Slim renoveren in 8 gouden regels
Verbouwen zit in de lift, maar hoe begin je er goed voorbereid aan? Wij zetten voor jou alles op rij, van juist isoleren over budgetplanning, tot alle premies waar je recht op hebt.
Regel 1: Raadpleeg tijdig een verbouwingsexpert
Kleine verbouwing of grote renovatie? Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Start op tijd met je research en onderzoekswerk. Lees gespecialiseerde verbouwingstijdschriften of een verbouwingsboek. En vooral: neem op tijd contact met de belangrijkste expert: een (renovatie)architect. Hij of zij is meestal drukbezet, maar z’n werk is onmisbaar.
Hij kan mogelijke problemen bij je renovatie meteen signaleren en ook meteen een schatting maken van wat je in totaal qua budget zult nodig hebben. Bovendien bekijkt hij je woning letterlijk vanuit een ander perspectief. Hij kan je nieuwe ideeën geven. En hij of zij beoordeelt snel of je renovatieplannen realistisch zijn, zoals het uitbreken van muren of het verhogen van ramen.
Hij adviseert ook bij het verkrijgen van bepaalde vergunningen. Je renovatiewerken vereisen meer tijd dan je wel denkt. Niets zo vreselijk als bepaalde belangrijke beslissingen onder tijdsdruk te moeten nemen.
5 tips om direct geld te besparen bij materialen
- Beperk je bij de aankoop niet enkel tot fysieke winkels, maar kijk ook online om prijzen te vergelijken
- Overweeg stro als isolatiemateriaal: goedkoop, en erg goed voor het behoud van warmte en geluid. Bovendien is stro brandwerend.
- Vervang een trap in eikenhout door eentje in beukenhout. Veel voordeliger, en het ziet er niet echt anders uit.
- Eikenhouten deuren? Een verfdeur is veel goedkoper en ziet er ook goed uit.
- Betonnen of keramische tegels zijn tegenwoordig van goede kwaliteit, en stukken goedkoper dan tegels in natuursteen.
Regel 2: Zorg voor een correct maximumbudget en bouwprogramma
“Als je zelf afbraakwerken doet voor je aannemer start, scheelt dat al een flinke hap uit je renovatiebudget”
Het bedrag dat je voor een verbouwing of een renovatie op korte tijd uitgeeft, is hoe dan ook een van de grootste uitgaven die je als mens in je leven zal doen. Daarom is het belangrijk van in het begin een duidelijk maximumbedrag voor je renovatie voor ogen te hebben.
In functie daarvan kun je gericht op zoek gaan naar bepaalde technieken of vaklui, of beslissen zelf een deel van de werken uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld zelf al de afbraakwerken doen voor je aannemer aan de slag gaat. Of je kunt beslissen je verbouwing te faseren, en de verbouwing over meerdere jaren te spreiden. Als je budgetraming gedetailleerd is, kun je ook je plan bijschaven. Beter zo dan vaststellen dat er een financieel probleem is als de werken al bezig zijn.
TIP: Nog geen geld voor bepaalde werken? Plaats dan toch al wachtleidingen
Als je denkt dat je budget ontoereikend is om bijvoorbeeld al te investeren in regenwaterrecuperatie, plaats dan wel al wachtbuizen. Zo hoef je niet opnieuw grondwerken uit te voeren als je binnen een paar jaar die werken wil realiseren.
Regel 3: Je kunt nooit te veel isoleren
“Zorg naast goede isolatie ook voor een degelijk condensatiesysteem: zo vermijd je vocht en schimmels”
Bij een grondige renovatie moet het isoleren van je woning een absolute topprioriteit zijn. Kort gezegd komt het erop neer de energievraag van je woning te beperken. Dat kan enkel door een strenge isolatie.
- Isoleren betekent de warmte binnenhouden, en de koude buiten in de winter. Isolatie neemt een flinke hap uit je renovatiebudget, maar die haal je er op lange termijn zeker uit door de fikse daling van je energiefactuur. Samen met een goede isolatie moet je ook zorgen voor een degelijk ventilatiesysteem. Zo vermijd je condensatie, vochtproblemen en schimmels.
- Algemene regel: je kunt nooit te veel isoleren. Je isoleert in 2019, maar wel met het oog op de norm die binnen 20 jaar geldt.
- Zelf isoleren? Kan zeker als het gaat om bijvoorbeeld enkel dakisolatie. Maar wat ben je met perfect materiaal als je een verkeerde techniek hanteert, en je huis niet luchtdicht is of de koudebruggen aan ramen en dorpels niet goed gedicht zijn? Bij slechte isolatie heb je binnen enkele jaren warmteverlies en dus extra kosten. Een vakman is z’n geld dus waard.
Regel 4: Ga groen, ook met je verwarming en elektriciteit
Een renovatie moet één focus hebben: de duurzaamheid van je woning, ook binnen 20 jaar. Maar je woningschil zo optimaal mogelijk isoleren is één ding. Je moet ook kiezen voor de juiste energiebronnen, en de juiste technieken voor verwarming, sanitair warm water en elektriciteit.
Energiezuinige verwarming en sanitair warm water
De helft van het energieverbruik in een woning gaat naar verwarming! Door een goeie isolatie verminder je de energievraag voor verwarming met 30 à 40%.
Natuurlijk heb je nog altijd verwarming nodig, en ook de warmte voor je sanitair water. Daarbij kun je kiezen voor een zo energiezuinig verwarmingssysteem dat gebruikt maakt van zoveel mogelijk hernieuwbare energiebronnen. Zon, lucht, bodem en water zijn gratis. De logische oplossing is een condensatieketel met hoog rendement, die je kunt combineren met een zonneboilerinstallatie of een warmtepomp.
