De tuin in december: volop snoeitijd en andere klusjes
02 dec 2024
Met december is niet alleen de laatste maand van het jaar aangebroken, maar staat ook de winter écht voor de deur. Je tuin gaat vanaf nu stilaan in winterslaap, maar toch staan er nog wat klusjes op het programma. Trek je warme jas en je handschoenen aan en tuinieren maar!
Deze tuinklusjes kun je in december doen
Volop snoeitijd
- Breng heesters en bomen weer in model, maar laat voorjaarsbloeiers ongemoeid. Bij planten die bloeien voor einde mei, zitten de bloemen nu al klaar in de knoppen. Ze snoeien betekent bloemen wegknippen.
- Groeit in een bontbladige plant een tak met gewoon groene bladeren? Verwijder die dan tot aan zijn basis. Zoniet, gaat hij binnen enkele jaren de struik domineren.
- Verwijder ook alle ongewenste stamscheuten bij bomen. Zijn het nog jonge scheuten? Trek ze dan van de stam met een flinke neerwaartse ruk. De wonde is niet echt groot, maar alle zijdelingse knopjes zijn ineens mee weggerukt.
- Schrik er niet voor terug om nu taxus-,beuk – en haagbeukhagen smaller en/of lager te maken.
Volop planttijd
- De winter is de ideale periode om (fruit)bomen, struiken of rozen aan te planten of te verplanten, want de meeste soorten zijn dan in rust. Let er wel op dat het niet vriest op de dag van het aanplanten, of kort daarna. Hou dus de weersvoorspelling in de gaten, zodat je tuin ook in december mooi blijft.
- Plant de laatste voorjaarsbollen. Dat kan nog tot half december. Is het al stevig aan het vriezen? Plant ze dan in potten, in het vroege voorjaar kun je ze alsnog in de grond zetten.
Je tuin beschermen tegen de winterkou
- Winterharde planten die in de grond blijven zitten, kun je extra beschermen met mulch van stro of bladeren.
- Buitenkranen en afvoeren kun je bedekken met een oude doek of plastic. Laat je tuinslang volledig leeglopen en rol ze op, zodat ze niet kapotvriest.
- Zet planten in potten op een beschutte plak of op een koele, lichte plek in een schuur of garage.
- Borstel terracotta potten schoon en zet ze ondersteboven zodat er geen water in kan blijven staan. Zo hebben ze geen kans om kapot te vriezen.
- Haal de schaaltjes weg onder je potten die buiten staan. Want niet de vorst, maar het overtollige water is de grootste oorzaak waarom je planten de winter niet overleven.
- En niet te vergeten: maak het knus! Lees hier tien tips om je terras gezellig te maken in de winter!
Slipvrij de tuin in!
- Vaak hetzelfde traject lopen over een nat gazon, of rondstappen in de border drukt de grond dicht en veroorzaakt structuurbederf. Is er al een vastgelopen paadje, werk de aarde dan los door een riek diep in de grond te prikken en de aarde voorzichtig te breken.
- Zijn tuinpaadjes, terrassen en brugjes gevaarlijk glad door regen, rijm of vorst, maak ze dan slipvrij door het strooien van scherp zand.
Het gazon proper houden
- Vallen er nog bladeren op je gazon? Hark ze er dan af zodat het gras niet stikt.
- Verlucht eventueel je gazon met een verticuteermachine.
- Verwijder ook mos van de tuinpaden, zodat je niet kunt uitschuiven als het heeft gevroren.
- Geef je grasmaaier een grondig winteronderhoud indien het meer dan twee jaar geleden is.
Help de dieren in je tuin
- Hang vetbollen, nestkastjes en andere hulpmiddelen om tuinvogels de winter door te helpen. In deze video legt tuinexperte Laurence uit wat je nog allemaal kunt doen om de dieren in je tuin te helpen.
Dit vind je vast ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!