14 tips bij de zoektocht naar een kot
Gaat jouw zoon of dochter binnenkort op kot? Geef hen dan zeker deze tips mee, zodat ze een goed kot uitkiezen en op het einde van het academiejaar voor geen financiële verrassingen staan. De vuistregel bij een kotenzoektocht: wees altijd waakzaam voor gebreken!
Tips bij het studentenhuis
1. Gemeenschappelijke ruimtes
Wat is de staat van de keuken en woonruimte? Controleer of het proper is en vooral of elke student zijn eigen kastje heeft. Sommige keukens hebben lockers, andere gewone keukenkastjes. Om zeker te zijn dat je geen keukengerei verliest, bewaar je het best op je kamer.
2. Toiletten en douches per student
Hoeveel toiletten en douches zijn er per student? Dat is belangrijk om zeker te zijn dat je ’s morgens geen uren moet wachten vooraleer je kan douchen. Een toilet per drie studenten is perfect. Een douche deel je best maximaal met vier mensen.
3. Huurprijs met of zonder kosten?
Lees je huurcontract goed! Zijn alle kosten (water, elektriciteit, internet…) inbegrepen in de huurprijs of moet je maandelijks een voorschot betalen? Als je een voorschot moet betalen, ga dan na of dit de kosten voldoende dekt. Want je wil op het einde van het academiejaar geen afrekening krijgen van honderden euro’s. Een kot waar alle kosten inbegrepen zijn, is het veiligst en makkelijkst.
4. Contract van 10 of 12 maanden?
Veel kotbazen werken nog altijd met een 10 maanden contract. Als je voor alle vakken slaagt, is er geen probleem. Je kan twee maanden terug naar huis en genieten van je vakantie zonder geld te moeten spenderen. Stel dat je herexamens hebt, dan is een kot wel makkelijk. Je kan er alleen studeren en je bent ook zeker op tijd voor je herexamen. Geen gedoe met de trein of wagen.
5. Brandblussers en rookmelders
Controleer of de gemeenschappelijke ruimtes voorzien zijn van brandblussers en rookmelders. Dat is bij wet verplicht, maar veel koten zijn nog altijd niet in orde met deze reglementering.
6. Huisreglement
Ga na of er een huisreglement is over uur van stilte, gebruik van douches, poetsen, schade in gemeenschappelijke ruimtes… Maar wees ook voorzichtig met huisreglementen. Sommige studentenhuizen werken met strikte regels: stilte om 21u, geen vrienden op de kamer, geen apparaten op de kamer… Dat is ook weer te veel van het goede.
7. Kuisploeg?
Vraag aan de kotbaas of er een kuisploeg komt om de gemeenschappelijke ruimtes te poetsen. Als studenten zélf de toiletten, keuken en douches moeten poetsen komt dat meestal niet goed. Rommel, schimmels, vuil, vieze geuren… dat wil je absoluut vermijden!
8. Fietsenstalling
Studenten gebruiken meestal de fiets om naar de les te gaan. Ook om boodschappen te doen is het veel sneller en makkelijker. Controleer of je je fiets ergens veilig en op slot kan achterlaten.
9. Ligging
Zijn er voldoende winkels, apothekers, dokters en studentenvoorzieningen in de buurt? Ga dat goed na. En vooral, ligt het kot dichtbij de hogeschool of universiteit. Dit laatste durven beginnende studenten wel eens over het hoofd zien.
Tips bij de studentenkamer
10. Vochtproblemen
Zoals bij elke woonst moet je je kamer controleren op vochtplekken en schimmels. Veel kotbazen verven een laagje verf over de vochtplek om het probleem tijdig op te lossen. Wees dus extra oplettend!
11. Werking elektrische apparaten
Geloof de kotbaas niet op zijn woord dat alle apparaten werken. Probeer de verwarming meteen eens uit. Zo ben je zeker dat alles in orde is.
12. Dubbele beglazing
Niets zo vervelend als een slechte isolatie. Je wil geen muziek, juichende jongeren of lawaai van sirenes of andere voertuigen horen. Ga dus na of er dubbele beglazing is en of de ramen goed sluiten.
13. Warm en koud water
Warm water op de kamer. Een tip die je makkelijk over het hoofd ziet. Je gezicht en handen altijd moeten wassen met koud water is nochtans geen pretje.
14. Stopcontacten
Als student heb je veel stopcontacten nodig: laptop, gsm, nachtlamp, bureaulamp, radio, eventueel een televisie, haardroger voor de meisjes… kijk dus goed of er voldoende zijn op de kamer.
Liever een studio?
De belangrijkste beslissing voor een student. Ga je voor gemeenschappelijke ruimtes of liever een eigen keuken en sanitair? Je eigen kitchenette, douche en toilet blijven meestal properder dan de gemeenschappelijke ruimtes. Nadeel aan een studio is minder sociaal contact. Het is een persoonlijke keuze en beide opties hebben hun voor- en nadelen. Denk er dus goed over na.