De praktische paperassengids: welke verzekeringen heb je wel en niet nodig?
De bekendste verzekeringen kennen we allemaal. Maar heb je al van een verzekering voor cyberfraude gehoord? Of van een fietsverzekering? Welke zijn interessant en welke niet? Je leest het hier.
Welke verzekeringen zijn verplicht en welke niet?
Deze verzekeringen zijn verplicht
- Burgerlijke aansprakelijkheid auto
- Verplichte ziekteverzekering bij je ziekenfonds
- Woonverzekering ‘huurdersaansprakelijkheid’ (in Vlaams Gewest, voor huurders)
Deze verzekeringen zijn niet verplicht (maar toch nuttig)
- Woonverzekering/brand verzekering (voor eigenaars)
- Familiale verzekering (gezinsverzekering)
- Schuldsaldoverzekering
- Omniumverzekering auto
- Fietsverzekering
- Hospitalisatieverzekering
- Tandverzekering
- Annulatieverzekering
- Bagageverzekering
- Medische reisbijstand
Verzekeringen: ook dit kun je allemaal laten verzekeren
Je fiets: onmisbaar voor e-bikes, maar ook voor dure stadsfietsen
Een paar jaar geleden zou iedereen het idee nog hebben weggelachen: waarom zou je in godsnaam een fietsverzekering hebben? Maar sinds de opkomst van de duurdere e-bikes is het helemaal niet zo gek meer om je fiets goed te verzekeren tegen diefstal. De VAB-Fietsverzekering dekt elektrische en stadsfietsen bij diefstal of fietsschade voor een maximaal bedrag van 2.000 euro (stadsfiets) en 10.000 euro (ebike). Je krijgt je fiets volledig terugbetaald als hij gestolen wordt.
Prijsvoorbeeld? 59 euro per jaar voor een elektrische fiets van 3.000 euro. Belangrijk: op deze verzekering kun je niet intekenen voor de dekking tegen schade voor koersfietsen, mountainbikes of speedpedelecs. Ook Enra heeft een fietsverzekering inclusief pechverhelping. De prijs is afhankelijk van de waarde van je elektrische fiets.
Je tanden: een must voor gezinnen
Bij je mutualiteit of een gewone verzekeraar kun je een tandverzekering afsluiten. Daarmee dek je je in tegen hoogoplopende kosten voor tandzorg. De gewone ziekteverzekering betaalt immers geen dure ingrepen zoals bijvoorbeeld implantaten. En er zijn nog een pak andere prijzige behandelingen als je in de tandartsstoel plaatsneemt. Wist je dat een prothesebehandeling gemiddeld 1.648 euro kost? En een beugel tot 3.700 euro?
Bovendien zijn veel tandartsen niet geconventioneerd, waardoor tandartskosten echt de pan uit swingen. Allemaal redenen dus waarom een tandverzekering geen luxe meer is. Het aantal Vlamingen dat een tandverzekering afsluit, is de laatste jaren dan ook spectaculair gegroeid.
Welke tandverzekeringen zijn er?
- Helan, het vroegere Onafhankelijk Ziekenfonds, werkt samen met de Dentalia Plusverzekering, die jaarlijks tot 1.250 euro per jaar per patiënt terugbetaalt. Aansluiten kan tot en met 64 jaar. Voor een gezin van dertigers met twee kinderen kost die tandverzekering gemiddeld rond de 29 euro per maand, afhankelijk van de leeftijd van de ouders en de kinderen en het jaar waarin je aansluit bij de verzekering.
- Bij de CM is tandzorg opgenomen in het CM-MediKo Plan, dat je beschermt tegen hoge medische kosten buiten het ziekenhuis. Je mag rekenen op maximale terugbetalingen per persoon van 600 euro per behandelingsplan voor orthodontie voor kinderen of volwassenen. Daarnaast is er ook 600 euro per jaar voor parodontologie, en tot 600 euro per jaar voor tandprothesen en implantaten. Er is ook een terugbetaling van een gedeelte van het remgeld. Voor een gezin van dertigers met twee kinderen ligt de verzekeringspremie rond de 65 euro per maand, afhankelijk van de aansluitingsdatum. Maar deze verzekering dekt dus veel meer medische kosten dan enkel tandzorg.
- Solidaris heeft de verzekering Denta Plan, die o.a. 100% de kosten dekt van preventieve tandzorgen, 90% van curatieve zorgen zoals tanden trekken en 60% orthodontie (blokjes). Vanaf drie jaar aansluiting krijg je jaarlijks tot € 1.668 terug. De premie voor een gezin van dertigers met twee kinderen ligt rond de 35 euro per maand, afhankelijk van de leeftijd van ouders en de kinderen en van wanneer je aansluit bij de verzekering.
Je huisdier: net zoals bij mensen
Ook dit bestaat: een ziekteverzekering waarmee je de medische zorgen voor je huisdieren kunt verzekeren. Een van de bekendste is SantéVet, dat de kosten terugbetaalt als je met je huisdier naar de dierenarts moet. De terugbetaalde kosten gaan van de gewone consultatie, tot operaties, een MRIscan, voorgeschreven medicatie en zelfs de dierenambulance. Het terugbetalingspercentage varieert van 50% tot 90%, afhankelijk van de formule die je kiest. Kosten voor preventieve zorgen worden tot 80 euro per jaar terugbetaald, afhankelijk van de formule. Het jaarlijks plafond voor de terugbetaling van medische zorgen en operaties kan oplopen tot 2.200 euro per jaar.
