
Goeie vraag: als je ontslag neemt, hoelang duurt dan de opzegtermijn?
Wie z’n ontslag geeft, moet een aantal regels volgen en vaak een opzegtermijn uitdoen. We vroegen aan Joke Van Bommel van VDAB hoelang die duurt.
Eerst kennis geven van je ontslag
Joke Van Bommel: “Als je ontslag neemt, moet je dat schriftelijk laten weten aan je werkgever. Je kunt je brief persoonlijk gaan afgeven en laten aftekenen, of die aangetekend versturen.
In dat laatste geval gaat de kennisgeving wel pas in op de derde werkdag na de verzending, wat belangrijk kan zijn voor je opzegtermijn, die begint te lopen op de maandag van de week nadat je je opzeg hebt gedaan. Hou dus wel rekening met die drie extra dagen die je moet tellen na een aangetekend schrijven.”
Maximaal 13 weken
De duur van de opzegtermijn hangt af van hoelang je ergens gewerkt hebt. Van één week, als je ergens minder dan drie maanden gewerkt hebt, tot een maximum van 13 weken als je langer dan 8 jaar in dienst was.
De opzegtermijn wordt niet verlengd door vakantie of ziekte, terwijl dat bij ontslag door de werkgever wél zo is.
Joke Van Bommel: “Je kunt ook ontslag nemen in onderling overleg: dan spreek je met je werkgever af hoeveel dagen je nog moet komen weken. Dat kan interessant zijn als je op je nieuwe job sneller aan de slag wilt gaan.”
Twijfel je over de lengte van je opzegtermijn? Vraag zeker bijstand van je vakbond of de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen!
Meer info op vdab.be/orienteren/ontslag/zelf-ontslag-nemen
Je kunt je opzegtermijn berekenen op werk.be
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!