Ecologischer leven? Makkelijk met deze duurzame tips
Om Moeder Natuur een handje toe te steken, kunnen we allemaal onze bijdrage leveren, hoe groot of hoe klein dan ook. Duurzamer leven hoeft echt niet veel moeite te kosten, want met een aantal eenvoudige tips spring je al een heel eind!
Duurzamer leven
In de wereld waarin we vandaag leven, wordt ecologie steeds belangrijker. Koffiebars kiezen voor bio-afbreekbare bekers in plaats van traditionele plastic exemplaren, supermarkten weren plastic zakjes en pleiten voor herbruikbare, schoonheidsmerken werken met gerecycleerde verpakkingen en zo zijn er nog ontelbare voorbeelden die onze planeet, stap per stap, een beetje groener maken.
En jij? Ook jij kunt meehelpen. Start met een aantal eenvoudige aanpassingen in je dagelijks leven die écht niet veel moeite kosten (beloofd!), maar op termijn wel een grote impact hebben. Niet alleen op het milieu, maar ook op je portemonnee. Lees je mee?
1. Duurzamer leven: weg met die plasticsoep
Plastic is ongetwijfeld een van de meest belastende dingen voor onze planeet. Bijna overal is dan ook plastic (in) te vinden, en de stof breekt ontzettend traag af in de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat plastic flesjes (die gemaakt zijn van polyethyleentereftalaat) zo’n 500 jaar nodig hebben om volledig te verdwijnen? En volgens sommige wetenschappers blijven er achteraf nog lang chemische sporen in de bodem zitten.
Recycleren is dus de boodschap, maar plastic zoveel mogelijk vermijden is nóg beter:
- Gebruik een brooddoos, zodat je niet langer aluminium- of plasticfolie moet gebruiken.
- Kies voor een herbruikbare koffiebeker die tientallen kartonnen bekers en plastic dekseltjes vervangt.
- Winkel met herbruikbare zakjes en vermijd voedingsmiddelen die apart verpakt zitten. In afsluitbare doosjes kun je alles even lang vers houden.
- Ga eens winkelen in de verpakkingsvrije winkel. Neem je eigen zakjes, potjes en bokaaltjes mee en laat ze opvullen.
- Zorg ervoor dat je altijd een vouwbaar zakje in je handtas hebt zitten.
- Drink kraantjeswater in een hervulbare waterfles.
- Koop geen plastic flesjes bruiswater, maar maak kraantjeswater bruisend met bijvoorbeeld een SodaStream.
- Vermijd plastic rietjes, bestek en ander wegwerpplastic.
- Benieuwd naar meer tips om plasticverbruik te verminderen? Je leest ze hier.
2. Water? Goed voor later!
Het feit dat er dagelijks perfect drinkbaar water uit onze kranen stroomt, is een luxe waar we ons niet altijd van bewust zijn. Er een beetje spaarzaam mee omspringen is het minste wat we kunnen doen, niet?
- Draai de kraan bijvoorbeeld dicht wanneer je je tanden poetst of je inzeept.
- Vervang je badritueel eens door een korte, verfrissende douche. Of was je aan de lavabo.
- Vang regenwater op en gebruik het om de planten water te geven of je auto te wassen.
- Installeer een waterbesparende kraan of schaf een opzetstuk aan.
- Gebruik de ecostand van je was- en vaatwasmachine. Zorg er bovendien voor dat ze vol zitten.
- Hier lees je nog meer tips over hoe je water kunt besparen.
3. Duurzamer leven: slim met energieverbruik
Ook op het vlak van stroomverbruik kunnen een aantal kleine aanpassingen helpen om de impact op het milieu te beperken.
- Zet de verwarming één graad lager. Dat voel je amper, maar als we dat met z’n allen doen, is de impact groot.
- Beetje frisjes? Doe dan een warme trui aan of sla een deken om. En het is nog gezellig ook!
- Draai een halfuur voor het slapengaan de verwarming uit en zet de thermostaat laag ’s nachts.
- Zet een deksel op de pan als je water kookt.
- Investeer in een stoomoven waarin je verschillende gerechten tegelijk kunt klaarmaken (en het is nog gezond ook!).
- Ga aan de slag met tochtstrips om alle kieren van ramen, deuren en brievenbus te dichten.
- Gloeilamp kapot? Vervang ‘m door een ledlamp.
- Laat het licht niet onnodig aan. Installeer eventueel een timer.
- Trek de stekker uit van toestellen die je niet gebruikt, zoals waterkokers, nachtlampjes en dvd-spelers. Ook al staan ze niet aan, ze verbruiken nog steeds energie.
- Schakel de energiemodus in op je computer en pas de lichtsterkte aan.
- Nieuw toestel nodig? Check dan zeker het energielabel. Een koelkast met een A+-label kan tot drie keer zoveel stroom verbruiken als een koelkast met een A+++-label.
- Meer tips om op energie te besparen vind je hier.
4. Duurzamer leven: ecologie in de badkamer
Ook in beautyland wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Heel wat cosmeticamerken zetten in op meer ecologie, met duurzame ingrediënten, gerecycleerd plastic, hervulbare systemen of producten met een slimme verpakking (of zelfs zonder verpakking).
- Haal eens een aantal verpakkingsvrije beautyproducten in huis. Die zijn verrassend handig, budgetvriendelijk én lief voor het milieu.
- Reinig je gezicht met een wasbaar microvezeldoekje. Zo spaar je zonder moeite 2 à 3 reinigingsdoekjes per dag uit.
- Wist je dat je elk jaar gemiddeld zo’n 1.500 wattenschijfjes in de vuilnisbak gooit? Kies daarom voor herbruikbare wattenschijfjes.
- Vervang plastic wattenstaafjes door bamboe of papieren alternatieven.
- Kies voor een milieuvriendelijke tandenborstel, eentje met een bamboe handvat bijvoorbeeld.
- Vervang je plastic scheermesje door een metalen exemplaar.
- Wissel je klassiek maandverband in voor een wasbaar alternatief, of kies voor een menstruatiecup.
5. Eet wat vaker vegetarisch
Wist je dat er voor de productie van 1 kilo rood vlees 100.000 liter water nodig is? Doe de planeet een plezier en las regelmatig veggiedag in. Je lichaam heeft niet elke dag vlees nodig, én bovendien kun je vlees vervangen door lekkere vegetarische en zelfs veganistische vervangers.
6. Duurzamer leven: eet lokaal (en volgens het seizoen)
Niets heerlijker dan verse seizoensgroentjes, -fruit en andere producten van Belgische bodem. Hoe lokaler de herkomst, hoe minder transport ervoor nodig is en hoe minder we onze planeet belasten met CO2-uitstoot. Bovendien steun je er de plaatselijke teler mee.
PS Probeer ook bewust te winkelen, zodat je achteraf geen eten hoeft weg te gooien. Maak bijvoorbeeld een winkelbriefje waarop je uittelt hoeveel stuks groenten en fruit je nodig hebt.
7. Milieuvriendelijk huishouden
Poetsen
Om je huis spic en span te krijgen hoef je zeker niet te grijpen naar chemische poetsmiddelen. Integendeel: met een aantal natuurlijke producten, zoals azijn, citroen en bruine zeep, krijg je je woning kraaknet zónder de planeet te belasten. Een pak goedkoper en net zo effectief!
Wassen
Ook je wasmachine kan ecologischer draaien. Wasmachines verbruiken namelijk grote hoeveelheden energie en water en wasmiddelen verspreiden dan weer chemische stoffen.
- Was zoveel mogelijk met koud water: op 30 graden in plaats van op 40 graden, bijvoorbeeld.
- Zorg ervoor dat je machine helemaal vol zit.
- Gebruik ecologisch wasmiddel, zeepnoten, wasballen of een ecologisch waseitje om je was proper te krijgen.
- Kijk altijd even of je kleren écht vuil zijn, of je die trui bijvoorbeeld even kunt laten luchten om ‘m weer fris te krijgen. Sommige kledingstukken was je dan weer best zo weinig mogelijk, zoals jeansbroeken.
- Skip de droogkast en hang je was buiten te drogen. Op mooie zomerdagen duurt het ongeveer even lang om je was helemaal droog te krijgen en je spaart er veel energie mee uit.
8. Duurzaam tuinieren
Het is heerlijk vertoeven in een eco-vriendelijke tuin. Hoe je je tuin duurzamer maakt? Simpel: door niet meteen naar chemische producten te grijpen, maar natuurlijke middeltjes aan te spreken. Mieren hou je bijvoorbeeld op afstand met geurige kruiden en planten, zoals munt en lavendel. Bladluizen bestrijd je dan weer met een leger lieveheersbeestjes, die je kunt aantrekken door afrikaantjes in de buurt van bladluisgevoelige planten te zetten.
PS Ook je terras kun je een ecologische schoonmaakbeurt geven.
9. Hop, de fiets op!
Dat de auto erg milieubelastend is, hoeven we je vast niet te vertellen. Ga de uitdaging aan met jezelf en laat ‘m wat vaker in de garage staan. Spring de fiets op of ga te voet: goed voor onze planeet, je gezondheid én je bankrekening!
10. Duurzamer lever: shop lokaal
Zin om op koopjesjacht te gaan? Denk dan eens aan onze eigen Belgische merken, want zowel op het vlak van mode als beauty heeft ons landje heel wat te bieden. Je haalt een prachtstuk (of -product) in huis, steunt de lokale economie én verkleint je ecologische voetafdruk. Je spullen moeten namelijk niet geïmporteerd of ver vervoerd worden. Kijk dus eerst eens in je eigen stad of dorp bij lokale boetiekjes waar het fijn winkelen is.
11. Duurzamer lever: shop tweedehands
Shop ook gerust eens wat meer tweedehands. Want wist je bijvoorbeeld dat er om één jeans te maken, maar liefst 8.000 liter water wordt verbruikt? Reken daar verpakking, transport en andere milieubelastende factoren bij en je beseft dat nieuwe kleren eigenlijk erg belastend zijn voor onze planeet. Tik daarom eens een tweedehandsstuk op de kop, of wissel kleren uit met een vriendin.
12. Crea bea? Upcyclen!
Ben je uitgekeken op je oude lamp of versleten bank? Gooi ze niet zomaar op straat, maar geef ze een tweede leven met een laagje verf of een leuk stofje. Zo krijg je unieke blikvangers in huis! Een aantal leuke upcycling-ideeën om mee aan de slag te gaan, vind je alvast hier.
13. Renoveren? Ook dát kan duurzaam
(Ver)bouwplannen? Kies voor natuurlijke materialen die een hele tijd meegaan zonder het milieu ermee te belasten, of die multi-inzetbaar, biologisch afbreekbaar en goed recycleerbaar zijn. De vezels van vlas lenen zich bijvoorbeeld perfect voor isolatiemateriaal, bamboe kan worden gebruikt als vloer of keukenblad en kurk is prachtig als afwerking van je project. Meer tips en voorbeelden om duurzaam te renoveren vind je hier.
Meer interessante tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!