Er is een wachttijd (15 dagen voor ongeval, 60 dagen voor ziekte, 6 maanden voor heelkundige ingreep na een ziekte), zodat men kan nagaan of je huisdier in goede gezondheid verkeert op het moment van inschrijving. De meeste verzekeringsmaatschappijen hanteren een apart tarief voor hond en kat. Bij SantéVet wordt je premie bepaald op basis van het ras van je huisdier, maar reken op minimaal 120 euro per jaar voor de basisdekking. Dat bedrag kan oplopen tot meer dan 500 euro per jaar.
Je smartphone en tablet: kan voor het hele gezin
Met smartphones die altijd maar prijziger worden, zijn er ook almaar meer mogelijkheden om je telefoon te verzekeren. Dat kan bij sommige telecomoperatoren, maar ook bij de reguliere verzekeraars. Maar nog interessanter is de verzekering die al je IT-spulletjes dekt. Zo biedt Ethias een Digital Omniumverzekering aan, waarbij alle smartphones, tablets en laptops van het gezin verzekerd zijn, waar ook ter wereld. De dekking is mogelijk voor toestellen tot vijf jaar oud, en omvat zowel de materiële schade bij een ongelukje (uitgezonderd krassen, barsten en verkleuringen), als diefstal met braak en frauduleus gebruik. Je bent verzekerd tot twee schadegevallen per jaar, met een maximum van 1.200 euro per schadegeval. De jaarpremie voor een gezin bedraagt 125 euro voor Ethiasklanten en 250 euro voor niet-klanten.
Weetje: Al je digitale apparaten zijn sowieso al meeverzekerd in je woonverzekering (de brandverzekering) en vaak ook in de reisverzekering.
Annulatieverzekering: zeker doen!
Covid heeft ons geleerd dat een reis altijd in het water kan vallen. Een annulatieverzekering dekt de kosten als je door onvoorziene omstandigheden niet op reis kunt vertrekken. Meestal gaat het dan om je vliegtickets en je hotelverblijf, plus alle andere reiskosten. ‘Onvoorziene omstandigheden’ zijn ruim: ziekte, ongeval of overlijden van jou en je partner of verwanten tot een bepaalde graad. Ook als je ontslagen wordt en daardoor je reis moet annuleren, ben je verzekerd. Alleen al door de relatief lage kostprijs is deze verzekering de moeite.
Voor een reis van 1.250 euro betaal je gemiddeld een premie van 3,5% op de reissom. Vaak sluit je ze af bij de reisorganisatie waar je boekt. Als je een kredietkaart zoals VISA en MasterCard hebt, dan zit daar meestal een gratis annulatieverzekering bij. Maar let op: de dekking is minder omvattend. Ga je een paar keer met het hele gezin op reis, dan is het voordeliger een annulatieverzekering voor één jaar af te sluiten voor al je gezinsleden. Dat kan o.a. bij Touring of Europ Assistance.
Bagageverzekering: niet echt nodig
Als je gaat vliegen, is deze bagageverzekering niet echt nodig. Wie vliegt, is automatisch gedekt tegen bagageverlies door de luchtvaartmaatschappij. Maar gebruik je andere vervoermiddelen tijdens je vakantie (trein en bus), dan wordt een bagageverzekering natuurlijk een stuk interessanter.
Medische reisbijstand
Reis je in Europa? Dan ben je automatisch verzekerd tegen medische kosten als je aangesloten bent bij een ziekenfonds. Check vooraf wel even bij je ziekenfonds in welke landen je precies verzekerd bent. Wie bij Solidaris is aangesloten, bijvoorbeeld, geniet automatisch van een wereldwijde reisbijstand.
Ga je verder op reis naar onder meer Canada en de Verenigde Staten, dan moet je vaak nog een aparte medische reisbijstand afsluiten. Dat kan onder meer bij Europ Assistance, Allianz en de andere grote verzekeraars.
Nieuw op de markt: verzekering tegen cyberfraude
Het nieuwste op de markt zijn verzekeringen tegen online fraude zoals hacking en phishing. Daarbij ben je dus gedekt tegen alle schade die je lijdt als je per ongeluk op een verkeerde online link klikt, en dieven ervandoor gaan met een flink deel van het bedrag op je bankrekening. De meeste van deze verzekeringen bestaan uit verschillende pakketten. Zo is er een pakket waarbij je technische bijstand krijgt van computerspecialisten als je laptop onklaar is door hacking.
Daarnaast is er een ander pakket voor de rechtsbijstand, dat de kosten dekt als je een klacht wil indienen of een gerechtelijke procedure opstart in geval van cyberpesten. En je kunt je verzekering nog uitbreiden, zodat je gedekt bent als er geld van je rekening is gehaald door online fraude. Vaak ligt de limiet daar op 10.000 euro. Onder meer verzekeraars zoals KBC en Baloise hebben dergelijke verzekeringen. Reken op een jaarpremie van meer dan 100 euro.
Bron: Libelle 23/2022
Nog meer praktische paperassentips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!