Een moderne condensatieketel op gas of stookolie is een staaltje van toptechnologie en haalt extra rendement door ook de waterdamp van de rookgassen om te zetten in warmte. In het tussenseizoen werkt hij op een laag vermogen, zo’n 6% van het maximumvermogen. Dat garandeert een continue en efficiënte verbranding.
Meer dan 80% van alle recent geplaatste ketels zijn wandketels. Combiketels zorgen voor verwarming en sanitair warm water via een ingebouwde doorstromer of boiler.
Solomodellen zorgen enkel voor verwarming en combineer je met een warmwaterboiler die door de wandketel wordt opgewarmd.
Reken voor een condensatieketel op een bedrag tussen 2.500 en 5.000 euro.
Rationeel energieverbruik
De goedkoopste ingreep om op je elektriciteitsverbruik te besparen is je lampen verbeteren. Het huidige aanbod energiezuinige lampen is bijzonder uitgebreid: ledlampen, compacte fluorescentielampen en ecohalogeenlampen. Ledlampen hebben een lange levensduur, zijn robuust en kun je makkelijk dimmen. Ze zijn ook beschikbaar in de vorm van strips, ideaal om een boekenrek of een kleerkast te verlichten.
Ook met bewegingsmelders kun je veel besparen, want het licht gaat enkel aan als er iemand in de kamer is.
Meer info: benovatie.be
Lees hier: Zijn zonnepanelen nog interessant in 2019?
Regel 5: Ga na welke premies je krijgt voor wat
Op dit moment zijn er een pak subsidies voor duurzame renovaties te rapen. Maak er gebruik van! Moeten premies de doorslag geven bij het kiezen van bepaalde technieken? Nee, maar ze zorgen er wel voor dat de financiële kost aanzienlijk verlaagt.
Let wel op dat je ook de kleine lettertjes leest. Het feit dat een premie bestaat, betekent niet dat je ze ook automatisch krijgt. Een gedetailleerde factuur van elke aannemer is in ieder geval een absolute vereiste, omdat elke premie slechts betrekking heeft op bepaalde elementen in je renovatiefactuur. (binnenwerk, gevelbekleding enz.)
Er bestaan veel premies, zowel bij de federale als de Vlaamse overheid, de provincies en de gemeentes en de netbeheerders. Zo is er de nieuwe Vlaamse renovatiepremie, de totaalrenovatiepremie (voor 3 of meer investeringen), een premie voor je warmtepomp en zonneboiler. En er zijn ook subsidies van gemeentes en provincies, onder meer door een groepsaankoop van zonnepanelen.
Lees hier: Dit zijn de nieuwe renovatiepremies voor 2019
EXTRA TIP:
- De handigste tool om op zoek gaan naar alle premies in het Vlaams Gewest waarop je recht hebt, is via premiezoeker.be. Voor energiepremies doe je dat via energiesparen.be.
- Een overzicht van alle bouw- en energiepremies die je kunt aanvragen in het Brussels Gewest vind je via woneninbrussel.be.
Regel 6: Vraag tijdig offertes en referenties aan je vaklui
Het is een van de meest tijdrovende onderdelen van het renovatieproces: op zoek gaan naar de geschikte aannemers en andere vaklui, en voor elke klus enkele offertes aanvragen. Je zal merken dat dat niet altijd snel gaat. Beperk je tot een 4-tal offertes. Je weet nu perfect wat je wil, dus de offerte moet supergedetailleerd zijn. De snelheid waarmee je je offerte ontvangt, zegt overigens vaak iets over de aannemer waarmee je in zee gaat.
Ook heel belangrijk: vraag je aannemer om enkele referenties, of bekijk de projecten die hij al heeft uitgevoerd. Misschien heb je vrienden of familie die je iemand kunnen aanbevelen? Aan de hand van de offertes kun je nu ook een perfecte timing opstellen, die je vermeldt in het contract dat je sluit. Ook de einddatum moet vermeld worden. In het contract kun je ook vertragingsclausules opnemen. Ook een faillissementsclausule is mogelijk, zo wordt het contract automatisch ontbonden bij faillissement.
Een aannemer mag maximaal 5% voorschot vragen voor de verbouwing.
Regel 7: Zorg voor een goeie verzekering
Renovatieplannen? Breng je verzekeringsmakelaar op de hoogte van wat er allemaal gebeurd is aan je huis, en bezorg hem ook een kopie van je facturen. Of het nu gaat om de plaatsing van zonnepanelen, tot een nieuwe badkamer in huis. Zo kan hij ervoor zorgen dat het verzekerde bedrag van je brandverzekering aangepast wordt als dat nodig is. Check ook of je een goeie rechtsbijstandsverzekering hebt. Die is belangrijk als je niet tevreden bent over de verbouwing of als er een conflict ontstaat met de aannemer.
Regel 8: Keep calm & carry on
Iedereen die al een renovatie heeft meegemaakt, van een badkamer tot een volledige woning, zal het beamen: er kan nogal wat misgaan. Niet alleen met aannemers, maar ook met bepaalde onvoorziene zaken over de toestand van een woning die tijdens een renovatie aan het licht komen. Je moet dus het hoofd koel houden en vooral volhouden, omdat het een langdurig proces is. Ga er wel van uit dat er altijd een oplossing is voor eventuele problemen.
Probeer elke dag op te volgen wat de vaklui hebben gedaan, en hou overzicht. Signaleer op tijd als er dingen niet verlopen zoals je ze had verwacht. Vermijd ook juridische conflicten met je vaklui. Die kunnen ervoor zorgen dat het renovatieproces volledig wordt stilgelegd, en dat je vertrokken bent voor maanden juridische onzekerheid.
OOK RENOVATIEKRIEBELS? LEES DAN ZEKER VERDER OPLIBELLE.BE/RENOVEREN.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!