5x strooiklare middeltjes tegen onkruid
Zelfs bij de allerbeste tuiniers groeit er onkruid in de tuin, dat is de aard van de natuur. Zodra die blote aarde ziet, dropt ze er rondvliegende zaadjes. En dat is meestal onkruid.
Maar voor je begint te foeteren: wat de natuur doet, is wel heel slim; het onkruid beschermt de bodem immers tegen harde regens en uitdrogende zon. Speel zelf voor Moeder Natuur en hou de bodem bedekt met een van de volgende methodes, dan maakt onkruid nog maar weinig kans.
5x strooiklaar
1. Magische mulch
Het klinkt als iets mysterieus, maar het is niet meer dan een laagje houtsnippers, schors, bladaarde, compost… waarmee je de blote aarde in je tuin afdekt. Leg de laag zeker 7 cm dik, dan komt er geen eenjarig onkruid zoals kleine veldkers, vogelmuur en straatgras meer door, en kun je ander, doorlevend onkruid als boterbloemen en kweekgras gemakkelijker uit de losse grond trekken.
2. Propere pellets
Vlas- en stropellets zien er precies zo uit als houtpellets voor de kachel, maar worden als strooisel voor dieren én als anti-onkruidlaag gebruikt. Strooi ze 1 tot 2 centimeter dik; de pellets zwellen na regen op tot een dikke, gesloten korst. Vul na anderhalf jaar bij.
www.strovan.eu en www.flaxeco.eu
3. Biologisch olifantengras
Miscanthus x giganteus of olifantengras is bekend als biobrandstof, maar de droge grasstengels worden ook gehakseld tot fijne snippers tegen het onkruid. Leg 2 tot 4 centimeter dik.
www.greenelephant.be
4. Onschuldige hennep
Je planten (of jij) worden er niet high van, want het gaat om een niet-hallucinogene cannabis, voor isolatiemateriaal. Het restafval wordt versnipperd en is ideaal om tussen je groenten te strooien.
www.naturen.be
5. Geurige cacaodoppen
Met een laagje cacaodoppen voorkom je dat er onkruid in je terraspotten groeit. En het ruikt nog lekker ook!
Ook interessant: