Karen
“Toen ik vroeg wat ik zou klaarmaken voor een ‘potluck’-feestje, zei mijn man: ‘Jij kunt boterhammen met choco smeren'”
Hoofdredactrice Karen is 47 en gelukkig getrouwd met Koen. Er is bij haar thuis altijd leven in de brouwerij, met haar drie kinderen Oliver, Noor en Anthony, รฉn hond Goemmer.
Karen en haar culinaire kunsten
In mijn familie sta ik niet bekend als een goede kok. Dat wil – volgens mijn man – helemaal niet zeggen dat ik niet goed kan koken, alleen zijn er toch een paar familieleden die nog veel beter weg weten met potten en pannen aan het fornuis. Mijn moeder bijvoorbeeld, die zonder enig recept of kookboek, ingewikkelde stoofpotjes, pastaโs, gebraad en sauzen kan bereiden. Het is vaak โop het gevoelโ dat ze begint te mixen en te kruiden, maar het is altijd even lekker.
Ook mโn zus en broer hebben gastronomische genen meegekregen. Of het nu Ottolenghi, een ovenschotel ร la Bekkari of stoofvlees op hun eigenste wijze is: ga je bij hen eten, dan is je bordje steevast leeg. Als we een wedstrijd zouden houden voor de beste โballetjes in tomatensausโ, zou de jury het wel heel moeilijk vinden om tussen die drie een winnaar te kiezen. Mijn vierde plaats, daarentegen, zou al op voorhand verzekerd zijn. Zij zijn er ook veel gepassioneerder mee bezig dan ik. Mijn zus en moeder volgden al menig kookcursus en mijn broer leest sommige kookboeken volgens mij van a tot z.
Als we in mijn familie een wedstrijd zouden houden voor de beste balletjes in tomatensaus, ben ik al op voorhand verzekerd van de vierde plaats
Ook op de redactie word ik omringd door keukenexperts. Sofie, Nathalie en Jolien weten op zowat alle culinaire vragen een antwoord te geven. Iedere bereiding, elk ingrediรซnt kennen ze. Laatst waren we hier bij Libelle de culinaire onderwerpen aan het bespreken voor de komende nummers. Karolien en Elke hadden het over een โpotluckโ die blijkbaar weer helemaal โinโ is. Dat is zoโn feestje waarbij iedereen thuis iets klaarmaakt en dan zโn schotel meebrengt. Je krijgt dan een heel gevarieerd buffet met ieders specialiteiten.
Het woord โpotluckโ is van oorsprong Amerikaans, maar het draait dus allemaal rond โhet gelukโ van de pot, de verrassing van zoโn buffet en het genieten van samen eten. Ik vind zoโn dingen wel leuk โ het is ook makkelijker voor een gastvrouw met een grote groep vrienden en familie โ en ik vroeg me luidop af wat รญk voor zoโn samengesteld buffet zou klaarmaken. Sneller dan ik het zelf kon bedenken, kwam Karolien met een antwoord: โJij maakt zeker een quiche.โ Ik moest spontaan lachen want ze had helemaal gelijk: dat zou het bij mij hoogstwaarschijnlijk worden.
De boterhammen van tante Karen staan bekend om de unieke smeerwijze: een dikke laag choco en dan nog een dubbele laag erbovenop!
Toen ik later thuis vertelde over de โpotluckโ en dezelfde vraag stelde, zei mโn dochter: โJij zou een quiche maken of jouw macaroni met kaas en hesp, natuurlijk.โ Mโn man zei al lachend dat wij wel de wijn zouden meenemen, en dat ik, naast mijn quiche en macaroni, ook altijd boterhammen met choco kon smeren. In de familie staan die bekend als โde boterhammen van tante Karenโ. Het zit โm dan vooral in mijn unieke, speciale smeerwijze: nadat ik een dikke laag choco heb uitgesmeerd over het brood, smeer ik… er nog een dubbele laag bovenop!
Quiches, macaroni en boterhammen met choco dus, dat is de grootste โpotluckโ die ik te bieden heb. Ik mag dan niet de beste chef in mijn omgeving zijn โ met allerminst hoogstaande, verfijnde recepturen โ mijn โsignature dishesโ zijn blijkbaar wel door iedereen gekend!