Last van je allergie? Met dit stappenplan maak je je huis schoon
Snotneuzen, niesbuien, een kriebelhoest: allergisch zijn voor huisstofmijt of pollen in de lucht is geen lachertje. In beide gevallen is het erg belangrijk om je huis vrij te houden van allergenen. Schoonmaken om je allergie te verlichten: met dit stappenplan kun je zo aan de slag!
Stap 1: opruimen
Misschien niet meteen je favoriete bezigheid, maar toch begint het allemaal met opruimen. Hoe minder spullen er rondslingeren, hoe minder stof of pollen ze kunnen vasthouden. Voor je begint met schoonmaken, zorg je er dus best voor dat alles netjes opgeborgen is.
Stap 2: afstoffen
Wanneer je alles mooi hebt opgeruimd, kun je met een natte microvezeldoek je kasten en rekken afstoffen. Werk daarbij van boven naar beneden, zodat het stof zich verzamelt op de grond. Ook potten, decoratie en kaders vangen heel wat stof op. Vergeet die zeker niet mee af te stoffen.
Stap 3: stofzuigen
Schoonmaken met een allergie is niet makkelijk. Probeer daarom minimaal twee keer per week te stofzuigen, maar als je erg veel last hebt, kun je best dagelijks stofzuigen. Idealiter wacht je na het afstoffen 30 minuten vooraleer je de stofzuiger bovenhaalt. Gemiddeld duurt het immers een halfuur voor ronddwarrelend stof neervalt.
Doe het rustig, zodat de stofzuiger de tijd krijgt om al het stof op te vangen. Stofzuig je te snel, dan loop je het risico dat je de stofdeeltjes enkel verplaatst en dan is al je moeite voor niets. Denk ook aan de moeilijk bereikbare plekken zoals de ruimte achter de sofa, onder een kast of achter de televisie. Daar hoopt zich vaak een boel stof op zonder dat het zichtbaar is.
Is het tijd om een nieuwe stofzuiger aan te schaffen? Overweeg dan een speciale anti-allergie stofzuiger met Hepa-filter. Deze filters houden meer en kleinere deeltjes tegen. Hoe hoger het getal, hoe beter de fijnste deeltjes tegengehouden worden. Vergeet niet de filter regelmatig schoon te maken of te vervangen.
Na het stofzuigen is het belangrijk om de vloer te dweilen.
Zie je het niet zitten om zo vaak te moeten stofzuigen? Overweeg dan de aankoop van een luchtreiniger (met Hepa-filter). Zoals bijvoorbeeld deze van Dyson, die 99,95% van de stofdeeltjes in de lucht opvangt.
Stap 4: beddengoed wassen
Ben je – net als 1 op de 10 Belgen – allergisch voor huisstofmijt, dan is het belangrijk om je beddengoed één keer per week op 60 graden te wassen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze beestjes hoge temperaturen niet overleven.
Zijn je kinderen allergisch, was dan ook eventuele knuffels wekelijks op 60 graden. Mogen ze niet in de machine, leg ze dan een nachtje in een plastic zak in de diepvriezer. Vergeet ook niet de kussens en het dekbed zelf regelmatig in de machine te steken. De meeste synthetische varianten mag je eveneens op 60 graden wassen. Een goede richtlijn is om de zes weken.
- Tip: allergeendichte hoezen voor je matras en kussen zijn geen overbodige luxe. Die houden de huisstofmijt tegen, maar laten wél lucht en vocht door. Was ze twee keer per jaar mee op 60 graden.
Ook pollen was je best uit je lakens op hoge temperatuur. Vermijd wasverzachter en kies – indien je machine deze functie heeft – voor een extra spoelbeurt om er zeker van te zijn dat alle pollen verdwenen zijn. Droog je lakens gedurende het pollenseizoen bij voorkeur in de droogkast in plaats van buiten. Ook de rest van je wasgoed trouwens; je wilt immers niet dat de pollen zich in je kledij nestelen.
- Tip: kleed je om en borstel je haar goed uit in een andere kamer dan je slaapkamer. Zo vermijd je dat je de pollen meeneemt in je bed.
Stap 5: gordijnen en roosters stofvrij maken
Een taakje dat je niet wekelijks hoeft te doen, maar dat veel mensen uit het oog durven te verliezen: het wassen van je gordijnen en het schoonmaken van je jaloezieën en allerlei roosters en filters. Heb je last van allergieën, kies dan katoenen gordijnen die je makkelijk zelf op 60 graden kunt wassen of ga voor jaloezieën als raamdecoratie.
Ook de luchtroosters in huis verdienen je aandacht omdat het stof zich hier opstapelt. Reinig om de drie maanden alle ventilatieroosters – ook van je airco – en het rooster van de dampkap.
Meer tips om je huis schoon te maken
- Doe mee met Libelle’s slim-opruim-plan!
- 6 dingen die je in coronatijden extra goed moet schoonmaken
- 5x schoonmaakmiddeltjes uit grootmoeders tijd
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!