Roeien van Californië naar Hawaï voor het goede doel
Hasselaar Raf doet samen met drie Britse vrienden mee aan de Great Pacific Race 2016. Ze willen de afstand tussen Californië en Hawaï al roeiend overbruggen; het gaat om maar liefst 4500 km Stille Oceaan en dat komt neer op een tocht die zo’n 40 tot 80 dagen kan duren. Raf en zijn roeimakkers zullen moeten rekening houden met de weersomstandigheden. “Maar die zijn in deze tijd van het jaar doorgaans gunstig”, weet Raf. “Al is er vorig jaar in juli een orkaan geweest. We kennen de risico’s die aan dit avontuur verbonden zijn, maar we doen het dan ook niet voor niets.”
Race tegen epilepsie
Raf en zijn vrienden zamelen namelijk geld in voor het Great Ormond Street Hospital in Londen. Het zoontje van een van Rafs vrienden lijdt aan epilepsie en heeft om die reden een zware handicap. “Medicatie helpt niet”, vertelt Raf. “In 2009 ging de toestand van het jongetje ineens sterk achteruit, maar hij is blijven vechten en spreekt ondertussen zelfs zijn eerste woorden.” Het hospitaal deed zo’n voortreffelijk werk, dat zijn vriend Darren en papa van de jongen een organisatie (Endurance Limits, red.) heeft opgericht, zodat hij geld kan inzamelen om zijn zoontje te helpen. En dat doet hij via allerlei sportieve uitdagingen, zoals deze roeirace.
Roeislaapje
Zo’n sportieve krachtmeting vraagt voorbereiding: Raf en zijn roeimakkers trainden iedere avond twee uren op de roeimachine. En ze moesten op voorhand ook proeven afleggen over navigatie, EHBO en survivaltechnieken. Raf vermoedt dat het tekort aan slaap lastig kan worden en het gevriesdroogd eten zal na een tijdje ook tegensteken. Maar dat eten is noodzakelijk om de fysieke uitdaging aan te kunnen. Het team zal 24 uur per dag roeien, in teams van twee om hun doel te bereiken. Raf: “Het is de bedoeling dat we telkens twee uren roeien, en twee uren slapen. Voor- en achteraan de boot van 7,5 meter is er een cabine, waar we kunnen slapen. En verder zijn we volledig zelfvoorzienend: we zullen eten voor 50 dagen meenemen en om drinkwater te maken nemen we een ontzouter mee die aangedreven wordt door zonnepanelen.”
Wil je dit mooi initiatief volgen, dat kan via deze link.