10 bouwtips voor elk type (ver)bouwer
Plannen om te bouwen, verbouwen of je huis opnieuw in te richten? Wij geven je tien interessante bouwtips, voor elk wat wils!Β
10x bouwtips
Een plat dak in ’t groen
De beste keuze is meestal een ‘warm dak’. Hierbij wordt de isolatie aan de buitenkant van de dakconstructie bevestigd en afgedekt met een dakdichting of een ‘omgekeerd dak’, waarbij isolatie boven op de dakinrichting wordt gelegd en verzwaard wordt met ballast. Als de draagkracht van je dakconstructie het toelaat, kun je als ballast bijvoorbeeld kiezen voor een groendak, een milieuvriendelijke en mooie oplossing.
Architect moet niet bij verbouwing, behalve…
…wanneer je grote verbouwingswerken doet die het uitzicht van je woning veranderen (bijvoorbeeld een grotere gevelopening maken), of de stabiliteit ervan veranderen (zoals een draagmuur uitbreken). Voor kleinere werken, zoals een veranda plaatsen, heb je geen architect nodig. Informeer voor elke verbouwing bij je gemeente.
Maak komaf met die vochtige kelder
Kijk eerst of je de oorzaak (of oorzaken) makkelijk kunt vinden. Gaten en scheuren in de muur, bijvoorbeeld, kun je dichten met waterdicht cement. Lekkende buizen moeten vervangen worden, verstopte putjes en afvoergoten vrijgemaakt. Maar vaak heb je een vakman nodig om de oorzaak op te sporen. Bij opstijgend grondwater, bijvoorbeeld, kan hij de muur inslijpen en een metalen ‘slab‘ installeren die het vocht tegenhoudt.
Niet voor elke verbouwing heb je een vergunning nodig
Voor een hele reeks kleine constructies en verbouwingen heb je geen vergunning nodig: bijvoorbeeld voor een veranda (onder bepaalde voorwaarden), een bescheiden tuinhuis of werken aan de achtergevel. Soms is er wel een meldingsplicht. Informeer je voor de zekerheid bij de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente, zodat je zeker geen bouwovertreding begaat.
Zo werkt een warmtepomp
Een warmtepomp is een heel energiezuinig alternatief voor een traditionele cv-ketel. Het systeem haalt natuurlijke (en gratis!) warmte uit de bodem, de lucht of water, brengt die op een hogere temperatuur en verwarmt er vervolgens je huis, en eventueel ook het water, mee. Goed voor het milieu en je portemonnee, dus!
Hou er wel rekening mee dat de investeringskosten bij een warmtepomp hoger liggen en dat het systeem niet in elke situatie de beste oplossing is. Zo hangt veel af van de isolatie van je huis. De warmtepomp kan een huis met weinig isolatie onvoldoende verwarmen, bij een supergoed geΓ―soleerd huis heb je dan weer zo weinig verwarming nodig, dat het te lang duurt om de investering terug te verdienen.
Houten vloer in de badkamer: doen of niet?
Hout in de badkamer kan zeker, zolang je maar voor de juiste houtsoort kiest. Exotische houtsoorten zoals teak, ipΓ©, bamboe en afromosia zijn prima bestand tegen hoge luchtvochtigheid en waterspatten.
Een tweede belangrijk punt is de plaatsing en de afwerking van de houten vloer. Voorkom insijpelen van water door de planken goed te verlijmen, de uitzettingsvoegen op te kitten en de vloer af te werken met vernis of olie. Ten slotte, is het ook belangrijk om voldoende te ventileren en waterspatten altijd meteen op te vegen.
Bakstenen wegwerken op zolder doe je zo
Je kunt de muren het best bezetten. Zo krijg je egale wanden die je daarna kunt schilderen of behangen. Voor nat pleisterwerk kun je beter een beroep doen op een vakman, maar wie een beetje handig is, kan zelf met gipsplaten aan de slag. Die worden makkelijk op een frame gemonteerd, zodat eventuele leidingen, kabels of isolatie weggewerkt kunnen worden.
Als je van de zolder een badkamer wilt maken, laat dan controleren of de vloer stevig genoeg is om alles te dragen. Extra tip: plaats een boiler vlakbij, zodat het warme water niet helemaal uit de kelder moet komen!
Voor- en nadelen van vloerverwarming
Met vloerverwarming bespaar je ruimte aan de muren, wordt de warmte beter verspreid over de hele ruimte en heb je altijd heerlijk warme voeten. Geen wonder dus dat almaar meer mensen ze in huis willen.
Toch is er ook een groot nadeel: snel even een kamer opwarmen, dat lukt met vloerverwarming niet. Het duurt een aantal uren voor de gewenste temperatuur bereikt is. Bijverwarming in de vorm van een extra radiator of haard is in veel gebruikte ruimtes dan ook een aanrader.
Fris je parket op
Ziet je parket er dof uit? Dan is opschuren met een schuurmachine de boodschap. Begin met diagonaal schuren en werk daarna in rechte banen, tot de vloer opnieuw egaal is. Veeg het meeste stof weg met een bezem, stofzuig de vloer en veeg hem tot slot schoon met een vochtige doek. Daarna kun je een afwerkingslaag aanbrengen.
Een laagje vernis voor de keuken, in de woonkamer of slaapkamer kun je beter boenen. Je kunt de vloer ook een tijdje onbehandeld laten zodat hij patineert door het daglicht. Zodra hij de kleur heeft die je mooi vindt, kun je hem oliΓ«n, behandelen met zeep of afwerken met parketvernis.
Zonwering: luifel en zonwerend glas
De efficiΓ«ntste zonwering is een luifel, die de warmte van buitenaf afblokt. Ze houdt de zomerzon tegen, maar laat de lage lente- en herfstzon wel volop binnen. Een uitschuifbare of draaibare luifel kun je in de tussenseizoenen natuurlijk gewoon dichtschuiven.
Een alternatief is zonwerend glas. Het laat daglicht volop binnen, maar houdt de warmte van de zonnestralen tegen. De keerzijde van de medaille is dat je in de tussenseizoenen ook niet kunt genieten van extra zonnewarmte, en je dus ook sneller zult moeten verwarmen.
Meer (ver)bouwtips nodig?
- Slim renoveren in 8 gouden regels
- Dit zijn de mooiste behangtrends voor het najaar
- Dankbare tips om je energiefactuur te verlagen
Of lees alles op libelle.be/renoveren
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!