarvoor de beste lijm.”
Op gekoro.be en wereldtals.be/bankcontact ontdek je de gevelbanken in Herentals.
Lees het volledige artikel in Libelle 18/2022. Tekst: Herte De Cleyn en Hanne Bral
MEER LEZEN:
- Van buur naar beste vriend: deze buren vertellen hoe hun hechte band is ontstaan
- De kracht van familie: “Hoe diep hij ook viel, ik zag nooit alleen die drugsverslaafde, maar altijd ook mijn kind”
- Jeugdvriendinnen: “Onze grootste droom is dat onze kindjes net zo’n goede band met elkaar zullen hebben”
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!