10 tips om haalbaar ecologisch te bouwen
Ben je aan het bouwen of verbouwen? Dan ben je ongetwijfeld al om de oren geslagen met de term "ecologisch bouwen", maar hoe doe je dat op een haalbare manier? Wij geven je tips.
1. Leve het regenwater
Vang het regenwater op en gebruik het voor toiletspoeling, wasmachines en dienstkranen. In nieuwe woningen is de opvang van regenwater sowieso verplicht.
2. Zuinige douche en toilet
Laat in de douche een spaarkop installeren die maximaal 6 liter per minuut verbruikt. Je wastafels kan je voorzien van een toestel met debietbegrenzing. Voor toiletten zijn er waterbesparende spoelbakken met een keuzeknop (3 of 6 liter).
3. Hernieuwbare energiebronnen
Goed voor het milieu en de portemonnee: het gebruik van energie uit hernieuwbare energiebronnen (bv panelen die elektriciteit opwekken door zonne-energie). Aangezien dit pas iets oplevert op lange termijn, moet je durven investeren.
4. Hout met FSC-label
In elk gebouw is hout nodig. Je kan hout kopen dat komt uit bossen waar bomen geveld worden zonder rekening te houden met de ecologische gevolgen van het kappen. Of je kan hout kopen met een FSC-label van de Forest Stewardship Council. Dit label garandeert dat hout op een duurzame en sociaal aanvaardbare wijze is geoogst.
5. Ventilatie op de rooster
Om te zorgen dat energie niet door ramen, deuren of andere openingen buitengaat moet je luchtdicht bouwen. Ventilatie is natuurlijk ook belangrijk om vocht af te voeren, verse lucht aan te voeren en om geurtjes te vermijden. De kunst bestaat erin te ventileren met zo weinig mogelijk energieverlies. Roosters en openingen moeten daarom in de juiste grootte en op de juiste plaats geïnstalleerd worden.
6. De beste ketel voor je warmte
Sommige verwarmingsketels verbruiken veel te veel en andere zijn erg zuinig. De beste en zuinigste modellen zijn de gasketels met een HR Top Label. De investeringskost van zo'n ketel is dankzij subsidies door de energiemaatschappij maar even hoog als die van een goedkopere HR+ ketel. Met een HR Top Ketel kan je bovendien 20% op het aardgasverbruik besparen. Verwarmingstoestellen op elektriciteit zijn al helemaal uit den boze: ze zijn erg grote energieverslinders.
7. Warm water
Warm water moet dikwijls een hele weg afleggen voor het zijn bestemming bereikt. Dat kost natuurlijk heel wat energie. In een nieuwbouw kan je de warmwaterproductie dus maar best decentraliseren. Uiteraard helpt de isolatie van de leidingen ook.
8. Glas: enkel, dubbel of…?
Glas is heel dikwijls de zwakke schakel in de isolatie van een gebouw. Natuurlijk is het gebruik van enkel glas al lang uit den boze, maar ook gewoon dubbel glas is verouderd. Verbeterd dubbel glas heeft een gasvulling en een warmtereflecterende coating. Hierdoor isoleert het veel beter. En de meerkosten verdien je vaak in enkele maanden terug.
9. Té veel zon?
Komt er té veel zon bij je binnen waardoor het ontzettend warm wordt in huis? Installeer dan geen energievretende airconditioning. Er zijn goedkopere en meer ecologische oplossingen. Regelbare zonwering kan bijvoorbeeld aan de buitenkant van het raam worden geïnstalleerd. Of je bespreekt met de architekt hoe je de koellast kan verlagen van je huid. Hij kan structurele beschaduwing (dakoverstek, balkon) aanbrengen of bladverliezende vegetatie aanplanten.
10. Spaarlampen!
Je hoeft geen groot licht te zijn om verstandig met kunstlicht om te gaan. Gebruik spaarlampen en ontladingslampen in plaats van gloeilampen en halogeenlampen. En kies bij de installatie van armaturen voor modellen met een hoog rendement.