In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.
Wie is Sara? 41, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (13) en Stina (10). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.
Afgelopen weekend stond er hier in ons rustige dorpje een opendeurdag op het programma van Ingelstadgymnasiet, een school voor kinderen vanaf 15 jaar die graag in de landbouw of met dieren willen werken. Het schoolsysteem zit hier in Zweden net iets anders in elkaar, met als gevolg dat ook Elias in de loop van volgend jaar een duidelijke schoolkeuze zal moeten maken.
Wat wil je later worden?
13 jaar is hij nu, maar omdat hij een jaartje oversloeg zit hij volgend jaar al in årskurs 9, het laatste jaar van de grundskola of de basisschool. Hier in Zweden ga je na 9 jaar in het basisonderwijs over naar het gymnasiet en omdat Elias volgend jaar een keuze moet maken, proberen we nu al de nodige informatie te verzamelen. Enkele meisjes uit zijn klas hebben al aangegeven dierenarts te willen worden of iets met paarden te willen doen. Hen zien we hier dus binnenkort waarschijnlijk in de school in het dorp.
Voor Elias geen landbouw of dieren, dus hij zal het elders moeten zoeken. Gelukkig is er een erg groot aanbod in de stad even verderop, waar de kinderen nu ook al naar school gaan. Maar wat kies je? En weet je al wat je later wil doen als je amper 14 of 15 bent?
Mama, ik wil iets met games gaan doen
In het gymnasiet krijgt elke leerling een basispakket met onder meer Zweeds, Engels en wiskunde, maar daarnaast is de keuze enorm en vaak al erg specifiek. Als rasechte gamer maakte hij al snel duidelijk dat het Kreativa gymnasiet zijn voorkeur geniet, een school waar niet enkel systeemontwikkeling, maar ook game development en -design of zelfs e-sport op het programma staan. Als hij echt in die richting verder wil gaan, zit hij alvast op de best mogelijke plek.
HIER IN ZWEDEN IS DE GAME-INDUSTRIE MEER DAN HOT
Hier in Zweden, het land waar het immens populaire spel Minecraft ontstond, is de game-industrie meer dan hot. Toen we onlangs samen een reeks over de geschiedenis en de populariteit van het gamen op de Zweedse zender SVT keken, vielen we van de ene verbazing in de andere. Op archiefbeelden herkenden we de straten en typische kerk van Växjö, de stad waar hij naar school gaat. Even later bleek dat DICE, het bedrijf achter onder andere het populaire oorlogsspel Battlefield, hier ooit gestart was.
Schoolkeuze: volg je passie!
Game-ontwikkelaar wordt het dus. Je kunt je voorstellen dat deze mama dit even moet laten bezinken. Het is een innerlijke strijd met m’n neiging om alles te willen controleren. Duizend vragen spoken door mijn hoofd. Wat als hij games niet meer leuk vindt? Of als er binnen 10 jaar geen werk meer is binnen de sector? Wat als, wat als, wat als, …? Hoog tijd om het los te laten.
Ik herinner me namelijk dat ik op 14-jarige leeftijd als enige leerling terechtkwam in de richting moderne talen-wetenschappen. Voor mij klonk het logisch: ik hield namelijk zowel van talen als van biologie. Even dacht ik zelfs dat fotografie m’n ding zou kunnen zijn … Ik vermeed een duidelijke schoolkeuze en wilde liefst zoveel mogelijk opties open laten. Nu verwachten ze van mijn zoon dat hij een specifieke keuze maakt? Ook al lijkt hij nu zeker van zijn stuk, hij was ook heel realistisch. “Je weet toch dat pubers constant van gedacht veranderen, hé, mama?”
Groeten uit Zweden,
Sara
NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:
- Groeten uit Zweden: “Het is zover: de moeilijke maanden komen eraan”
- Groeten uit Zweden: “Niets dan groot respect voor alle alleenstaande ouders”
- Groeten uit Zweden: “Na anderhalf jaar zagen de kinderen ein-de-lijk de oma’s terug”
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!