Hispanic woman reading label on container in supermarket

Trap jij in deze 6 valkuilen van voedingsetiketten?

1. Loze kreten op de verpakking

Op de voorkant van de verpakking vind je vaak kreten als β€˜bron van vezels’ of β€˜goed voor de weerstand’. Die kreten noemen we claims. Soms klopt zo’n claim inderdaad. Maar meestal zijn het loze kreten om het product te verkopen, aldus het Voedingscentrum. Als er β€˜ambachtelijk’, β€˜vers’ of β€˜natuurlijk’ op de verpakking staat, dan klinkt dat mooi. Maar het zegt niets. Zo kan een β€˜ambachtelijk’ brood net zo goed in de fabriek zijn gemaakt.

2. Light wil niet zeggen calorie-arm

Light-producten bevatten niet altijd minder calorieΓ«n dan de gewone varianten. Zo kan light-chips net zo veel calorieΓ«n bevatten als gewone chips. En in light-smeerkaas zit soms 30 procentΒ minder vet, maar wel meer suiker dan de gewone variant.

3. VerleidelijkeΒ foto’s

Op verpakkingen staan de mooiste foto’s, bijvoorbeeld van groenten, fruit of noten. Je verwacht dan dat het product er vol mee zit. Maar dat is lang niet altijd het geval. Op een pak vruchtendrank staan soms de prachtigste aardbeien, terwijl er maar 1 procentΒ aardbei in zit.

4. Niet alle porties zijn even groot

Op veel etiketten staat ook de voedingswaarde per portie, bijvoorbeeld per glas of koekje. Maar dat kan verwarrend zijn. Fabrikanten bepalen namelijk zelf hoe groot zo’n portie is. Zo rekent de ene fabrikant 30 gram voor 1 portie en de andere 45 gram. En nog een andere valkuil: soms zitten erΒ twee koeken in een meeneemverpakking en wordt het aantal calorieΓ«n gemeld van één koek. Dat lijkt namelijk gezonder!

5. Verwarring door referentie-inname

Op veel verpakkingen staat een referentie-inname (RI). Deze RI geeft aan hoeveel een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft Γ³f wat maximaal binnen een gezond voedingspatroon past. Dat kan verwarrend zijn. Voor vitamines is het prima als je de 100 procentΒ haalt. Maar voor zout en verzadigd vet geldt juist: hoe minder, hoe beter.

6. Natuurlijke naam in plaats van E-nummer

Fabrikanten zetten soms de uitgeschreven naam van een stof op het etiket in plaats van een E-nummer. Dit klinkt natuurlijker. Er staat dan β€˜citroenzuur’ in plaats van E330, terwijl het hetzelfde stofje is (een conserveermiddel). Wil je weten of een stof in de ingrediΓ«ntenlijst een E-nummer heeft? Zoek het op in de E-nummerzoeker.

Tips om deze valkuilen te vermijden:

  • Laat je niet verleiden door mooie foto’sΒ en slogansΒ op de voorkant van de verpakking. De belangrijkste informatie staat juist op de achterkant.
  • Kijk altijd in de voedingswaardetabel en ingrediΓ«ntenlijst om te weten wat er precies in het product zit.
  • Wil je producten vergelijken? Vergelijk ze dan per 100 gram en niet per portie, want dat is dus niet altijd hetzelfde.

Bron: Voedingscentrum
Uit: Margriet.nl

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."