6 tips voor een opgeruimde tienerkamer
Krijg je ook instant stress bij de aanblik van de tienerkamer van je puberzoon of -dochter? Jij ziet het liefst een schone en opgeruimde tienerkamer, maar opruimen staat helaas niet bovenaan hun to-dolijstje. Gelukkig hebben wij enkele tips.
Vijf minuten per dag
We zien vaak dat tieners het te ver laten komen en dan alle motivatie kwijtraken om aan het opruimen te slaan. Vraag hen gewoon vijf minuutjes van hun tijd, elke dag. Je zou versteld staan van hoeveel je in die tijd klaarkrijgt.
Taakje voor de puber: gebruik die vijf minuten om het raam open te zetten zodat de kamer zich vult met frisse lucht. Raap vervolgens de vuile kleren op en stop ze in de wasmand. Breng alle vuile glazen, borden en het verzamelde afval naar de keuken en ruim het op. Vuil servies in de vaatwasser en afval in de vuilnisbak. Makkelijk!
Manden met nut
Heeft je tiener zijn kleren uitgetrokken om te gaan slapen, dan is de kans groot dat die op de grond belanden. Een eigen wasmand – hou het vooral heel simpel – kan wonderen doen. Probeer duidelijk te maken dat een vuile jeans of onderbroek in de mand gooien écht niet méér tijd kost dan ze gewoon op de grond te laten vallen.
Makkelijk voor jou, want als het tijd is voor de was, hoef je alleen de volle wasmand uit de tienerkamer mee te nemen, ook voor je puber zijn er voordelen. Want ook al is de wasmand waarschijnlijk niet top of mind bij je tiener, er komt altijd een moment dat die favoriete trui ‘weg is’. Ja, die ene die waarschijnlijk al een week onder zijn bed ligt stof te vangen.
Nog een mand met een doel is de afvalmand. Lege blikjes, papiertjes van koeken of een chipszak? Alles in de afvalbak. En zoals hierboven vermeld: een keer per dag loop je ermee naar de keuken, om te sorteren uiteraard.
Hoekjes en sfeer
Om een tienerkamer overzichtelijk te houden, werk je best met verschillende hoeken. Een slaapplek, een studeerplek en wat ruimte om te chillen. Op die manier is het makkelijker om de spullen op de juiste plek te bewaren en raken de schoolboeken niet opeens in bed verzeild. Je kunt zelfs overwegen om de hoeken van elkaar te scheiden, met een kast of een scheidingswand bijvoorbeeld.
Vergeet ook niet voldoende sfeer in de kamer te brengen. Een mooi lampje en een plant op het nachtkastje of het bureau maken een groot verschil. Ga je op zoek naar een plant, kies er dan een die tegelijkertijd de lucht zuivert, twee vliegen in een klap!
Het juiste moment
Is het dan toch tijd om écht op te ruimen, kies je moment dan zorgvuldig uit. Heeft je puber het druk op school of heeft hij net een belangrijke match op het programma staan, dan staat zijn hoofd echt niet naar opruimen.
Wees eerlijk hierover. Bespreek met je tiener dat je begrijpt dat het nu niet het juiste moment is en bekijk samen wanneer het wel kan. Autonomie is belangrijk voor pubers. Overleggen werkt meestal beter dan de dingen gewoon in hun plaats te beslissen.
Een ‘weg met je spullen-dag’
Tieners verzamelen best veel spullen. Niet alleen kleren die te klein of niet meer cool zijn, maar ook andere spullen of hebbedingetjes van het moment. Het is geen overbodige luxe om één of twee keer per jaar een ‘weg met je spullen-dag’ in te plannen. Op die dag is het belangrijk om alles kritisch te bekijken en in vier stapels te verdelen: houden, houden maar misschien niet in de tienerkamer, weggeven of verkopen en weggooien.
Privacy is cruciaal
Leg je er tenslotte bij neer dat die kamer er niet altijd spic en span zal uitzien. Het is nu eenmaal een ruimte waarin veel geleefd wordt.
Hoe het er ook aan toegaat, vergeet niet dat autonomie en privacy enorm belangrijk zijn voor je pubers. De tienerkamer blijft hun ruimte, waar ze zich vooral op hun gemak moeten voelen. Respecteer dus altijd hun privacy en ga niet zonder hun medeweten zelf hun spullen opruimen.
Bronnen: samenferm.be, mamaliefde.nl, honedeco.nl
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!