Als je niet kúnt sparen: wat kun je wel doen om je budget goed te beheren?
Sparen is niet voor iedereen weggelegd. Wat zijn je opties als je maandelijks elke euro moet omdraaien en je dus niet kúnt sparen? We geven je een aantal tips.
Eenoudergezinnen belanden sneller in armoede
Puzzelen om het einde van de maand te halen, wakker liggen van een rekening of allesbehalve elk jaar op vakantie kunnen gaan: het is voor 16,4% van de Belgen helaas de harde realiteit. Dat blijkt uit de jongste cijfers (2024) van Statbel ( https://statbel.fgov.be/nl/themas/huishoudens/armoede-en-levensomstandigheden/materiele-en-sociale-deprivatie) het Belgische Statistiekbureau:
- Maar liefst 2,1 miljoen Belgen leven met een inkomen onder de armoedegrens (die op 60%van het nationaal mediaan inkomen ligt), en komen dus met moeite rond.
- Een groot aantal Belgen heeft dus financiële kopzorgen, waarbij ze worstelen met ‘de onmogelijkheid om onverwachte uitgaven te doen’ (21, 5%) en ‘de onmogelijkheid om jaarlijks een week op vakantie te kunnen gaan’ (20 %).
- Dit cijfer ligt het hoogst bij werklozen (46,5%), huurders (46%), leden van eenoudergezinnen (44,7%) en laaggeschoolden (40,4%)
- Ook Eddie, wiens verhaal we enkele jaren geleden in Libelle brachten en dat ons altijd is bijgebleven, had het als alleenstaande papa niet breed. Hij was zelf opgegroeid in armoede en wilde er alles aan doen om zijn eigen dochtertje een beter leven te geven. Maar zonder geld en zonder voorbeeld was dat niet makkelijk. Dit vertelde hij onze journaliste daar toen over:[AD1]
“Als ik het voorbije jaar bekijk, heb ik amper een maand gehad dat de zaken liepen zoals ze moesten lopen. Ik ben de sterke, ik moet alles dragen. Maar die druk weegt. Het financiële blijft wegen. Kijk, hier. Een rekening voor de na- en voorschoolse opvang van bijna honderd euro. Dat wordt weer puzzelen.”
“Het gebeurt dat Eline met schoentjes naar school moet die te klein zijn. Dat doet me pijn. Meestal springen haar oma of haar meter dan wel bij”
“En natuurlijk wil ik Eline eens verwennen. Ze is gek op K3 en Bumba. Zelf kocht ik haar één knuffel van Bumba. Ik was misschien nog blijer dan zij. Gelukkig krijg ik veel. Zonder de gulheid van anderen zou ik er niet raken. Het gebeurt dat ze met schoentjes naar school moet die te klein zijn. Dat doet me pijn. Meestal springen haar oma of haar meter dan wel bij.”
Lees hier het openhartige verhaal van Eddie.
1 op de 10 komt moeilijk rond
Maar niet alleen alleenstaande ouders zoals Eddie lopen een groter risico op financiële problemen. Ook koppels die moeten leven van één inkomen, een uitkering of een klein pensioen liggen soms wakker van de geldzorgen. Uit een kleine rondvraag bij onze lezeressen* bleek dat 11% weinig tot niets kan sparen, omdat hun loon het niet toelaat.
Coronacrisis hakt er serieus in
Heel wat armoede-experts wachten de nieuwe armoedecijfers af, maar vermoeden dat het cijfer door de coronacrisis en de economische schok die ze met zich meebracht, zal toenemen. Honderdduizenden landgenoten waren in (tijdelijke) werkloosheid geduwd, waardoor hun inkomen zaket. Zo maken 4 op de 10 Belgen zich meer zorgen dan vroeger om hun geld. Ook OCMW’s beamen deze theorie, gezien de aanvragen voor een leefloon of andere financiële tussenkomst aanzienlijk gestegen zijn.
Als sparen niet lukt: 5 tips
Wat kun je dan wél doen als je weinig of niets kunt sparen, en dus geen buffer kunt opbouwen? An Deneffe geeft tips:
1. Maak een budgetplan
We bespraken dit puntje al in het vorige artikel uit onze Alles-over-sparen-reeks, maar benadrukken het graag nog eens: stel een budgetplan op! Zo heb je een duidelijk beeld van wat er precies binnenkomt, wat je nodig hebt en waar je tekortkomt. Een overzicht over je financiën is cruciaal om je situatie in handen te hebben én houden, in plaats van dat je erdoor wordt opgeslokt.
- De budgetplanner van het Steunpunt Mens en Samenleving (SAM) vzw kan je hierbij helpen. Je kunt er zeer gedetailleerd je inkomen(s) en uitgaven ingeven, en ontdekken waar je ruimte hebt om te (be)sparen.
- Of gebruik onze uitgavenplanner! Klik hier om hem te downloaden en af te printen. Dat kun je doen voor elke maand!
- Of gebruik de budgetapp WAKOSTA?! en bereken snel wat jouw kosten zijn en hoeveel geld je zonder zorgen kan uitgeven
2. Stel prioriteiten
(Be)sparen gaat beter als je weet dat je je wél nog iets kunt veroorloven wat voor jou belangrijk is. Stel jezelf dus de vragen: ‘wat is écht belangrijk?’, ‘waarop wil ik niet inleveren, en waarop eventueel wel?’.
3. Durf om hulp te vragen
Je komt er misschien niet graag voor uit, maar durf jezelf open te stellen en praat over je financiële situatie met familie en goede vrienden. Het zorgt niet alleen voor een klankbord, maar je creëert ook een netwerk waarop je kunt terugvallen. Wie weet kunnen ze een handje toesteken, door bijvoorbeeld de auto uit te lenen als jij in de plaats een deel van de strijk overneemt. Of door kleren en maaltijden te ruilen met je vriendinnen. Alle beetjes helpen!
4. Sharing is caring
Heb je ooit al eens van ‘collaborative consumption‘ – ook wel gezamenlijke consumptie of consudelen – gehoord? Het concept is glashelder: delen is het nieuwe hebben. Via lenen, ruilen, delen of huren kom je op een heel andere manier in het bezit van spullen of diensten.
Zo kun je bijvoorbeeld:
- Voedselresten delen of samen groenten kweken;
- Gemeenschappelijk wonen, denk maar aan gedeelde woningen, kangoeroewonen, cohousen, …;
- Deelnemen aan samenhuis-projecten waarbij je een gemeenschappelijke garage of eetplaats deelt;
- Via Peerby huren bij de buren: van een wasmachine en naaimachine tot (tuin)gereedschap en babyspullen.
5. Laat de moed niet zakken
En vooral: geef jezelf af en toe een schouderklopje! Haal kracht uit het feit dat je erin slaagt om het hoofd boven water te houden.
*gebaseerd op de resultaten uit een kleinschalige Libelle-enquête waaraan 283 mensen deelnamen.
Lees meer:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!