6 tips voor een mooi en groen gazon
Heb jij in de zomermaanden ook soms last van lelijke, bruine vlekken in je gazon? Ontdek hoe je ze makkelijk kan voorkomen met deze tips. Maar pas op, verwacht geen wondermiddeltje, want een mooie tuin vraagt veel aandacht. Tijd voor groene vingers dus!
1. Verticuteren
Verticuteren betekent dat je je gazon gaat ‘kammen’ met een speciale hark of verticuteermachine om al het dode materiaal te verwijderen. Dit zorgt voor minder schimmels of lelijk onkruid. Je doet dit het best tijdens de herfstperiode en het voorjaar.
2. Maai het gras niet té kort
Je gras maaien vraagt tijd en energie, daarom ben je misschien geneigd om het extra kort af te maaien. Zo ben je voor langere tijd van het klusje verlost. Helaas werkt dit averechts. Het is beter om wat vaker en minder kort te maaien. Zo heeft het gras minder water nodig en maai je de groeikernen uit de grasplantjes niet weg. Zo loop je minder kans op lelijke kale bruine plekken.
3. Bemesting
De beste methode voor een groene gazon is goede bemesting. Je doet dit het best vanaf april tot oktober iedere 6 tot 8 weken. In de wintermaanden groeit je gazon minder snel en kan een overdosis aan bemesting voor schimmelziekten zorgen. Krijgt je gazon een geel tot rode kleur? Start dan onmiddellijk met bemesten, want dit wijst op een tekort aan stikstof in de grond.
4. Wees voorzichtig met water
Regelmatig sproeien is de boodschap. Vooral bij nieuwe grasmatten. De beste manier om doeltreffend te sproeien, is door de controle van het vochtgehalte in de grond. Dit doe je met een speciale meter. Je kan op elk moment van de dag je gras water geven. Zeker als het een blauwe schijn krijgt, moet je onmiddellijk sproeien! Niet wachten na zonsondergang, want dan is het misschien al te laat. Tip: na het bemesten van je gazon, dien je ook meteen te sproeien.
5. De juiste grasmaaier
Heb je een kleine gazon (max. 100m2)? Dan is een hand- of grasmaaier voldoende. Als je een grote tuin hebt, is het aan te raden om te kiezen voor een zitmaaier. Deze zijn snel en efficiënt, maar hebben een duur prijskaartje en kunnen soms moeilijk te bereiken plekjes niet maaien. De ideale maaier? Dat is een robotmaaier. Deze is per oppervlakte in te stellen en kan je dagelijks gebruiken voor een optimaal resultaat.
6. Wekelijks onderhouden
De laatste en misschien wel allerbelangrijkste tip: verzorg je gazon wekelijks. Als je elke week een beetje tijd steek in je tuin, voorkom je een wildgroei aan onkruid, schimmels of mos. Controleer ook op tijd de kleur van het gras. Wanneer je gras een lichtjes blauwe vertoont, is dit een teken van uitdroging.