Woonexpert: “Professionals een huis voor je laten kopen is niet zo’n gek idee”
De Vlaming mag dan al met een baksteen in de maag geboren worden, de zoektocht naar de ideale woning lijkt voor velen niet van een leien dakje te lopen. Maar zou jij al je spaarcenten blind toevertrouwen aan een onbekende aankoopmakelaar en een interieurarchitect?
Erop of eronder
In het nieuwe VIER-programma ‘Blind Gekocht’ wagen zes koppels zich aan dit extreme experiment. De experts zoeken Γ©n kopen een pand en de kersverse eigenaars krijgen hun woning pas te zien nadat ze officieel van hen is! Bijgevolg gaatΒ heel hun hebben en houden naar een huis waarvan ze nog niet eens zeker weten of ze er wel in wΓllen wonen.
Riskant! Of misschien toch niet zo’n slecht idee? Wij wilden weleens weten wat journalist en woonexpert BjΓΆrn Cocquyt ervan vindt.
Dag BjΓΆrn, hoe kan nu iemand de belangrijkste aankoop van zijn leven overlaten aan twee wildvreemde mensen?
“Op het eerste gezicht lijkt dit inderdaad een bizar idee, maar als je even nadenkt, is het eigenlijk zo gek nog niet: die koppels geven de aankoop van hun woning in handen van professionals. De aankoopmakelaar gaat aan de slag met een hele wensenlijst op vlak vanΒ ligging, het aantal slaapkamers en de tuin, en de interieurarchitect richt het huis in naar de dromen van de aankopers.”
Een aankoopmakelaar is iemand van wie nog maar weinig mensen hebben gehoord. Wat doet zo’n makelaar precies?
“Voor ons Belgen is het beroep van aankoopmakelaar vrij nieuw, maar in landen als Nederland of de Verenigde Staten is zoiets heel normaal. Dat is eigenlijk wel logisch: waarom schakelen we wΓ©l professionele hulp in voor de verkoop van een huis maar doen we het voor de aankoop, wat zo mogelijk nog belangrijker is, helemaal op eigen houtje?
Zo’n aankoopmakelaar is trouwens vaak ook nog een gewone makelaar geweest, dus zo iemand kent alle knepen van het vak. Hij weet hoe hij moet onderhandelen, de beste prijs moet verkrijgen en hoe hij de minpunten van het huis kan blootleggen. Hij ziet wΓ©l wat een leek over het hoofd zou kunnen zien.”
Dat klinkt inderdaad wel logisch, als je het zo stelt …
“Inderdaad, en in het programma ‘Blind Gekocht’ komt er bovendien nog eens een interieurarchitect aan te pas die alle ruimtes naar de smaak van de deelnemers inricht.
In zulke woonprogramma’s zie je vaak een heel geslaagde voor en na. Er zijn weinig mensen die meteen het inzicht hebben van wat er allemaal mogelijk is met een woning. Dus hoe gek iedereen ‘Blind Gekocht’ in eerste instantie ook vindt, ik denk dat dit in de loop van het programma weleens zou kunnen veranderen.”
Voor Belgen is het beroep van aankoopmakelaar vrij nieuw, maar in landen als Nederland of de Verenigde Staten is zoiets heel normaal
Maar stel dat de koppels echt niet kunnen aarden in het huis? Dan zitten ze er wel mee opgescheept.
“Door alle hulp die ze krijgen, gaan de koppels zeker niet met een kat in een zak opgezadeld zitten. Integendeel, door de tips en tricks die ze kregen Γ©n door de volledige aankleding van het interieur zal er waarschijnlijk zelfs een meerwaarde gecreΓ«erd zijn. Zo kunnen zeΒ β als ze het echt willenΒ β snel het huis weer van de hand doen, mocht het nodig zijn.
De meeste kandidaten komen trouwens niet uit uithoeken van het land, maar willen echt in centrumsteden wonen, zoals Gent of Mechelen, heel populaire woongebieden met heel concurrentiΓ«le markten. Hun gekochte huizen zullen dus hoogstwaarschijnlijk populair blijven bij andere potentiΓ«le kopers.”
OkΓ©, misschien dan toch niet zo’n gek idee… Maar als je wΓ©l liever zelf de touwtjes helemaal in handen houdt, lees hieronder dan zeker dΓ© gouden tips die je kunnen helpen bij de aankoop van een huis.
Goede koop? 5 vragen die je je zeker moet stellen
De woonwebsite Livios somde deze vijf vragen op waarop je het antwoord zeker moet kennen voor je overgaat tot een effectieve aankoop:
-
In welke staat is het huis?
Plan een bezoek overdag, dan kun je alles goed zien. Controleer of de ramen vlot open en dicht gaan, wees op je hoede voor vochtplekken, bekijk op zolder het dakhout, zoek uit of en hoeveel er geΓ―soleerd is, luister of er geen lawaaihinder is, β¦
-
Is het technisch in orde?
Als technieken zoals de verwarmingsinstallatie al meer dan tien jaar oud zijn en de keukentoestellen er gedateerd uitzien, mag je er zeker van zijn dat die op vrij korte termijn hersteld of vervangen moeten worden. Dat is een serieuze kost. Ook goed om te weten: lopen de afvoeren nog vlot door?
-
Hoe energiezuinig is het huis?
Door de hoge energieprijzen moet je zeker vooraf proberen te weten te komen wat het energieverbruik van de woning is. Vraag gerust een paar facturen op. Ook dankzij de e-score of het energieprestatiecertificaat word je heel wat wijzer. Hoe lager de cijfers die erop vermeld staan, hoe beter.
-
Is het goed gelegen?
Wat ben je met een leuk huis als het afgelegen ligt? Met scholen, winkels en sportclubs in de buurt kun je veel tijd winnen. Ook openbaar vervoer en een vlotte verbinding naar het werk zijn troeven. Een ander aandachtspunt dat vaak over het hoofd wordt gezien is de oriΓ«ntatie van het huis. Als de zon dikwijls binnen schijnt, is dat niet alleen fijn, maar je spaart er ook verwarmingskosten mee uit.
-
Wat mag je veranderen?
Misschien heb je uitbreidingsplannen of moeten er renovatiewerken gebeuren. Check vooraf bij de gemeente wat er allemaal toegelaten is en informeer tegelijk of alles wat er nu staat wel vergund is.
Extra gouden tip!
Neem eens een architect mee op huizenjacht
7 op de 10 mensen kopen een bestaand huis om op te knappen, zonder op voorhand te weten wat er kan of mag. Geen goed plan: het is veel verstandiger om een huis te bezichtigen met een architect erbij.
Zo krijg je nog voor de aankoop een duidelijk beeld van de toestand waarin de woning zich bevindt, welke gebreken er zijn en wat het algemene kostenplaatje van het renovatieproject is. Dat laatste is belangrijk om je lening op af te stemmen. Het advies van een architect is meestal beperkt tot zoβn twee uur, en blijft dus betaalbaar.
Doβs & don’ts tijdens onderhandelingen
- Aanvaard nooit zomaar de prijs van een huis, maar probeer er nog iets van af te doen. Verkopers nemen altijd een marge.
- Toon je niet tΓ© enthousiast over een woning, want anders zal de verkoper niet geneigd zijn om een toegeving te doen.
- Wees geΓ―nformeerd: zoek de prijzen op van vergelijkbare huizen in de buurt en gebruik die eventueel om af te dingen op de vraagprijs.
- Doe een bod tijdens een gesprek face-to-face. Meestal valt er uit de reactie van de verkoper wel iets af te leiden.
- Bepaal op voorhand een prijslimiet voor jezelf en respecteer die.
- Wacht niet te lang. Als je 100% zeker bent van een huis, moet je er ook 100% voor gaan.
(Bron: BjΓΆrn Cocquyt. Beeld: Getty Images)
Lees ook:
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!