Online bankieren: hoe veilig is het?
55-plussers zijn nog niet helemaal mee, zo blijkt uit onderzoek. Maar eigenlijk heeft online bankieren niks dan voordelen. Bankier jij online?
Wat verstaan we onder online bankieren?
Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin, de Belgische beroepsfederatie voor de financiële sector: “Online bankieren is een systeem waarbij je als klant je geldzaken kunt beheren vanop iedere plaats waar een veilige internetverbinding is, en dat 24 uur per dag, en 7 dagen op 7.
De mogelijkheden van internetbankieren worden elk jaar uitgebreid en verbeterd: een overschrijving uitvoeren, je saldo raadplegen, je effecten beheren, nieuwe bank- of kredietkaarten aanvragen, een nieuwe rekening openen, bestendige opdrachten geven enzovoort.
Online bankieren kan vanaf het moment dat je een rekening hebt, dus ook tieners met juniorrekeningen kunnen meedoen. Maar bij hen worden extra veiligheidsparameters ingesteld zoals niet negatief gaan op het saldo bijvoorbeeld.”
Hoe veilig is het?
Isabelle Marchand: “Heel erg veilig. Banken investeren heel veel in beveiligen en monitoren constant. Wij van onze kant hebben campagnes opgezet om de mensen te sensibiliseren voor de gevaren van fraude en we zien dat deze campagnes hun vruchten afwerpen.
Sinds 2014 zijn de incidenten met 85% gedaald. Nog steeds heel erg opletten voor mails, sms’en en telefoontjes waarbij je persoonlijke codes worden gevraagd. Banken zullen nooit je codes vragen. Een nieuwe vorm van phishing vraagt je door te klikken op een link, je gegevens en code(s) in te vullen en je bankkaart op te sturen naar een bepaald adres. Zeker nooit doen en bij twijfel je sessie onmiddellijk afbreken en je bank verwittigen.”
Tik ik zomaar mijn code in?
Online bankieren blijft heel erg veilig, maar fraudeurs liggen altijd op de loer. Je pincode
- wordt wel gevraagd door je kaartlezer en dat klopt ook.
- wordt NOOIT gevraagd door je bank via een mail, sms of telefoon. Breek onmiddellijk het contact af en verwittig je bank. Geef NOOIT je codes en stuur NOOIT je bankkaarten op.
Tip: breng je tieners en/of hoogbejaarde ouders die ook een account hebben op de hoogte van deze fraudepraktijken. Zij zijn soms makkelijker vatbaar voor mails die er officieel uitzien of telefoons van fraudeurs waarin hen verteld wordt dat er wat mis is met hun rekening en ze hun gegevens moeten geven.
Bankieren via een app
Maar het kan zelfs nog makkelijker dan bankieren via je pc. Tegenwoordig kun je je geldzaken beheren via een app op je smartphone of tablet.
- Handig wanneer je in een winkel staat en nog snel eerst je saldo wilt controleren vooraleer je iets koopt,
- of wanneer je met vriendinnen uit eten bent en je je deel van de rekening meteen wil doorstorten aan diegene die betaald heeft.
- Of je zoon belt vanop kot dat hij extra budget nodig heeft voor een nieuwe printer, dan hoef je zelfs je zetel niet uit: vanop de tablet is het zo geregeld.
Isabelle Marchand: “Bij mobiel bankieren zal altijd de eerste keer gevraagd worden om je gegevens te controleren met een kaartlezer. Vanaf de volgende keren kun je inloggen met een paswoord of code, waar je ook bent. Handig wanneer je snel iets wil checken of betalen.”
Voor- en nadelen van online bankieren
+
- Altijd beschikbaar, 24/24, 7/7
- Je kunt, in tegenstelling tot cash, je geld niet verliezen
- Gebruiksvriendelijk en veilig
- Je hoeft je niet te verplaatsen naar een bank, onlinebankieren gaat sneller
- Cash geld drukken en beveiligd vervoeren kost de maatschappij geld
–
• Opletten voor internetfraude
Meer info: www.febelfin.be • www.safeinternetbankieren.be
Slim met geld? Lees verder:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!